Olemme päivittäneet yhdistyksen verkkopalvelun tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia.

Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme yhdistyksen verkkopalvelun käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta.

Seloste on luettavissa täällä

Olemme myös päivittäneet yhdistyksen verkkosivujen käyttöehdot. Verkkosivuston käyttö edellyttää, että käyttäjä sitoutuu noudattamaan näitä käyttöehtoja. Käyttöehdot muodostavat sitovan sopimuksen sinun ja yhdistyksen välillä.

Tutustu huolellisesti näihin käyttöehtoihin. Käyttämällä verkkosivustoa vahvistat lukeneesi, ymmärtäneesi ja hyväksyneesi käyttöehdot sekä antaneesi suostumuksesi käyttöehdoissa kuvattuun henkilötietojen käsittelyyn.

Käyttöehdot ovat luettavissa täällä

Flames of Waria leireillä lähiaikoina luvassa [Flames of War]

edited November 2015 in Figupelit
Kuten muualla jo kerroin, on tarkoituksenani demota erinomaista Toiseen maailmansotaan sijoittuvaa 15mm ukoilla pelattavaa figupeliä nimeltä Flames of War leireillä tässä lähiaikoina.

Pelin perussäännöt ovat simppelit, mutta erilaiset pikkusäännöt ja joukko-osastojen eroavaisuudet koulutuksessa, moraalissa ja varustuksessa tekevät pelistä kuitenkin sangen monipuolisen. Peli ei ole varsinaisesti realistinen (enemmän korkkaria kuin nenänkaivuuta ja taulukoiden tutkailua), mutta kuitenkin sen verran tolkullinen että jonkinlainen illuusio oikeista taisteluista saadaan aikaiseksi. Eli peli ei sisällä supersankareita, vaikka esim. Rommelin tai Törnin kentälle voikin ottaa jos välttämättä haluaa.

Figujen hinnat ovat kohtuullisia verrattuna Games Workshopiin, hyvänkokoisen tankkiarmeijan saa satasella, jalkaväkiarmeijan kahdella. Toki peliin saa paljonkin rahaa uppoamaan jos välttämättä haluaa omistaa jokaisen option armeijoilleen. Mutta tämä ei siis ole mitenkään pakollista, pelin saa aloitettua huokeasti ja armeijalistat ovat sen verran joustavat (ja niitä on PALJON) että lisäjoukkoja voi aina ostaa halvan perusryhmän päälle.

Peli on jaettu kolmeen eri aikauteen, Early (39-41), Mid (42-43) ja Late (44-45) war. Eri aikakauden armeijat eivät voi pelata keskenään, mutta sääntöjen puolesta mikään ei estä pelaamasta hypoteettisia taisteluita jonkin tietyn aikakauden sisällä.  Eli mikään ei estä pelaamasta vaikka suomalaisia Talvisodan joukkoja vastassaan vaikka alkusodan japanilaiset.

Kuten aiemmin mainitsin, erilaisia armeijalistoja on erittäin paljon, jaettuina lukuisiin eri kirjoihin. Jokainen jota vähänkin Toinen maailmansota kiinnostaa löytänee jonkin kiinnostavan joukko-osaston, joita löytyy perus kiväärikomppanioista ties kuinka eksoottisiin (saksalainen sivuvaunumoottoripyöräkomppania, toss!).

Itse erikoistun Mid Wariin ja eritoten Pohjois-afrikan taisteluihin. Tässä on jo osittain hommattu tai olen hommaamassa seuraavat armeijat:

Afrika Schutzenkompanie (saksalainen kiväärikomppania)
US Rifle Company
British Rifle Company
Compagnia Paracadutisti (italialaiset laskuvarjoerikoisjoukot)

Kaikki ryyditettynä muutamalla tankilla, tykistöllä, anti-tankeilla, tiedusteluajoneuvoilla yms. Armeijat on suunniteltu eritoten pelin demoamiseen, periaatteella vähän kaikkea ettei tule tylsää ja oppii pelin kaikki säännöt ja jipot.

Jahka saan vähintään 2 armeijaa kasattua ja vähän teeman ympärille sopivaa maastoa niin ilmestyn Kurryn leireille peliä vähän näyttämään, toivottavasti myös saaden jonkun muunkin pelistä innostumaan.

Tässä muutama satunnainen kuva pelistä:

BRAB04b.jpg

IMG_1232.JPG

FI724b.jpg

«13

Comments

 • Jos ei jo ennen leirejä keritä testailemaan, niin viimeistään leirillä.
 • Mikäli joku muukin innostuu pelistä, mutta Afrikka ei nappaa, niin kyllä meitsi voi hommata myös pienen armeijan ihan mitä tahansa joukkoja (noita armeijalistoja on ihan tolkuton määrä, useita satoja, mistä tahansa kirjasta löytynee jotain kiinnostavaa). Talvisota, Normandian maihinnousu, ihan mikä vaan menee.
 • Mulla löytyy jostain miljoonalaatikosta keskikokoinen joukko Late war Neuvostoliittoa. Olen tainnut niillä pelata ehkä kerran joskus vuonna 2010 ja tavallaan tekisi mieli vähän päästä pelaamaan lisääkin.

 • on 1420885849:


  Mikäli joku muukin innostuu pelistä, mutta Afrikka ei nappaa, niin kyllä meitsi voi hommata myös pienen armeijan ihan mitä tahansa joukkoja (noita armeijalistoja on ihan tolkuton määrä, useita satoja, mistä tahansa kirjasta löytynee jotain kiinnostavaa). Talvisota, Normandian maihinnousu, ihan mikä vaan menee.


