Lys (Tulen ja Jään Laulu)

From Karriviki

Revision as of 20:41, 14 January 2017 by Kenkkis (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Lysin vapaakaupunki

Lysin vapaakaupungin kolikko

Vaakuna: Alaston, tanssiva nainen

Yleistä

Lysin vapaakaupunki on perustettu noin tuhat vuotta sitten ja se on yksi Valyrian imperiumin vanhoja satamakaupunkeja. Kaupungin talous perustuu suurelta osin orjuudelle. Sen lisäksi, että Lysin orjat tarjoavat työvoimaa, jota kaupunki tarvitsee lukuisissa käsityöpajoissa ja Lysin saarien pelloilla, orjat ovat myös tärkeä vientituote Lysille. Muinaisen Valyrian veri virtaa edelleen voimakkaana Lysissä ja jopa orjien joukossa klassiset valyrialaiset piirteet, kuten hopeanvaaleita hiukset ja purppuran tai syvän turkoosin siniset silmät, ovat säilyneet. Valikoidut, Huokausten talossa koulutetut luksusorjat ovat olleet jo pitkään Lysille tärkeä rahan lähde. Nykyisin 75% Lysin väestöstä on orjia, eikä tähän lasketa mukaan niitä kymmeniä tuhansia jotka kulkevat jatkuvana virtana Lysin sataman kautta missä Lysin orjakauppiaat valikoivat parhaimmiston kuormista ja lähettävät loput myytäväksi muualle. Orjien jälkeen kaupungin tärkeimmät vientituotteet ovat viinit ja kirkkasta väreistään tunnetut kuvakudokset. Tämän lisäksi Lysin kaupunki vie ulkomaille erilaisia kemikaaleja, hajusteita, suitsukkeita, värjättyjä kankaita, hedelmiä ja viljaa.

Lysin vapaakaupunkia hallitsee magistraatti, joka on vanhimpien ja vaikutusvaltaisimpien sukujen joukosta valittujen mestarien neuvosto. Kaupungin sisäpolitiikka on monimutkainen verkosto mestarien ja valtasukujen välisiä erilaisia sitoutumuksia ja yhteistyösuhteita. Ulkopolitiikassaan Lys turvautuu ensisijaisesti kauppamahtiinsa ja toisisijaisesti sen takeena olevaan voimakkaaseen laivastoonsa. Kaupungissa suvaitaan useimpia uskontoja, mutta vapaiden kansalaisten parissa tärkeimmät uskonnot ovat Valon Herra, R'hllor ja Lysin pantheon, johon kuuluu joukko muualla tuntemattomia jumaluuksia, kuten Itkevä Nainen ja Intohimon Jumalatar, joka esiintyy myös Lysin vaakunatunnuksessa.

Satama

Satama-allas on useita kilometrejä läpimitaltaan ja rantatien ympärille rakentuneet satamakorttelit muodostavat itsessään kohtalaisen kokoisen oman kaupunkinsa. Lysin sotalaivaston, lukuisten kauppalaivojen ja satojen pieneten kalastajaveneiden lisäksi satamaan on ankkuroitu joukko erikokoisia soudettavia huvijahteja, joille varakkaat lysiläiset pakenevat kaupungin kuumuutta, pölyä ja hajuja. Iltasaikaan huvijahteja käytetään myös usein mahtisukujen tapaamispaikkoina. Sataman säännöt ovat verrattain yksinkertaiset:

