Seuraava yhdistyksen leiri järjestetään 15. - 17.11.2019 Kesärinteen leirikeskuksessa. Leiri alkaa perjantaina klo 17.00 ja loppuu sunnuntaina klo 14.00.

Leirille osallistuvilta peritään leirimaksu 15 euroa, poislukien nuorisojäsenet, joilta leirimaksua ei peritä.

Lisätietoa leiristä yhdistysasiat-alueella.
Olemme päivittäneet yhdistyksen verkkopalvelun tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia.

Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme yhdistyksen verkkopalvelun käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta.

Seloste on luettavissa täällä

Olemme myös päivittäneet yhdistyksen verkkosivujen käyttöehdot. Verkkosivuston käyttö edellyttää, että käyttäjä sitoutuu noudattamaan näitä käyttöehtoja. Käyttöehdot muodostavat sitovan sopimuksen sinun ja yhdistyksen välillä.

Tutustu huolellisesti näihin käyttöehtoihin. Käyttämällä verkkosivustoa vahvistat lukeneesi, ymmärtäneesi ja hyväksyneesi käyttöehdot sekä antaneesi suostumuksesi käyttöehdoissa kuvattuun henkilötietojen käsittelyyn.

Käyttöehdot ovat luettavissa täällä

Flames of Waria leireillä lähiaikoina luvassa [Flames of War]

edited November 2015 in Figupelit
Kuten muualla jo kerroin, on tarkoituksenani demota erinomaista Toiseen maailmansotaan sijoittuvaa 15mm ukoilla pelattavaa figupeliä nimeltä Flames of War leireillä tässä lähiaikoina.

Pelin perussäännöt ovat simppelit, mutta erilaiset pikkusäännöt ja joukko-osastojen eroavaisuudet koulutuksessa, moraalissa ja varustuksessa tekevät pelistä kuitenkin sangen monipuolisen. Peli ei ole varsinaisesti realistinen (enemmän korkkaria kuin nenänkaivuuta ja taulukoiden tutkailua), mutta kuitenkin sen verran tolkullinen että jonkinlainen illuusio oikeista taisteluista saadaan aikaiseksi. Eli peli ei sisällä supersankareita, vaikka esim. Rommelin tai Törnin kentälle voikin ottaa jos välttämättä haluaa.

Figujen hinnat ovat kohtuullisia verrattuna Games Workshopiin, hyvänkokoisen tankkiarmeijan saa satasella, jalkaväkiarmeijan kahdella. Toki peliin saa paljonkin rahaa uppoamaan jos välttämättä haluaa omistaa jokaisen option armeijoilleen. Mutta tämä ei siis ole mitenkään pakollista, pelin saa aloitettua huokeasti ja armeijalistat ovat sen verran joustavat (ja niitä on PALJON) että lisäjoukkoja voi aina ostaa halvan perusryhmän päälle.

Peli on jaettu kolmeen eri aikauteen, Early (39-41), Mid (42-43) ja Late (44-45) war. Eri aikakauden armeijat eivät voi pelata keskenään, mutta sääntöjen puolesta mikään ei estä pelaamasta hypoteettisia taisteluita jonkin tietyn aikakauden sisällä.  Eli mikään ei estä pelaamasta vaikka suomalaisia Talvisodan joukkoja vastassaan vaikka alkusodan japanilaiset.

Kuten aiemmin mainitsin, erilaisia armeijalistoja on erittäin paljon, jaettuina lukuisiin eri kirjoihin. Jokainen jota vähänkin Toinen maailmansota kiinnostaa löytänee jonkin kiinnostavan joukko-osaston, joita löytyy perus kiväärikomppanioista ties kuinka eksoottisiin (saksalainen sivuvaunumoottoripyöräkomppania, toss!).