  Pohjois-Afirkan taisteluissa oli kaikenlaisia kiinnostavia yksiköitä, eli jos innostun pelistä hommaan varmaan jotain siihen sopivaa.
 • Pohjois Afrikassa vaan ei ole Neuvostoliittoa... Noh, kyllä sieltäkin teatterilta varmaan jotain kiinnostavaa löytyy.
 • Ja eipä peli niin tarkkaa historiallista tilannetta hae, saman aikakauden neukuilla pääsee kyllä sotimaan africacorpesejakin vastaan (ellen ole sitten täysin ymmärtänyt väärin)

 • on 1420932395:


  Ja eipä peli niin tarkkaa historiallista tilannetta hae, saman aikakauden neukuilla pääsee kyllä sotimaan africacorpesejakin vastaan (ellen ole sitten täysin ymmärtänyt väärin)


  Juurikin näin. Säännöt kieltävät vain eri aikakausien sekoittelun, koska pistemäärät eivät ole yhteensopivat. Muutoin voi pelata ihan millä tahansa miten haluaa. Vaikka Talvisodan Suomella Japania vastaan. Tai vaikka kaksi liittoutuneiden armeijaa toisiaan vastaan, sääntökirjassakin lukee että se on sitten vaan sotaharjoitus tai hypoteettinen taistelu.
 • Totta kai kaikkea voi tehdä, mutta kyllä mun mielestä hommassa on enemmän fiilistä jos molemmilla osapuolilla on käytössä samoihin olosuhteisiin (on se nyt sitten pohjoisafrikan kivinen kukkulamaasto tai ukrainan arot) suunnitellut joukot ja maasto olisi kans vähän sen mukainen. Jotenkin tuntuu oudolta jos viidakkotaisteluun erikoistunut japanilainen kevyt jalkaväki päättäisi hakea verta nenästään puna-armeijan raskaalta tankkipataljoonalta avoimella platalla :P

 • on 1420924782:


  on 1420885849:


  Mikäli joku muukin innostuu pelistä, mutta Afrikka ei nappaa, niin kyllä meitsi voi hommata myös pienen armeijan ihan mitä tahansa joukkoja (noita armeijalistoja on ihan tolkuton määrä, useita satoja, mistä tahansa kirjasta löytynee jotain kiinnostavaa). Talvisota, Normandian maihinnousu, ihan mikä vaan menee.


  Pohjois-Afirkan taisteluissa oli kaikenlaisia kiinnostavia yksiköitä, eli jos innostun pelistä hommaan varmaan jotain siihen sopivaa.


  Varmasti löytyy! North Africa-kirjassa on n. 50 eri armeijalistaa. Tavalllista jalkaväkeä, motorisoitua jalkaväkeä, erikoisjoukkoja, tankkikomppanioita, tiedustelukomppanioita sun muuta, ja kaikkeen tietysti saa myös tukijoukkoja, listat ovat aika hyvin kustomoitavissa, lista määrää vain muutaman pakollisen joukkueen ja asettaa rajat sille mitä ja kuinka paljon tukijoukkoja voi ottaa . Figujakin löytyy lähes kaikelle.

 • on 1420964945:


  Totta kai kaikkea voi tehdä, mutta kyllä mun mielestä hommassa on enemmän fiilistä jos molemmilla osapuolilla on käytössä samoihin olosuhteisiin (on se nyt sitten pohjoisafrikan kivinen kukkulamaasto tai ukrainan arot) suunnitellut joukot ja maasto olisi kans vähän sen mukainen. Jotenkin tuntuu oudolta jos viidakkotaisteluun erikoistunut japanilainen kevyt jalkaväki päättäisi hakea verta nenästään puna-armeijan raskaalta tankkipataljoonalta avoimella platalla :P


  Tokikin juuri näin. Siksi itsekin erikoistun noihin Afrikka-hommiin, että saan demottua peliä niin että se tuntuu järkevältä ja hommaan/teen sopivat maastot.
 • Toi Flames of Warin sääntökirja (A5 soft-back painos) oli vaivaiset 12 egeä, joten ostin ja luin sen tuossa ajan kuluksi. Ainakin sääntömekanismi vaikutti hyvinkin lupaavalta. Jos kerran Afrikkaa on jo valmiina niin voisin katella esimerkiksi mitä LRDG partion rakentaminen kustantaisi...
 • Koska sekä pikku-ukot että korkkarit ovat lähellä sydäntäni, niin mielellään testaan peliä jos satun leirille samaan aikaan kuin sitä demotaan.


 • on 1420968369:


  Toi Flames of Warin sääntökirja (A5 soft-back painos) oli vaivaiset 12 egeä, joten ostin ja luin sen tuossa ajan kuluksi. Ainakin sääntömekanismi vaikutti hyvinkin lupaavalta. Jos kerran Afrikkaa on jo valmiina niin voisin katella esimerkiksi mitä LRDG partion rakentaminen kustantaisi...


  Pitäisi itsekin ostaa se uusin edikka, tyhmänä n00bina ostin tokan edikan säännöt pari kuukautta ennen kuin kolmosedikka ilmestyi. Ei noissa tosin käsittääkseni suurta eroa ole, armeijakirjatkin ovat yhteensopivia.

  LRDG:lle löytyy figuja kyllä, mutta ainakaan tuossa mun North Africa-kirjassa ei ole niille armeijalistaa, jostain kumman syystä. Pelin ykkösedikalle löytyy armeijalista netistä, mutta se ei taida olla yhteensopiva kakkos- ja kolmosedikan kanssa.

  North Africa-kirja on muuten OOP, siitä on tulossa lähitulevaisuudessa uusi edikka jossa on paranneltu historiallista tarkkuutta ja editoitu pistemäärät täsmälleen kolmosedikalle sopiviksi. Fantsusta kyllä löytyy 1 kpl tuota vanhempaa painosta.

  Edit: Tutkailin tuossa vähän asiaa ja nähtävästi mid war-periodille ei ole LRDG-joukkoja missään kirjassa. Early war-periodille löytyisi vissiin Desert War-kirjasta. Eli joutunet joko odottelemaan uutta mid war Afrikka-kirjaa, tai sitten vaihtamaan armeijaa!