1. Tarvikkeet eivät saa kulkea katukivetyksellä, eli käytännössä poistua laiturialueelta tai saapua sinne, muiden kuin paikallisten kantamina.
2. Ihmiset ja eläimet eivät saa kulkea katukivetykseltä laiturialueelle tai takaisin pimeällä.
3. Tullit kannetaan ja asetetaan makasiineittain, käytännössä tuoteryhmittäin, kauppiaskiltojen toimesta, jotka ovat erikoistuneet tuoteryhmittäin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikessa lastikaupassa on kaksi hallitsevaa tahoa: Kantajakillat (jotka ovat organisoituneet laitureittain) ja Kauppiaskillat (jotka ovat organisoituneet tuoteryhmittäin). Liikkuminen illalla laivoilta kaupunkiin tapahtuu veneillä (veneen ja soutajien vuokrat ovat hyvin halpoja). Paikalliset tosin ovat keksineet myös tuoda palveluita veneillä suoraan laivoille ilta-aikaan. Kaupungilla liikkuminen haarniskassa herättää välittömästi huomiota ja kevyempi vaateparsi on suositeltava (tosin haarniskaa ei sinänsä kielletä). Aseiden kantamisen osalta jälleen juuri mitään ei suoraan kielletä, mutta kaikki sellaiset aseet jota ei kanneta vyöllä herättävät vääränlaista huomiota. Paikallisten silmäätekevien tapana on liikkua kantotuoleissa, aseitta, mutta nuijilla ja tikareilla varustettujen suurikokoisten orjien saattamina. Harvat aateliset kantavat aseita itse, koska se altistaisi heidät bravojen haasteille.

Kaupunki

Kehämuurilla ympäröidyn kaupungin ja satamakorttelien välissä on kahden kilometrin kaistale rikkaiden sukujen maaseutukartanoita viljelysmaineen ja hedelmätarhoineen. Kaupunki on laajentunut osittain myös muurin ulkopuolelle ja ajan saatossa muuri itsessään on menettänyt puolustuksellisen merkityksensä eikä sitä nykyisin vartioida. Suuren R'hllorin temppelin ja kaupungin puistoon rakennetun Lysiläisen Rakkauden Jumalattaren alttarin lisäksi erityisiä näkemisen arvoisia kohteita ovat Valyrialaisten aikanaan rakentama Vanha Linnake, joka toimii nykyisin taistelunäytösten pitopaikkana ja orjien harjoitteluareenana, sekä vuodeorjia kouluttava Huokausten Talo, jossa kaikki nautinnot ovat kaupan.

Henkilöitä

Arbo Orosyen (Maynard Arcebo) - Lysin lähettiläs. Murhattiin Dornessa tuntemattoman tahon toimeksiannosta.

Rudolphus Cornys - Cornyksen suvun viisikymppinen päämies. Toiminut laivan kapteenina Westerosin suunnassa kaksikymmentä vuotta sitten. Oli Tyregg Hoatiksen kanssakilpailija kiinnostuksesta Rechildess Apples:stä. Kateellinen Tyregg vuosi tiedon siitä että Apples oli vain vähäinen Westerosilainen näyttelijätär, jonka takia Cornys ei voinut naida tätä. Alunalkaen Jacharys.Sivun alkuun

Jacharyksen Suku

Jacharyksen siivekäs basiliski

Vaakuna: Hopeinen Siivekäs Basiliski Indigonsinisellä Kentällä

Sanat: Animal, That Will Not Suffer Itself to be Touch'd by a Man

Jacharyksen suku on Lysin vanhimpia Valyrialaisia sukulinjoja, jonka valta tällä hetkellä perustuu kaupankäyntiin ja laajan liittolaisverkoston rakentamiseen. Suvun tärkeimpiä kauppatuotteita ovat kangaskudokset ja niiden ohella luonnollisesti myös lankojen värjäykseen tarvittavat värit, mukaanlukien Tyroshilainen purppura, jonka osalta Jacharyksellä on omat kontaktinsa Tyroshissa Hoatiksen sukuun. Jacharyksen suvun sisäpolitiikka on useimmille ulkopuolisille täysin tuntematonta sillä suvun toiminta poikkeaa monien muiden vanhojen sukujen strategiasta. Jacharyksen suvulla ei ole julkista poliittista tai sotilaallista valtaa, eikä merkittäviä virkoja. Suvun pojat toimivat pääosin Lysin ulkopuolisissa yksityisomisteisissa laivoissa, vierassatamissa tai palkkasoturikomppanioissa, kun taas suvun tyttäret ovat naimisissa Jacharyksen suvun kaupallisten liittolaisten kanssa. Valta suvussa periytyy naislinjan mukana.

