Difference between revisions of "Muuri (Tulen ja Jään Laulu)"

From Karriviki

 
Line 26: Line 26:
 
<br>
 
<br>
 
<br>
 
<br>
 +
 +
[[Category:Yön Sisaret]]

Latest revision as of 12:01, 24 February 2015

Muuri

Muurin historia ulottuu tarujen mukaan 8000 vuoden taakse, Pitkän Yön aikaan, jonka jälkeen se rakennettiin legendaarisen kuninkaan Bradon Stark "Rakentajan" toimesta. Kuten monet muutkin tarut Muurin todellinen ikä ja sen rakentaminen jättiläisten järvistä nostamien jäälohkareiden avulla herättää epäluuloja oppineiden parissa, mutta Muuria itseään katsoessa ei silti voi olla vaikuttumatta siitä työn määrästä mitä rakennelmaan on käytetty. Vaikka monissa kohdin Muuri tukeutuukin kallioon, vuorten juuriin ja kivisiin rakennelmiin on silti periaatteessa kyse 300 metriä korkeasta, lähes sata metriä paksusta jääseinämästä, joka seisoo vajaan viidensadan kilometrin matkalla kuin jäinen verho ihmisten maiden suojana.

Länsivartion ja Varjotornin välillä

Portti Muurin läpi vievään tunneliin

Länsivartion lähialueella Muurin todellinen korkeus vaihtelee sadasta kolmeensataan metriin ja se on matalimmillaan Rotkon reunalla, jossa tuulet ja sulaminen jatkuvasti rapauttavat sitä sorruttaen valtavia lohkareita jäätä Rotkoon. Putoavien jäälohkareiden mukana Rotkon pohjalle ajautuu myös tonneittain maata ja erikokoisia kiviä, jotka ovatkin tehneet Maitovedestä Muurin kohdalla lähes mahdottoman kulkea veneellä tai edes jalan. Jatkuvat vyörymät tekevät Rotkon pohjasta myös äärimmäisen vaarallisen tällä kohtaa ja vain hullunrohkeimmat villit uskaltavat yrittää siitä kohtaa läpi.

Vuosisatojen, jopa vuosituhansien, kuluessa Rotko on jatkuvasti laajentunut ja leventynyt tältä kohden sortuvan jään viedessä mukanaan niin maata, kuin kiviäkin Rotkon pohjalle. Kymmenet Varjotornin rakentajat työskentelevät vuosittain Muurin länsipäässä laskien valtavia lumi- ja jäälohkareita Muurin harjalta alas, tukien niitä puisilla pölkyillä ja paikaten sortumia kivirakennelmilla hidastaakseen Muurin jatkuvaa rapautumista.

Rotkon länsipuolella Muuria vastapäätä nousee Rautavuoren rinne lähes pystysuorana vallina estäen Rotkon ylittämisen muutoin, kuin Länsivartion kohdalla olevan Kallojen Sillan kautta. Rautavuori yhdessä Kuurapiikin kanssa kiertää koko Länsivartion laakson ympäri sulkien sen täysin vuorenrinteiden väliin suoraan etelässä, aivan Rotkon reunalla kulkevaa pientä kielekettä lukuun ottamatta, jonka Länsivartion torni tukkii.

Vartijat Muurilla

Muurin harjalle louhittu lämmittelykoju, jossa vartiomiehet pitävät vahtia

Muuri itsessään on tappavan tehokas puolustus, sillä lämpötilan vaihteluiden johdosta Muurin jäämassa elää jatkuvasti. Tämä tekee Muurin kiipeämisestä ja tunnelien kaivamisesta sen alitse erityisen vaarallista. Lämpötilan vaihteluiden mukana elävä jää saattaa milloin tahansa lohjeta pyyhkäisten kiipeilijän pinnaltaan tai haudaten kaivajan elävältä. Yövartion kokeneet miehet sanovatkin "Muurin puolustavan itseään".

Muinaisina aikoina Yövartion vahvuuden ollessa kymmenen tuhatta miestä muurin harjalla oli jatkuvasti satojen vartiomiehiä tulineen. Nykyisin Yövartion vahvuus on kuitenkin kutistunut vajaaseen tuhanteen mieheen, joten vaikka kaikki partiomiehet nousisivat yhtä aikaa muurille olisi kunkin miehen väli naapuriinsa enemmän kuin kilometrin matkan. Tällä miesvahvuudella Muuria vartioidaan kolmesta suuresta linnasta, Varjotorni, Mustalinna ja Itävartio, käsin. Muurin harjalta villien maita tähystäviä miehiä on jatkuvasti vahdissa vain muutama kerrallaan ja nämäkin vain noiden kolmen linnan kohdalla. Muilta osin Muuria vartioivat pienet, pääosin rakentajista muodostetut, partiot, jotka kulkevat Muurin harjaa hylätyistä linnakeista toisiin. Aikaisemmin nämä partiot olivat kymmenien miesten vahvuisia ja ne tekivät korjaustöitä Muurilla aina kun löysyvät jotain korjattavaa. Nykyisin on hyvä jos partioon saadaan edes kymmentä miestä kerralla, joten niiden tärkeimmäksi työksi on jäänyt etsiä merkkejä villien kiipeämis- tai kaivuuyrityksistä ja raportoida havaitsemansa puutteet ylimmälle rakentajalle.