 • Öööh, mikä nyt on sitten 3rd edikan MW Afrikkaan oikea kirja? Vai onko nyt käynyt niin, että MW Afrikkaan ei ole lainkaan armeijalistoja ennen kuin uusi painos tulee (joskus)?

 • on 1420976346:


  Öööh, mikä nyt on sitten 3rd edikan MW Afrikkaan oikea kirja? Vai onko nyt käynyt niin, että MW Afrikkaan ei ole lainkaan armeijalistoja ennen kuin uusi painos tulee (joskus)?


  Tällä hetkellä oikea ja  täysin sääntöjen mukainen kirja on omistamani North Africa-kirja. Painos on vain loppu, mutta kyllä kirjaa vielä saa, esim. Fantsusta. Uusi versio pienellä hienosäädöllä tulee jossain välissä. En tiedä aikataulusta, MW on noita aikakausista vähiten suosituin, mutta ei siitä montaakaan päivää ole kun joku firman edustaja sanoi että MW:tä ei tod. ole unohdettu ja uutta matskua on tulossa, kunhan kerkiävät muilta kiireiltä sitä tehdä.

  En tiedä tarkalleen kakkos- ja kolmosedikan eroja (siihen tosin on olemassa errata, jolla kakkosen voi updeitata kolmoseksi, mutta mulla ei ole tuota errataa), mutta erot ovat pienehköjä hienosäätöjä, ei totaalisia sääntomuutoksia.
 • Löytysköhän mistään listaa siitä mitkä kaikki yksiköt tossa North Africa-kirjassa on?

 • on 1420977653:


  Löytysköhän mistään listaa siitä mitkä kaikki yksiköt tossa North Africa-kirjassa on?


  Venaas vartti, naputtelen ne tähän.

 • on 1420977653:


  Löytysköhän mistään listaa siitä mitkä kaikki yksiköt tossa North Africa-kirjassa on?


  German Forces in North Africa:

  Panzerkompanie
  Afrika Schutzenkompanie
  Panzerpionierkompanie
  Panzerspähkompanie

  German Forces in Tunisia and Italy:

  Schwere Panzerkompanie
  Panzerkompanie
  Panzergrenadierkompanie
  Gepanzerte Panzergrenadierkompanie
  Panzerspähkompanie
  Grenadierkompanie

  Italia

  Compangnia Carri
  Battaglione Bersaglieri
  Squadrone Esplorante
  Battaglione Fucilieri - Africa
  Battaglione Fucilieri - Sicily & Italy
  Compangnia Paracadutisti


  Britannia


  8th army in Africa:

  Heavy Armoured Squadron
  Light Armoured Squadron
  Infantry Tank Company
  Motor Company
  Rifle Company
  Divisional Cavalry Squadron
  Armoured Car Squadron


  First army in Tunisia

  Death or Glory Squadron
  Armoured Squadron
  Infantry Tank Company
  Motor Company
  Rifle Company
  Armoured Car Squadron
  Recce Squadron

  8th army in Italy

  Armoured Squadron
  Motor Company
  Rifle Company
  Armoured Car Squadron
  Recce Squadron
  Commando
  Parachute Company


  USA

  Tank Company
  Armored Rifle Company
  Armored Recon Company
  Rifle Company
  Ranger Battalion
  Parachute Rifle Company


  Kursivoin ne mitkä minulla on tai tulee olemaan.

 • No vaikka LRDG:lle ei sääntöjä löytyisikään, niin ainakin vähän vastaavaa kevyttä motorisoitua yksikköä, kuten panssariautokomppaniaa, löytyy useampaakin vaihtoehtoa.
 • Sen verran tuntuu porukkaa kiinnostavan, että toivoisin, että tämä ei ole samalla leirillä kuin se polarian vetämä 40k Oblatio Ultima turnaus, että pystyisi sitten keskittymään molempiin kunnolla.

 • on 1420980307:


  Sen verran tuntuu porukkaa kiinnostavan, että toivoisin, että tämä ei ole samalla leirillä kuin se polarian vetämä 40k Oblatio Ultima turnaus, että pystyisi sitten keskittymään molempiin kunnolla.


  Järjestän asian niin.

 • on 1420891191:


  Mulla löytyy jostain miljoonalaatikosta keskikokoinen joukko Late war Neuvostoliittoa. Olen tainnut niillä pelata ehkä kerran joskus vuonna 2010 ja tavallaan tekisi mieli vähän päästä pelaamaan lisääkin.


  Itseä kiinostais armeijoista eniten Late war Saksa, eli jos nyt päätän tähän FoW hommaan mukaan lähteä, niin eiköhän näillä armeijoilla matsia aikaiseksi saataisi.

 • on 1421021300:


  on 1420891191:


  Mulla löytyy jostain miljoonalaatikosta keskikokoinen joukko Late war Neuvostoliittoa. Olen tainnut niillä pelata ehkä kerran joskus vuonna 2010 ja tavallaan tekisi mieli vähän päästä pelaamaan lisääkin.


  Itseä kiinostais armeijoista eniten Late war Saksa, eli jos nyt päätän tähän FoW hommaan mukaan lähteä, niin eiköhän näillä armeijoilla matsia aikaiseksi saataisi.


  Erittäin hyvä vaihtoehto. Late war-Saksalle löytyyy eniten erilaisia armeijalistoja, eniten figuja, eniten peliseuraa (koska late war on selkeästi suosituin aikakausi) jne.

  Aion kyllä itsekin jossain välissä Late war-armeijan tehdä. Neuvostoliittolainen tankkiarmeija hiukka houkuttelisi.

 • on 1421040118:


  (koska late war on selkeästi suosituin aikakausi) jne.