Itse erikoistun Mid Wariin ja eritoten Pohjois-afrikan taisteluihin. Tässä on jo osittain hommattu tai olen hommaamassa seuraavat armeijat:

Afrika Schutzenkompanie (saksalainen kiväärikomppania)
US Rifle Company
British Rifle Company
Compagnia Paracadutisti (italialaiset laskuvarjoerikoisjoukot)

Kaikki ryyditettynä muutamalla tankilla, tykistöllä, anti-tankeilla, tiedusteluajoneuvoilla yms. Armeijat on suunniteltu eritoten pelin demoamiseen, periaatteella vähän kaikkea ettei tule tylsää ja oppii pelin kaikki säännöt ja jipot.

Jahka saan vähintään 2 armeijaa kasattua ja vähän teeman ympärille sopivaa maastoa niin ilmestyn Kurryn leireille peliä vähän näyttämään, toivottavasti myös saaden jonkun muunkin pelistä innostumaan.

Tässä muutama satunnainen kuva pelistä:

BRAB04b.jpg

IMG_1232.JPG

FI724b.jpg

«13456789

Comments

 • Jos ei jo ennen leirejä keritä testailemaan, niin viimeistään leirillä.
 • Mikäli joku muukin innostuu pelistä, mutta Afrikka ei nappaa, niin kyllä meitsi voi hommata myös pienen armeijan ihan mitä tahansa joukkoja (noita armeijalistoja on ihan tolkuton määrä, useita satoja, mistä tahansa kirjasta löytynee jotain kiinnostavaa). Talvisota, Normandian maihinnousu, ihan mikä vaan menee.
 • Mulla löytyy jostain miljoonalaatikosta keskikokoinen joukko Late war Neuvostoliittoa. Olen tainnut niillä pelata ehkä kerran joskus vuonna 2010 ja tavallaan tekisi mieli vähän päästä pelaamaan lisääkin.

 • on 1420885849:


  Mikäli joku muukin innostuu pelistä, mutta Afrikka ei nappaa, niin kyllä meitsi voi hommata myös pienen armeijan ihan mitä tahansa joukkoja (noita armeijalistoja on ihan tolkuton määrä, useita satoja, mistä tahansa kirjasta löytynee jotain kiinnostavaa). Talvisota, Normandian maihinnousu, ihan mikä vaan menee.


  Pohjois-Afirkan taisteluissa oli kaikenlaisia kiinnostavia yksiköitä, eli jos innostun pelistä hommaan varmaan jotain siihen sopivaa.
 • Pohjois Afrikassa vaan ei ole Neuvostoliittoa... Noh, kyllä sieltäkin teatterilta varmaan jotain kiinnostavaa löytyy.
 • Ja eipä peli niin tarkkaa historiallista tilannetta hae, saman aikakauden neukuilla pääsee kyllä sotimaan africacorpesejakin vastaan (ellen ole sitten täysin ymmärtänyt väärin)

 • on 1420932395:


  Ja eipä peli niin tarkkaa historiallista tilannetta hae, saman aikakauden neukuilla pääsee kyllä sotimaan africacorpesejakin vastaan (ellen ole sitten täysin ymmärtänyt väärin)


  Juurikin näin. Säännöt kieltävät vain eri aikakausien sekoittelun, koska pistemäärät eivät ole yhteensopivat. Muutoin voi pelata ihan millä tahansa miten haluaa. Vaikka Talvisodan Suomella Japania vastaan. Tai vaikka kaksi liittoutuneiden armeijaa toisiaan vastaan, sääntökirjassakin lukee että se on sitten vaan sotaharjoitus tai hypoteettinen taistelu.
 • Totta kai kaikkea voi tehdä, mutta kyllä mun mielestä hommassa on enemmän fiilistä jos molemmilla osapuolilla on käytössä samoihin olosuhteisiin (on se nyt sitten pohjoisafrikan kivinen kukkulamaasto tai ukrainan arot) suunnitellut joukot ja maasto olisi kans vähän sen mukainen. Jotenkin tuntuu oudolta jos viidakkotaisteluun erikoistunut japanilainen kevyt jalkaväki päättäisi hakea verta nenästään puna-armeijan raskaalta tankkipataljoonalta avoimella platalla :P

 • on 1420924782:


  on 1420885849:


  Mikäli joku muukin innostuu pelistä, mutta Afrikka ei nappaa, niin kyllä meitsi voi hommata myös pienen armeijan ihan mitä tahansa joukkoja (noita armeijalistoja on ihan tolkuton määrä, useita satoja, mistä tahansa kirjasta löytynee jotain kiinnostavaa). Talvisota, Normandian maihinnousu, ihan mikä vaan menee.