Jacharykset ja Cornykset ovat kilpailleet värikaupassa sukupolvien ajan. Kummankaan suvun asemiehet tai esitaistelijat eivät ole taistelleet keskenään Lysissä vuosikausiin. Edellisestä isosta konfliktista on yli 20 vuotta aikaa. Silloin Jacharyksen suku ryhtyi värikauppaan ensimmäistä kertaa. Sitä ennen he olivat laivanvarustajia. Rudolphus Cornys on syntyään Jacharys.

Kumpi on suvun perillinen Alanna vai Taisha on ilmeisesti yhä auki ja riippuu orjakaupan tulevaisuudesta.

Henkilöitä

Lady Taisha Jacharys

Taisha Jacharys - Tyregg Hoatiksen nuori vaimo.

Naerys Jacharys - Jacharyksen suvun matroona. Noin nelikymppinen aatelisnainen.

Alanna Jacharys - Orosyenin perillisen vaimon.

Ferrio Borga - Braavosilainen bravo ja Taisha Jacharyksen ensimmäinen sotilasneuvonantaja

Ostwert Eryz - Pentosilainen bravo ja Taisha Jacharyksen toinen sotilasneuvonantajaSivun alkuun

Orosyenin Suku

Orosyenin käärmettä syövä kurki


Vaakuna: Kultainen Kurki Syömässä Vihreää Käärmettä Hopeisella Kentällä

Sanat: Where Snakes Fear to Tread

Orosyenin huone on vanha Volantislainen aatelishuone, joka on vahvasti mukana mantereen tapahtumissa ja Volantiksen suunnan orjakaupassa, jossa yksi heidän tärkein intressinsä on päästä valikoimaan orjat ensimmäisten joukossa. Suku on vahvasti läsnä harvinaisten eliitti-orjien kaupassa, sekä erilaisten harvinaisten alkemistien tarvitsemien mineraalien ja yrttien kaupassa. Lysin alueella Orosyenin suku on vahvasti läsnä Huokausten Talon liiketoiminnassa ja orjien jalostuksessa. Lisäksi omistaa useita kuuluisia alkemistien pajoja. Suvulla on myös intressejä värikaupassa lähinnä niiltä osin, mitä erityisiä komponentteja värjärit tarvitsevat alkemisteilta. Orosyenin suvulla on suorat suhteet Lysin neuvostoon ja merkittävää poliittista valtaa Lysissä vaikka suvulla ei ole tällä hetkellä hallussaan yhtään merkittävää virkaa kaupungissa.

Henkilöitä

Arbo Orosyen (Maynard Arcebo) - Lysin lähettiläs. Murhattiin Dornessa tuntemattoman tahon toimeksiannosta.

Tiros Orosyen - Orosyen suvun päämies. Epävakaan oloinen persoona, joka tuntuu keskittyvän lähinnä irstailuun.

Valkor Orosyen - Orosyen suvun perillinen. Yrittää yhdessä vaimonsa kanssa pitää huolta suvun omaisuudesta.