  Tämä näkyy muuten aika selkeästi 3rd edikan sääntökirjassa. Kun pääsin "kansallisiin erikoissääntöihin" asti rupesi ihan hämmästyttämään, että onko nää kansalliset säännöt nyt oikeasti kirjoitettu puhtaasti vuosiin 1944-45. Sen verran siellä vilisi sellaista kalustoa ja taktiikoita, jotka tulivat käyttöön vasta 1944 ja olivat oikeasti laajassa käytössä vasta sodan viime metreillä.

 • on 1421044521:


  on 1421040118:


  (koska late war on selkeästi suosituin aikakausi) jne.


  Tämä näkyy muuten aika selkeästi 3rd edikan sääntökirjassa. Kun pääsin "kansallisiin erikoissääntöihin" asti rupesi ihan hämmästyttämään, että onko nää kansalliset säännöt nyt oikeasti kirjoitettu puhtaasti vuosiin 1944-45. Sen verran siellä vilisi sellaista kalustoa ja taktiikoita, jotka tulivat käyttöön vasta 1944 ja olivat oikeasti laajassa käytössä vasta sodan viime metreillä.


  Karkeasti arvioiden LW tuntuu käsittävän 70% pelatuista peleistä, EW 20% ja MW 10%. Ymmärrän toki viehätyksen,  onhan LW:ssä isoimmat ja tuhovoimaisimmat tankit, ajatus pantterikomppaniasta saa moneltakin ihmiseltä housut märiksi. Toki myös jalkaväen panssarintorjuntaaseistus kehittyy sodan kuluessa.


  Itsellä MW:n ja EW:n viehätys perustuu nimenomaan siihen että kalusto on vielä aika alkeellista. Tankit eivät voi päsmäröidä miten vaan luottaen siihen panssarointiinsa. Kevyeämmälläkin aseistuksella on mahdollista tuhota tankkeja, varsinkin jos pääsee ampumaan muualta kuin edestä.  Taktikointi on suuremmassa merkityksessä kun toimiva taktiikka ei olekaan "Laitetaan nyt tähän keskellä kenttää parit supertankit".  En tosin oikeasti tiedä toimiiko se taktiikka LW:ssakaan, suht helposti pieni määrä tankkeja joutunee savutetuksi ja tuhotuksi kun ne ympäröidään ja jalkaväki hoitaa ne lähitaistelussa tai joku ampuu kyljestä onnenkantamoisen sisään.


  Peliin soveltuvista taktiikoista meitsi ei kyllä oikeasti hirveästi tiedä, en ole pelannut peliä vielä ihmisiä vastaan kertaakaan, ainoastaan testaillut sääntöjä yksinäni. Mitä olen foorumeilta lukenut, niin monenlaisilla taktiikoilla ja armeijoilla on kyllä mahdollisuus pärjätä, peli on ilmeisesti aika hyvin tasapainossa, eikä pelkkä armeijalistan valinta määrää valtaosaa voiton todennäköisyydestä, kuten joissain muissa peleissä.
 • Joo-o. Noh täytyy katella.

  MW Afrikka organisaatioista meikäläistä kiinnostaa eniten Panzerspähkompanie, koska ajatus konetykillä varustetuista panssariautoista aavikolla on vaan niin kiva.

  LW Euroopan tai Tyynen Valtameren yksiköihin en ole pelin osalta vielä tutustunut. Ainakin LW Eurooppaan saisi niitä Neuvostoliittolaisia.
 • Kuinka nopea/hidas peli tämä muuten on verrattuna vaikka GW:n pikku-ukkopeleihin?

 • on 1421048572:


  Joo-o. Noh täytyy katella.

  MW Afrikka organisaatioista meikäläistä kiinnostaa eniten Panzerspähkompanie, koska ajatus konetykillä varustetuista panssariautoista aavikolla on vaan niin kiva.  Tämä on kyllä mitä hienoin valinta! Näyttää hyvältä, saattaa olla todella kiusallinen vastustajalle ja saa paljon erilaisia tukijoukkoja.

  Miinuksena suht tyyris hinta rahassa mitattuna. Panssariautot ovat suht halpoja pisteissä, joten niitä on armeijassa paljon. Perus 1500:n pisteen armeijaan mennee jotain 200 euroa. Edelleenkin toki halpaa fabaan tai nelkyttonniseen verrattuina.


 • on 1421049302:


  Kuinka nopea/hidas peli tämä muuten on verrattuna vaikka GW:n pikku-ukkopeleihin?


  Riippuu tietysti monesta seikasta kuten pelikentän koosta, pistemääristä, pelaajien sääntötuntemuksen tasosta, armeijoiden koostumuksesta (armeija kun voi olla vaikka vaan 8 tankkia tai sitten 50+ standia jalkaväkeä) yms.

  Yleisesti ottaen kyllä aika nopea peli, olettaen että edes toinen pelaajista osaa säännöt.
 • No mietitään sitä Late war Saksaa nyt vielä. Siellä olisi eniten sitä kamaa, joka on aina kiinnostanut (etenkin tankkiosastolla), mutta ainakin joidenkin intternets-lähteiden mukaan tällähetkellä nimenomaan LW on periodeista eniten epäbalanssissa, jonka seurauksena mm. saksalaisten LW eliittipanssarijoukkojen pelaaminen saattaa olla hippasen turhauttavaa.

  Anyway, totuushan on se, että en minä tätä peliä tulisi koskaan pelaamaan kuin muiden kurryläisten kanssa, ja jos lähes kaikilla muilla on EW/MW armeijat, niin taitaisi jäädä LW-armeija jokatapauksessa hyllyyn koristukseksi.