  Pohjois-Afirkan taisteluissa oli kaikenlaisia kiinnostavia yksiköitä, eli jos innostun pelistä hommaan varmaan jotain siihen sopivaa.


  Varmasti löytyy! North Africa-kirjassa on n. 50 eri armeijalistaa. Tavalllista jalkaväkeä, motorisoitua jalkaväkeä, erikoisjoukkoja, tankkikomppanioita, tiedustelukomppanioita sun muuta, ja kaikkeen tietysti saa myös tukijoukkoja, listat ovat aika hyvin kustomoitavissa, lista määrää vain muutaman pakollisen joukkueen ja asettaa rajat sille mitä ja kuinka paljon tukijoukkoja voi ottaa . Figujakin löytyy lähes kaikelle.

 • on 1420964945:


  Totta kai kaikkea voi tehdä, mutta kyllä mun mielestä hommassa on enemmän fiilistä jos molemmilla osapuolilla on käytössä samoihin olosuhteisiin (on se nyt sitten pohjoisafrikan kivinen kukkulamaasto tai ukrainan arot) suunnitellut joukot ja maasto olisi kans vähän sen mukainen. Jotenkin tuntuu oudolta jos viidakkotaisteluun erikoistunut japanilainen kevyt jalkaväki päättäisi hakea verta nenästään puna-armeijan raskaalta tankkipataljoonalta avoimella platalla :P


  Tokikin juuri näin. Siksi itsekin erikoistun noihin Afrikka-hommiin, että saan demottua peliä niin että se tuntuu järkevältä ja hommaan/teen sopivat maastot.
 • Toi Flames of Warin sääntökirja (A5 soft-back painos) oli vaivaiset 12 egeä, joten ostin ja luin sen tuossa ajan kuluksi. Ainakin sääntömekanismi vaikutti hyvinkin lupaavalta. Jos kerran Afrikkaa on jo valmiina niin voisin katella esimerkiksi mitä LRDG partion rakentaminen kustantaisi...
 • Koska sekä pikku-ukot että korkkarit ovat lähellä sydäntäni, niin mielellään testaan peliä jos satun leirille samaan aikaan kuin sitä demotaan.


 • on 1420968369:


  Toi Flames of Warin sääntökirja (A5 soft-back painos) oli vaivaiset 12 egeä, joten ostin ja luin sen tuossa ajan kuluksi. Ainakin sääntömekanismi vaikutti hyvinkin lupaavalta. Jos kerran Afrikkaa on jo valmiina niin voisin katella esimerkiksi mitä LRDG partion rakentaminen kustantaisi...


  Pitäisi itsekin ostaa se uusin edikka, tyhmänä n00bina ostin tokan edikan säännöt pari kuukautta ennen kuin kolmosedikka ilmestyi. Ei noissa tosin käsittääkseni suurta eroa ole, armeijakirjatkin ovat yhteensopivia.

  LRDG:lle löytyy figuja kyllä, mutta ainakaan tuossa mun North Africa-kirjassa ei ole niille armeijalistaa, jostain kumman syystä. Pelin ykkösedikalle löytyy armeijalista netistä, mutta se ei taida olla yhteensopiva kakkos- ja kolmosedikan kanssa.

  North Africa-kirja on muuten OOP, siitä on tulossa lähitulevaisuudessa uusi edikka jossa on paranneltu historiallista tarkkuutta ja editoitu pistemäärät täsmälleen kolmosedikalle sopiviksi. Fantsusta kyllä löytyy 1 kpl tuota vanhempaa painosta.

