Operaatio Gladio

From Karriviki

Revision as of 22:30, 3 August 2012 by Taxall (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Operaatio Gladio

Eletään vuotta 1985. Kylmän sodan alusta asti länttä on hirvittänyt ajatus siitä että eräänä kauniina päivänä Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton sotakoneet käynnistetään, eivätkä ne pysähdy ennen Atlantin rantaa.

Se päivä on tänään.

NATOn puolustussuunnitelma Euroopassa on suoraa reagointia Neuvostoliiton tunnettuun hyökkäyssuunnitelmaan. Neuvostojoukot ovat koko kylmän sodan ajan olleet hyvin suuressa valmiudessa, joten lopullinen liikkeellelähtö ei paljoa vaatisi. NATOlla ei olisi mahdollisuuksia pysäyttää invaasiota, vaan länsi-Saksaan sijoitetut joukot viivyttäisivät hyökkääjää (muun muassa ydinmiinoin) vetäytyen taistellen syvälle Ranskaan. Taistelujen siirryttyä Ranskan maaperälle alkaisi ydinaseiden käyttö: etenkin USA:n ja Ison-Britannian vastahyökkäykselle tietä raivattaisiin taktisilla ydinaseilla. Mutta muitakin suunnitelmia on.

”Operaatio Gladio” on nimitys jota sen toisen wikin mukaan käytetään epävirallisesti moniin eri maihin perustetuista nukkujaorganisaatiosta, joiden tarkoituksena oli aktivoitua Neuvosto-invaasion alkaessa ja toimia kaadereina joiden ympärille vastarinta organisoituu.

Solujen jäsenet valittiin kommunismin vastaisina tunnetuista piireistä, ja koulutettiin ulkomailla vastarintatoiminnan ja sissitaistelun perusteisiin. Solujen tiedossa oli asekätköjä, suunnitelmia, turvataloja ja yhteyshenkilöitä, joita miehityksen sattuessa voitaisiin käyttää. Toiminta olisi keinoja kaihtamatonta, väärän lipun operaatioita ja kommunismin vastustamista kaikin mahdollisin tavoin. Tarkoituksena a) taistella miehittäjää vastaan vastarintaliikkeen keinoin ja b) horjuttaa yhteiskuntarauhaa, luoda painetta miehittäjälle epäsuorin keinoin ja muuten edesauttaa tilannetta jossa syntyy laajamittainen kansannousu.


Historia

10.3.1985, Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Konstantin Tšernenko kuolee pitkän sairauden jälkeen. Uutinen kerrotaan kansalle kuitenkin vasta seuraavana päivänä, jolloin puolueella on ollut yö aikaa valita ja valmistella seuraaja keskeiseen tehtävään. Loppumetreillä kilvassa on kaksi miestä, joista juuri 54 vuotta täyttänyt nuorempi mies on poliittisesti vaikutusvaltaisempi, toiminut vanhemman suojelijanakin, mutta on nyt kahdesta kilpailijaksi muuttuneesta miehestä poliittisesti arveluttavampi. Turvallisempana valintana puolueen johto valitsee Mihail Gorbatšovin sijaan 65-vuotiaan Jegor Ligatšovin.

12.4., pommi räjähtää Madridissa, Espanjassa, Yhdysvaltalaisten sotilaiden suosimassa El Descanso –yökerhossa. 18 kuolee, 82 loukkaantuu.

19.4. SNTL suorittaa ydinkokeen itäisessä Kazakstanissa.

19.5. FBI pidättää John Anthony Walker JR.:n vakoilusta SNTL:n hyväksi. Walker toimitti KGB:lle tietoja laivaston kommunikaatiojärjestelmistä.

23.5. Thomas Patrick Cavanaugh tuomitaan elinikäiseen vankeuteen yrityksestä myydä tietoja Stealth Bomber –teknologiasta Neuvostoliitolle.


Muita tapahtumia: Titanicin hylky löydetään, Nintendo Entertainment System tulee markkinoille. Paluu Tulevaisuuteen elokuvateattereissa. Achille Lauron kaappaus. Ensimmäinen Lassi ja Leevi –sarjakuva julkaistaan.

Vakoilutapausten johdosta media kutsuu vuotta 1985 nimellä ”Year of the Spy”. Toiveikkaasti, YK nimeää alkavan vuoden 1986 ”Kansainväliseksi rauhan vuodeksi”.


11.1.1986 Egyptin presidentti Hosni Mubarak selviää täpärästi salamurhayrityksestä. Pian on selvää, että salamurhayrityksen takana on Libya, jonka kanssa Egyptillä on ollut kireät välit jo pitkään. Maiden ajautuessa sodan partaalle Egyptiä tukeva Yhdysvallat ja Libyaa varustanut Neuvostoliitto lähettävät omia joukkojaan Välimerelle.

26.2.1986 Hieman Maltan kaakkoispuolella juuri alueelle saapuneen USS Carl Vinsonin taisteluosasto ajautuu liian lähelle Neuvostoliiton laivasto-osastoa, ja kummankin osapuolen kieltäytyessä arvovaltasyistä väistämästä, Gold Eaglen osastoon kuuluva hävittäjä USS Valley Forge ampuu kansiaseillaan Neuvostoliittolaista Chervona Ukrayina –risteilijää.

27.2.1986 Neuvostoliitto luovuttaa Yhdysvalloille nootin kolmen matruusinsa hengen vaatineesta välikohtauksesta edellisenä päivänä, ja saa vastineeksi Yhdysvaltojen nootin koskien kahden matruusin kuolemaa Neuvostoliittolaisen risteilijän vastattua tuleen.

28.2.1986 Ruotsin pääministeri Olof Palme murhataan.

14.3.1986 Yhdysvaltojen 11th Armored Cavalry Regimentin mekanisoidut tiedustelujoukot havaitsevat lisääntynyttä liikehdintää Fuldan aukossa. Pian on selvää, että Neuvostoliiton 8. kaartinarmeijan yksiköt on mobilisoitu, ja ryhmittyy paraikaa hyökkäykseen. Yhdysvaltain 5. armeijakunta hälytetään taisteluvalmiuteen, ja sen 3. panssaridivisioonan 553 sotilastiedustelupataljoona aloittaa suunnitelman mukaisesti elektroniset vastatoimet, radiohäirinnän ja harhaanjohtavan viestiliikenteen, mutta hyökkäys on jo alkanut.


Operaatio Gladio Suomessa

On kampanjan teema.