  Mikäli oikein siis käsitin, niin nämä EW/MW/LW ovat vähän niinkuin eri pelit, eli ei voi pelata armeijoilla toisiaan vastaan, niin järkevintä olisi melkein sopia (jos siis porukka pelistä nyt testauksen jälkeen innostuu), että mitä periodia aletaan kurryssä pelata. Tai toinen (enemmän rahaa ja aikaa vievä) vaihtoehto olisi kasata yksi armeija jokaiselle periodille.
 • Käsitykseni mukaan EW/MW/LW on "eri pelit" siinä mielessä, että armeijoiden organisaatiot ja niiden pistehinnat on eri. Plus tietysti se, että osa kalustosta joka oli sodassa käyttökelpoista vuonna 1940 oli jo vuonna 1942 teknisesti auttamatta vanhentunutta (esim. Wehrmachtin Panzer III vs. Puna-armeijan T-34). Käsittääkseni osa EW ja MW kalustosta menee ihan kivasti mukaan myös LW peleihin, mutta jonkun Panzer II/III kalustolla varustetun komppanian pelaaminen voisi olla aika turhauttavaa jos naapuri rullaa kentälle puhtaan KV-2 joukon...

  Todelliisuudessahan sota ei ole reilua ja taisteluissa ei ole sovittua "pistemäärää". Tigerit, Pantherit, KV-2:set yms. "bleeding edge of technology" tankit olivat sen verran harvinaisia vielä loppusodassakin ja tuotantolinjat sen verran hyvin maan tasalle pommitettuja että tosimaailmassa ns. "Mid-War" T-34:t pieksi ns. "Early-War" Panzer I-III:sia aina Berliinin romahtamiseen asti.
 • Kuten jo totesin, itseäni kiinnostaa eniten mid war (johon minulla on jo jonkin verran kalustoa). Seuraavaksi eniten early war ja vähiten late war.  Kaikkea kuitenkin suostun pelaamaan, LW-listoja on sen verran paljon että sieltä varmasti löytyy jotain mielenkiintoista. Mid war-Afrikka kiinnostaa kuitenkin sen verta eniten, että minulla tulee olemaan siihen useampia armeijoita, joten voin pelata sitä kenen kanssa tahansa, oli vastustajalla omia joukkoja tai ei.

  On myös aika paljon  joukkoja jotka sopivat moneen eri aikakauteen, tietysti statsit ja armeijalistat vaihtelevat.  Aika harva kaikkiin kolmeen sopii, mutta todella monen figun kohdalla lukee EM tai ML (kannattaa selailla valmistajan nettikauppaa, joka figun kohdalla lukee mihin aikakauteen se sopii, siitä saa hyvin perspektiiviä). Tietty joukkojen, eritoten tankkien käyttötarkoitus ja taktiikat eroavat eri aikakausilla. Joku tankki voi esim. olla hirmuinen pelote MW:ssä mutta geneerinen pikkutankki LW:ssa.


  on 1421056858:


  Mikäli oikein siis käsitin, niin nämä EW/MW/LW ovat vähän niinkuin eri pelit, eli ei voi pelata armeijoilla toisiaan vastaan, niin järkevintä olisi melkein sopia (jos siis porukka pelistä nyt testauksen jälkeen innostuu), että mitä periodia aletaan kurryssä pelata. Tai toinen (enemmän rahaa ja aikaa vievä) vaihtoehto olisi kasata yksi armeija jokaiselle periodille.


  Säännöt ovat täsmälleen samat jokaisella aikakaudella, eri aikakausien armeijalistat eivät vain ole yhteensopivia keskenään, koska pistemäärät eivät täsmää. Teknisesti ottaen, mikäänhän ei estä pelaamasta todella hypoteettista peliä vaikka EW-puolalla LW-neukkuja vastaan. Voi vaan tulla ns. turpaan jos pelataan samoilla pistemäärillä.

 • on 1421061945:


  Käsitykseni mukaan EW/MW/LW on "eri pelit" siinä mielessä, että armeijoiden organisaatiot ja niiden pistehinnat on eri. Plus tietysti se, että osa kalustosta joka oli sodassa käyttökelpoista vuonna 1940 oli jo vuonna 1942 teknisesti auttamatta vanhentunutta (esim. Wehrmachtin Panzer III vs. Puna-armeijan T-34). Käsittääkseni osa EW ja MW kalustosta menee ihan kivasti mukaan myös LW peleihin, mutta jonkun Panzer II/III kalustolla varustetun komppanian pelaaminen voisi olla aika turhauttavaa jos naapuri rullaa kentälle puhtaan KV-2 joukon...

  Todelliisuudessahan sota ei ole reilua ja taisteluissa ei ole sovittua "pistemäärää". Tigerit, Pantherit, KV-2:set yms. "bleeding edge of technology" tankit olivat sen verran harvinaisia vielä loppusodassakin ja tuotantolinjat sen verran hyvin maan tasalle pommitettuja että tosimaailmassa ns. "Mid-War" T-34:t pieksi ns. "Early-War" Panzer I-III:sia aina Berliinin romahtamiseen asti.


  Tätähän jotkut välillä kritisoivat, eli sitä että jos oikeassa elämässä jokin oli edes pienissä määrin saatavissa jollain armeijalla, niin pelissä niitä sitten saa ottaa. Esim. Afrikassa oli Tiger I:iä vain muutama kappale ja siksi joidenkin mielestä ne eivät Afrikka-listoihin kuuluisi. Itse olen kyllä toisella kannalla, kyllä mielestäni niitä saa ottaa, jos niitä oikeastikin oli, vaikka sitten vain pienissä määrissä. Lisäksi, Tiger I, vaikkakin todella vaikea tuhota, on hidas, epäluotettava ja maksaa MW:pisteissä järkyttävän paljon. En oikein usko sen rikkovan peliä, kun niitä normaalikokoisessa pelissä saisi 3-4 kpl eikä pisteitä jäisi mihinkään muuhun.