  Edit: Tutkailin tuossa vähän asiaa ja nähtävästi mid war-periodille ei ole LRDG-joukkoja missään kirjassa. Early war-periodille löytyisi vissiin Desert War-kirjasta. Eli joutunet joko odottelemaan uutta mid war Afrikka-kirjaa, tai sitten vaihtamaan armeijaa!


 • Öööh, mikä nyt on sitten 3rd edikan MW Afrikkaan oikea kirja? Vai onko nyt käynyt niin, että MW Afrikkaan ei ole lainkaan armeijalistoja ennen kuin uusi painos tulee (joskus)?

 • on 1420976346:


  Öööh, mikä nyt on sitten 3rd edikan MW Afrikkaan oikea kirja? Vai onko nyt käynyt niin, että MW Afrikkaan ei ole lainkaan armeijalistoja ennen kuin uusi painos tulee (joskus)?


  Tällä hetkellä oikea ja  täysin sääntöjen mukainen kirja on omistamani North Africa-kirja. Painos on vain loppu, mutta kyllä kirjaa vielä saa, esim. Fantsusta. Uusi versio pienellä hienosäädöllä tulee jossain välissä. En tiedä aikataulusta, MW on noita aikakausista vähiten suosituin, mutta ei siitä montaakaan päivää ole kun joku firman edustaja sanoi että MW:tä ei tod. ole unohdettu ja uutta matskua on tulossa, kunhan kerkiävät muilta kiireiltä sitä tehdä.

  En tiedä tarkalleen kakkos- ja kolmosedikan eroja (siihen tosin on olemassa errata, jolla kakkosen voi updeitata kolmoseksi, mutta mulla ei ole tuota errataa), mutta erot ovat pienehköjä hienosäätöjä, ei totaalisia sääntomuutoksia.
 • Löytysköhän mistään listaa siitä mitkä kaikki yksiköt tossa North Africa-kirjassa on?

 • on 1420977653:


  Löytysköhän mistään listaa siitä mitkä kaikki yksiköt tossa North Africa-kirjassa on?


  Venaas vartti, naputtelen ne tähän.

 • on 1420977653:


  Löytysköhän mistään listaa siitä mitkä kaikki yksiköt tossa North Africa-kirjassa on?


  German Forces in North Africa:

  Panzerkompanie
  Afrika Schutzenkompanie
  Panzerpionierkompanie
  Panzerspähkompanie

  German Forces in Tunisia and Italy:

  Schwere Panzerkompanie
  Panzerkompanie
  Panzergrenadierkompanie
  Gepanzerte Panzergrenadierkompanie
  Panzerspähkompanie
  Grenadierkompanie

  Italia

  Compangnia Carri
  Battaglione Bersaglieri
  Squadrone Esplorante
  Battaglione Fucilieri - Africa
  Battaglione Fucilieri - Sicily & Italy
  Compangnia Paracadutisti


  Britannia


  8th army in Africa:

  Heavy Armoured Squadron
  Light Armoured Squadron
  Infantry Tank Company
  Motor Company
  Rifle Company
  Divisional Cavalry Squadron
  Armoured Car Squadron


  First army in Tunisia

  Death or Glory Squadron
  Armoured Squadron
  Infantry Tank Company
  Motor Company
  Rifle Company
  Armoured Car Squadron
  Recce Squadron

  8th army in Italy

  Armoured Squadron
  Motor Company
  Rifle Company
  Armoured Car Squadron
  Recce Squadron
  Commando
  Parachute Company


  USA

  Tank Company
  Armored Rifle Company
  Armored Recon Company
  Rifle Company
  Ranger Battalion
  Parachute Rifle Company


  Kursivoin ne mitkä minulla on tai tulee olemaan.

 • No vaikka LRDG:lle ei sääntöjä löytyisikään, niin ainakin vähän vastaavaa kevyttä motorisoitua yksikköä, kuten panssariautokomppaniaa, löytyy useampaakin vaihtoehtoa.
 • Sen verran tuntuu porukkaa kiinnostavan, että toivoisin, että tämä ei ole samalla leirillä kuin se polarian vetämä 40k Oblatio Ultima turnaus, että pystyisi sitten keskittymään molempiin kunnolla.