Alanna Jacharys - Orosyenin perillisen vaimo.Sivun alkuun

Nimetön Komppania

Unnamed Company vaakuna.PNG Nimetön komppania
Unnamed Company vaakuna.PNG
Vasalliherra: Lys.png Lysin vapaakaupunki
Linnoitukset:
Ratsuväki:
Jalkaväki:

500 miestä, joista 100 Tolosilaisia linkomiehiä (Trained Archers, Trained Mercenary)

Laivasto:


Vasallit:

Vaakuna: Valkea Mantikora punaisella

Yleistä

Nimetön Komppania hallitsee Kiisteltyjen maiden etelärannikolla sijaitsevaa Taatelivirran suistoaluetta. Taatelivirta itsessään on matala, soistunut ja vaikeasti navigoitava joki, mutta sen suistosta löytyy suojaisa satama-allas, joka sopii isompienkin kaleereiden ja purjelaivojen satamaksi. Alue on harvaan asuttua, eikä minkäänlaisia satamarakenteita tai suurempia asutuskeskuksia ole. Tästä huolimatta Lysin magistraatit ovat todenneet paikan strategisesti tärkeäksi sillanpääasemaksi Kiistellyillä mailla. Nimetöntä Komppaniaa johtaa pahamaineinen Korppikotkakuningattareksi kutsuttu Mantaryslainen nainen. Häntä pidetään yleisesti ottaen mieleltään ailahtelevaisena, vaarallisena ja epävakaana persoonana.

Suunnittelee Arvaryksen kuparikaivoskaupungin valtaamista parempana tulonlähteenä kuin Taatelivirta.

Armeija

Nimettömän Komppanian rungon muodostaa 400 raskaasti panssaroitua ja aseistettua Mantaryslaista palkkasoturia. Lähes jokainen mies on varustettu brigandiinitakilla tai puoli-haarniskalla ja kantaa pääaseenaan pitkää peistä, pitkävartista sotakirvestä tai hilparia. Tämän lisäksi jokaisella miehellä on miekka tai muu sivuase, sekä kupurakilpi. Osalle miehistä on myös tarvittaessa saatavilla suurempia, pisaran mallisia kilpiä. Raskaan jalkaväen lisäksi yksikköön kuuluu 100 Tolosilaista linkomiestä. He ovat varustautuneet hyvin kevyesti pelkkiin paksuihin gambesoneihin ja vuohennahkavaatteisiin. Jokainen linkomies kantaa linkonsa lisäksi miekkaa, nuijaa, väkipuukkoa tai kirvestä, sekä suurta laukullista pyöreitä lyijystä valettuja lingon ammuksia. Tolosilaiset linkomiehet ovat kuuluisia siitä, miten tappavia heidän sinkoamansa lyijyluodit ovat.

Henkilöitä

Korppikotkakuningatar - Mantaryslainen palkkasoturikapteeni ja Nimettömän Komppanian päällikkö.Sivun alkuun

Vihernoidan Laivasto

Green Hag vaakuna.PNG Vihernoidan laivasto
Green Hag vaakuna.PNG
Vasalliherra: Lys.png Lysin vapaakaupunki
Linnoitukset: Helmisyvän satama (Small town)
Ratsuväki:
Jalkaväki:
Laivasto:

15 laivaa, joista 3 suuria sotakaleereita (Trained Warships)

Vasallit:

Vaakuna: Musta-valkoinen medusa-naamio musta-valkoisen, pyöreän koristekehyksen sisällä vihreällä

Yleistä

Helmisyvän satama eteläisillä Astinkivillä on hedelmällinen hiekkarantasatama ja optimaalinen paikka veden ja ruuan täydentämiseksi matkalla Lysin kaupungin suuntaan. Tällä hetkellä satamaa hallitsee Vihernoidan merirosvolaivasto, josta tunnetaan erityisesti kolme kaleeria: Kateus, Kohtalo ja Kalma.

Armeija

Vihernoidan laivasto on käytännössä rakennettu kolmen raskaan kaleerin ja niiden kapteenien muodostaman triumviraatin ympärille. Muut laivat miehistöineen seuraavat näitä kuin haaskansyöjät haita.

Henkilöitä

Utherydes Mo Eraz - Kateuden kapteeni

Conn Mustavuoksi - Kohtalon kapteeni

Ser Steffarion - Kalman kapteeni

Sibylla Korpinkieli - Helmisyvän oraakkeli

Sivun alkuun