 • on 1421062582:


  Kuten jo totesin, itseäni kiinnostaa eniten mid war (johon minulla on jo jonkin verran kalustoa). Seuraavaksi eniten early war ja vähiten late war.  Kaikkea kuitenkin suostun pelaamaan, LW-listoja on sen verran paljon että sieltä varmasti löytyy jotain mielenkiintoista. Mid war-Afrikka kiinnostaa kuitenkin sen verta eniten, että minulla tulee olemaan siihen useampia armeijoita, joten voin pelata sitä kenen kanssa tahansa, oli vastustajalla omia joukkoja tai ei.


  Tuolta aikakaudelta ja sotanäyttämöltä on kakarasta asti ollut lähellä sydäntä Rommel ja Afrikakorps.
 • Perussääntökirjan kuvauksista ja pelin nettisaitilta sain sellaisen käsityksen, että pistehinnoissa on pyritty ainakin jossain määrin huomioimaan eri kaluston saatavuutta eri aikakausina. Eli esimerkiksi Mid-War periodin Wehrmachtille Tiger I:n maksaa toisen munuaisen ja puolet keuhkoa, kun taas Late-War periodilla se on ihan kustannustehokas kalu. Vastaavasti esimerkiksi Mid-War periodin Puna-Armeijalle "henki on halpaa" ja jalkaväkeä ostetaan laarikaupalla tukkualennuksesta, mutta Late-War periodin Puna-Armeijalle jalkaväki onkin suhteessa hiukan kalliimpaa, kun kutsunnoissa on jo ikäluokka 1926 kokonaan kutsuttu palvelukseen ja miehistöstä on silti huutava pula...

  Ja siis joo. Mid-War period ja Afrikka käy minullekin ihan hyvin.

 • on 1421066912:


  Perussääntökirjan kuvauksista ja pelin nettisaitilta sain sellaisen käsityksen, että pistehinnoissa on pyritty ainakin jossain määrin huomioimaan eri kaluston saatavuutta eri aikakausina. Eli esimerkiksi Mid-War periodin Wehrmachtille Tiger I:n maksaa toisen munuaisen ja puolet keuhkoa, kun taas Late-War periodilla se on ihan kustannustehokas kalu. Vastaavasti esimerkiksi Mid-War periodin Puna-Armeijalle "henki on halpaa" ja jalkaväkeä ostetaan laarikaupalla tukkualennuksesta, mutta Late-War periodin Puna-Armeijalle jalkaväki onkin suhteessa hiukan kalliimpaa, kun kutsunnoissa on jo ikäluokka 1926 kokonaan kutsuttu palvelukseen ja miehistöstä on silti huutava pula...


  Saattaa olla osittain näinkin, tosin kyllä nuo pistemäärät aika pitkälti heijastelevat joukkojen hyödyllisyyttä taistelukentällä. Tietty mikään pistejärjestelmä ei ole täydellinen ja aina jollain yksiköllä voi olla hiukka huonompi tai parempi hintalaatusuhde. Siltikin, ainakin noiden armeijalistojen perusteella mitä minä olen nähnyt, pahimmat yli- ja alilyönnit puuttuvat, mikään joukko ei ole täysin turha (toisin kuin esim. GW:n peleissä, missä saattaa olla pelkästään armeijalistaa silmäilemällä ilmiselvää että joidenkin joukkojen pistemäärät ovat aivan mitä sattuu joukkojen laatuun verrattuna - esim. nyt vaikka ainakin vanhan codexin (uutta en ole vielä hommannut) 40k eldarien perusukot. Eivät osaa ampua, eivät osaa lähitaistella, kuolevat mehiläisten pistoihinkin, eivät omista mitään erikoiskykyjä joista olisi hyötyä ja ovat liian kalliita toimiakseen tykinruokana).

 • on 1421066828:


  on 1421062582:


  Kuten jo totesin, itseäni kiinnostaa eniten mid war (johon minulla on jo jonkin verran kalustoa). Seuraavaksi eniten early war ja vähiten late war.  Kaikkea kuitenkin suostun pelaamaan, LW-listoja on sen verran paljon että sieltä varmasti löytyy jotain mielenkiintoista. Mid war-Afrikka kiinnostaa kuitenkin sen verta eniten, että minulla tulee olemaan siihen useampia armeijoita, joten voin pelata sitä kenen kanssa tahansa, oli vastustajalla omia joukkoja tai ei.


  Tuolta aikakaudelta ja sotanäyttämöltä on kakarasta asti ollut lähellä sydäntä Rommel ja Afrikakorps.


  Nopealla tsekkauksella about kaikelle mitä North Africa-kirjasta löytyy saksalaisille on myös figut olemassa. Eli vaihtoehtoja löytyy!
 • Jos jokin MW-Afrikka-armeija kiinnostaa erityisesti niin voin tehdä jonkin suht tasapainoisen 1500:n pisteen esimerkkiarmeijan, josta käy ilmi mitä ja miten paljon figuja pitää hommata ja myös listata mitä on jätetty pois, eli näkee vähän mitä vaihtoehtoja kullakin listalla on.
 • Esim. 1500:n pisteen Panzerspäh-armeija voisi näyttää tältä

  -Company Command Sd Kfz 223 (30 pts)

  -2x Light Panzerspäh Patrol w. 2 Patrols each (440 pts) [sisältää yhteensä 4 kpl Sd Kfz 233 (radio):a ja 8 kpl Sd Kfz 222 (2cm):a]

  -Heavy Panzerspäh Patrol w. 3 Patrols (255 pts) [sisältää 6 kpl Sd Kfz 231:stä]

  - 7.5cm Armoured Car Platoon w. 3 Kfz 233 (7.5cm) (170 pts) [sisältää 3 kpl Kfz 233 (7.5cm):a]

  - Schutzen Späh Patrol (125 pts) [sisältää 4 ständiä konekiväärijalkaväkeä ja 4 sivuvaunumoottoripyörää]

  -Tank-hunter Platoon w. 3 Marder III (245 pts) [Sisältää 3 Marder III:sta]

  -Self-propelled Artillery Battery w. 2 15cm (Sf) Lorraine Schlepper (225 pts) [Sisältää 2 Lorraine Schlepperiä, observer teamin, staff teamin ja command teamin + kuljetusajoneuvot näille]

  - Afrika Schutzen Platoon w. 2 Schutzen sections (135 pts) [Sisältää command teamin, 4 ständiä konekiväärijalkaväkeä plus kuljetusajoneuvot]

  Teeman mukaisesti kaikki on liikkuvaa ja dynaamista. Toki esim. tykistön ja antitankit voi ostaa myös hitaasti liikkuvina versioina.