 • on 1420980307:


  Sen verran tuntuu porukkaa kiinnostavan, että toivoisin, että tämä ei ole samalla leirillä kuin se polarian vetämä 40k Oblatio Ultima turnaus, että pystyisi sitten keskittymään molempiin kunnolla.


  Järjestän asian niin.

 • on 1420891191:


  Mulla löytyy jostain miljoonalaatikosta keskikokoinen joukko Late war Neuvostoliittoa. Olen tainnut niillä pelata ehkä kerran joskus vuonna 2010 ja tavallaan tekisi mieli vähän päästä pelaamaan lisääkin.


  Itseä kiinostais armeijoista eniten Late war Saksa, eli jos nyt päätän tähän FoW hommaan mukaan lähteä, niin eiköhän näillä armeijoilla matsia aikaiseksi saataisi.

 • on 1421021300:


  on 1420891191:


  Mulla löytyy jostain miljoonalaatikosta keskikokoinen joukko Late war Neuvostoliittoa. Olen tainnut niillä pelata ehkä kerran joskus vuonna 2010 ja tavallaan tekisi mieli vähän päästä pelaamaan lisääkin.


  Itseä kiinostais armeijoista eniten Late war Saksa, eli jos nyt päätän tähän FoW hommaan mukaan lähteä, niin eiköhän näillä armeijoilla matsia aikaiseksi saataisi.


  Erittäin hyvä vaihtoehto. Late war-Saksalle löytyyy eniten erilaisia armeijalistoja, eniten figuja, eniten peliseuraa (koska late war on selkeästi suosituin aikakausi) jne.

  Aion kyllä itsekin jossain välissä Late war-armeijan tehdä. Neuvostoliittolainen tankkiarmeija hiukka houkuttelisi.

 • on 1421040118:


  (koska late war on selkeästi suosituin aikakausi) jne.


  Tämä näkyy muuten aika selkeästi 3rd edikan sääntökirjassa. Kun pääsin "kansallisiin erikoissääntöihin" asti rupesi ihan hämmästyttämään, että onko nää kansalliset säännöt nyt oikeasti kirjoitettu puhtaasti vuosiin 1944-45. Sen verran siellä vilisi sellaista kalustoa ja taktiikoita, jotka tulivat käyttöön vasta 1944 ja olivat oikeasti laajassa käytössä vasta sodan viime metreillä.

 • on 1421044521:


  on 1421040118:


  (koska late war on selkeästi suosituin aikakausi) jne.


  Tämä näkyy muuten aika selkeästi 3rd edikan sääntökirjassa. Kun pääsin "kansallisiin erikoissääntöihin" asti rupesi ihan hämmästyttämään, että onko nää kansalliset säännöt nyt oikeasti kirjoitettu puhtaasti vuosiin 1944-45. Sen verran siellä vilisi sellaista kalustoa ja taktiikoita, jotka tulivat käyttöön vasta 1944 ja olivat oikeasti laajassa käytössä vasta sodan viime metreillä.


  Karkeasti arvioiden LW tuntuu käsittävän 70% pelatuista peleistä, EW 20% ja MW 10%. Ymmärrän toki viehätyksen,  onhan LW:ssä isoimmat ja tuhovoimaisimmat tankit, ajatus pantterikomppaniasta saa moneltakin ihmiseltä housut märiksi. Toki myös jalkaväen panssarintorjuntaaseistus kehittyy sodan kuluessa.


  Itsellä MW:n ja EW:n viehätys perustuu nimenomaan siihen että kalusto on vielä aika alkeellista. Tankit eivät voi päsmäröidä miten vaan luottaen siihen panssarointiinsa. Kevyeämmälläkin aseistuksella on mahdollista tuhota tankkeja, varsinkin jos pääsee ampumaan muualta kuin edestä.  Taktikointi on suuremmassa merkityksessä kun toimiva taktiikka ei olekaan "Laitetaan nyt tähän keskellä kenttää parit supertankit".  En tosin oikeasti tiedä toimiiko se taktiikka LW:ssakaan, suht helposti pieni määrä tankkeja joutunee savutetuksi ja tuhotuksi kun ne ympäröidään ja jalkaväki hoitaa ne lähitaistelussa tai joku ampuu kyljestä onnenkantamoisen sisään.