  Rahassa mitattuna tämä on kyllä sangen kallis armeija (hatusta heitettynä about 300€). Kuljetusajoneuvoja ei ole tosin pakko deployata, eikä se aina olekaan järkevää, eritoten aseistamattomia kuljetusajoneuvoja kuten Afrika Schutzenin rekkoja. Eli niitä ei ole mikään pakko ostaa figuina, säästää aika paljon rahaa.

 • on 1421075534:


  Rahassa mitattuna tämä on kyllä sangen kallis armeija (hatusta heitettynä about 300€). Kuljetusajoneuvoja ei ole tosin pakko deployata, eikä se aina olekaan järkevää, eritoten aseistamattomia kuljetusajoneuvoja kuten Afrika Schutzenin rekkoja. Eli niitä ei ole mikään pakko ostaa figuina, säästää aika paljon rahaa.


  Puhutko siis virallisista FOW figuista? Pelin skaala on kumminkin suht yleinen 15mm, johon löytynee halvempaakin nappulaa.

 • on 1421077748:


  on 1421075534:


  Rahassa mitattuna tämä on kyllä sangen kallis armeija (hatusta heitettynä about 300€). Kuljetusajoneuvoja ei ole tosin pakko deployata, eikä se aina olekaan järkevää, eritoten aseistamattomia kuljetusajoneuvoja kuten Afrika Schutzenin rekkoja. Eli niitä ei ole mikään pakko ostaa figuina, säästää aika paljon rahaa.


  Puhutko siis virallisista FOW figuista? Pelin skaala on kumminkin suht yleinen 15mm, johon löytynee halvempaakin nappulaa.


  Virallisista joo, muiden valmistajien hinnoittelusta en juurikaan tiedä.
 • http://theplasticsoldiercompany.co.uk/ myy halvalla vaihtoehtoisia 15mm figuja. Valikoima ei ole kyllä kovin laaja.

 • on 1421084660:


  http://theplasticsoldiercompany.co.uk/ myy halvalla vaihtoehtoisia 15mm figuja. Valikoima ei ole kyllä kovin laaja.


  Juu, aika suppeaa, varsinkin EW/MW-osastoilta. Ihan hyvännäköisiä ainakin tankit tuolla kyllä ovat, mitä nopeasti tsekkasin!

 • on 1421050416:


  Riippuu tietysti monesta seikasta..


  Ah, toki, olisi ehkä pitänyt tarkentaa. Tai kysytään näin päin.. onko tässä jotain "vakiopeliä", kuten esim faban aika vakiintunut 2400p joka sitten kestää x tuntia (esim turnauksissa yleensä kai joku 3)?

  Ja tosiaan jos itse lähtisin mid-war Africaan, niin kyllä tuo Long Range Desert Group on myös itselle se siistein juttu, joten varmaan teksiin jotain brittiläistä tuosta 8th army in Africasta.

 • on 1421086272:


  on 1421084660:


  http://theplasticsoldiercompany.co.uk/ myy halvalla vaihtoehtoisia 15mm figuja. Valikoima ei ole kyllä kovin laaja.


  Juu, aika suppeaa, varsinkin EW/MW-osastoilta. Ihan hyvännäköisiä ainakin tankit tuolla kyllä ovat, mitä nopeasti tsekkasin!


  Mitä kattelin tuolla Flames of Warin omilla sivuilla MW Afrikka kalustoa niin ei se ole aina niin herkkua sielläkään... LW periodin Sherman V tankkeja saa muovisena viiden tankin perhepakkauksena suunnilleen samaan hintaan, kuin kolme metallista MW Sherman II/III tankkia yksittäispakattuina.

  Eli jos haluaa MW tankkiarmeijaa ja ei halua maksaa 10 egeä per nappula, niin tuolta Plastic Soldier Companystä saa Panzer III:sta ja Tiger I:stä edullisina muovisprueina.

 • on 1421092777:


  on 1421050416:


  Riippuu tietysti monesta seikasta..


  Ah, toki, olisi ehkä pitänyt tarkentaa. Tai kysytään näin päin.. onko tässä jotain "vakiopeliä", kuten esim faban aika vakiintunut 2400p joka sitten kestää x tuntia (esim turnauksissa yleensä kai joku 3)?

  Ja tosiaan jos itse lähtisin mid-war Africaan, niin kyllä tuo Long Range Desert Group on myös itselle se siistein juttu, joten varmaan teksiin jotain brittiläistä tuosta 8th army in Africasta.  Vakio on 1500 pistettä (plusmiinus parisataa), pelin kesto 2-3 tuntia. Ite tähtään alkuun noihin 1500:n pisteen armeijoihin, kerään niistä 4 armeijaa ja vasta sitten alan leventämään niitä eri tukijoukkovaihtoehdoilla. 1500 tuntuisi hyvältä pistemäärältä mid wariin, kun sillä saa melko paljon kaikkea mutta ei kuitenkaan ihan kaikkea, armeijalistaa tehdessä pitää vähän miettiäkin eikä vaan ottaa kaikkea ja paljon.