  Peliin soveltuvista taktiikoista meitsi ei kyllä oikeasti hirveästi tiedä, en ole pelannut peliä vielä ihmisiä vastaan kertaakaan, ainoastaan testaillut sääntöjä yksinäni. Mitä olen foorumeilta lukenut, niin monenlaisilla taktiikoilla ja armeijoilla on kyllä mahdollisuus pärjätä, peli on ilmeisesti aika hyvin tasapainossa, eikä pelkkä armeijalistan valinta määrää valtaosaa voiton todennäköisyydestä, kuten joissain muissa peleissä.
 • Joo-o. Noh täytyy katella.

  MW Afrikka organisaatioista meikäläistä kiinnostaa eniten Panzerspähkompanie, koska ajatus konetykillä varustetuista panssariautoista aavikolla on vaan niin kiva.

  LW Euroopan tai Tyynen Valtameren yksiköihin en ole pelin osalta vielä tutustunut. Ainakin LW Eurooppaan saisi niitä Neuvostoliittolaisia.
 • Kuinka nopea/hidas peli tämä muuten on verrattuna vaikka GW:n pikku-ukkopeleihin?

 • on 1421048572:


  Joo-o. Noh täytyy katella.

  MW Afrikka organisaatioista meikäläistä kiinnostaa eniten Panzerspähkompanie, koska ajatus konetykillä varustetuista panssariautoista aavikolla on vaan niin kiva.  Tämä on kyllä mitä hienoin valinta! Näyttää hyvältä, saattaa olla todella kiusallinen vastustajalle ja saa paljon erilaisia tukijoukkoja.

  Miinuksena suht tyyris hinta rahassa mitattuna. Panssariautot ovat suht halpoja pisteissä, joten niitä on armeijassa paljon. Perus 1500:n pisteen armeijaan mennee jotain 200 euroa. Edelleenkin toki halpaa fabaan tai nelkyttonniseen verrattuina.


 • on 1421049302:


  Kuinka nopea/hidas peli tämä muuten on verrattuna vaikka GW:n pikku-ukkopeleihin?


  Riippuu tietysti monesta seikasta kuten pelikentän koosta, pistemääristä, pelaajien sääntötuntemuksen tasosta, armeijoiden koostumuksesta (armeija kun voi olla vaikka vaan 8 tankkia tai sitten 50+ standia jalkaväkeä) yms.

  Yleisesti ottaen kyllä aika nopea peli, olettaen että edes toinen pelaajista osaa säännöt.
 • No mietitään sitä Late war Saksaa nyt vielä. Siellä olisi eniten sitä kamaa, joka on aina kiinnostanut (etenkin tankkiosastolla), mutta ainakin joidenkin intternets-lähteiden mukaan tällähetkellä nimenomaan LW on periodeista eniten epäbalanssissa, jonka seurauksena mm. saksalaisten LW eliittipanssarijoukkojen pelaaminen saattaa olla hippasen turhauttavaa.

  Anyway, totuushan on se, että en minä tätä peliä tulisi koskaan pelaamaan kuin muiden kurryläisten kanssa, ja jos lähes kaikilla muilla on EW/MW armeijat, niin taitaisi jäädä LW-armeija jokatapauksessa hyllyyn koristukseksi.

  Mikäli oikein siis käsitin, niin nämä EW/MW/LW ovat vähän niinkuin eri pelit, eli ei voi pelata armeijoilla toisiaan vastaan, niin järkevintä olisi melkein sopia (jos siis porukka pelistä nyt testauksen jälkeen innostuu), että mitä periodia aletaan kurryssä pelata. Tai toinen (enemmän rahaa ja aikaa vievä) vaihtoehto olisi kasata yksi armeija jokaiselle periodille.
Sign In or Register to comment.