 • on 1421129166:


  on 1421086272:


  on 1421084660:


  http://theplasticsoldiercompany.co.uk/ myy halvalla vaihtoehtoisia 15mm figuja. Valikoima ei ole kyllä kovin laaja.


  Juu, aika suppeaa, varsinkin EW/MW-osastoilta. Ihan hyvännäköisiä ainakin tankit tuolla kyllä ovat, mitä nopeasti tsekkasin!


  Mitä kattelin tuolla Flames of Warin omilla sivuilla MW Afrikka kalustoa niin ei se ole aina niin herkkua sielläkään... LW periodin Sherman V tankkeja saa muovisena viiden tankin perhepakkauksena suunnilleen samaan hintaan, kuin kolme metallista MW Sherman II/III tankkia yksittäispakattuina.

  Eli jos haluaa MW tankkiarmeijaa ja ei halua maksaa 10 egeä per nappula, niin tuolta Plastic Soldier Companystä saa Panzer III:sta ja Tiger I:stä edullisina muovisprueina.


  Myös Panzer IV:sta on PSC:llä viiden tankin pakkaus, josta voi kustomoida haluamansa versionumeron.

  Tankit saa kyllä tuolta huomattavasti halvemmalla (about puoleen hintaan) verrattuna virallisiin figuihin. Ja kaikki oikeilta näyttävät, oikean skaalan figut tosiaan käyvät, useimmiten myös turnauksissa.

  Näytti olevan myös Kfz 222:sta muovisena tuolla. Halventaa Panzerspäh-armeijaa jonkin verran. Muuta tuolle armeijalle sopivaa kalustoa en löytänyt (paitsi siis tankkeja, joita ko. armeija saa jonkin verran).
 • Jos joku muuten haluaa päästä mukaan mahdollisimman halvalla sekä saada armeijan maalatuksi parissa päivässä, niin tässä siiihen sopiva armeijalista:

  3x Tiger I
  3x Panzer III N


  Hintaa PSC:ltä hurjat 40 euroa + postikulut.
 • Kyllähän se niin on, että Rommel oli panssarityyppi. Tiedä sitten kuinka järkevää lähteä tässä pelissä tankkeilemaan, mutta kyllä mulla Panzer III & IV joukot silmissä kiiltää (siis tietämättä säännöistä yhtään mitään).
 • Googlailin vähän LRDG:stä ja löysin viitteitä siihen että jossain kirjassa mahdollisesti olisi LRDG-joukkojen tiedot Flames of Warille MW-periodille. Lähetin asian tiimoilta sähköpostia sen blogin pitäjälle, ilmoilen miten asia kehittyy!

 • on 1421135754:


  Kyllähän se niin on, että Rommel oli panssarityyppi. Tiedä sitten kuinka järkevää lähteä tässä pelissä tankkeilemaan, mutta kyllä mulla Panzer III & IV joukot silmissä kiiltää (siis tietämättä säännöistä yhtään mitään).


  Tankkijoukot ovat erittäin suosittuja, mitä nyt olen noita taisteluraportteja lukenut. Halpa, nopea maalata, nopea pelata ja niillä on joitain taktisia etuja verrattuna sekajoukkoihin (lähinnä siis se, että osa vastustajan aseistuksesta , tyyliin konekiväärit, eivät ainakaan edestäpäin ammuttuna tee tankeille mitään).

 • Ja tankkikomppaniakin siis tosiaan saa toki myös tukijoukkoja, pelkillä tankeilla ei tarvitse pelata.

  Esim Panzerkompanie (Pohjois-Afrikan taisteluiden versio) saa perus Panzer III ja IV-tankkien (joita on toki eri versioita, kaikki vähän erilaisella aseistuksella ja panssaroinnilla) lisäksi kevyitä Panzer II F-tankkeja, Tiger I:iä, erilaista jalkaväkeä, anti-tankkeja, tiedustelua, tykistöä, raketinheittimiä, ilmatorjuntaa ja ilmavoimia. Tietty painopiste tankeissa, ne syö helposti aika paljon pisteitä.
 • Sen Panzerspähkompanien lisäksi olen katellut sillä silmällä muun muassa Divisional Cavalry Squadronin ja Light Armored Squadronin listoja. Sylettää vaan, että brittien kevyitä tankkeja näyttää olevan saatavilla vain metallisina yksittäispakkauksina, mikä käy hintavaksi. Onneksi sentään PSC:ltä löytyy saksalaisia panssari-autoja (SdKfz 222 ja 251) ja Marder III:sta muovifiguina.

 • on 1421137068:


  Ja tankkikomppaniakin siis tosiaan saa toki myös tukijoukkoja, pelkillä tankeilla ei tarvitse pelata.

  Esim Panzerkompanie (Pohjois-Afrikan taisteluiden versio) saa perus Panzer III ja IV-tankkien (joita on toki eri versioita, kaikki vähän erilaisella aseistuksella ja panssaroinnilla) lisäksi kevyitä Panzer II F-tankkeja, Tiger I:iä, erilaista jalkaväkeä, anti-tankkeja, tiedustelua, tykistöä, raketinheittimiä, ilmatorjuntaa ja ilmavoimia. Tietty painopiste tankeissa, ne syö helposti aika paljon pisteitä.


  Now we're talking!

 • on 1421139490:


  Sen Panzerspähkompanien lisäksi olen katellut sillä silmällä muun muassa Divisional Cavalry Squadronin ja Light Armored Squadronin listoja. Sylettää vaan, että brittien kevyitä tankkeja näyttää olevan saatavilla vain metallisina yksittäispakkauksina, mikä käy hintavaksi. Onneksi sentään PSC:ltä löytyy saksalaisia panssari-autoja (SdKfz 222 ja 251) ja Marder III:sta muovifiguina.


  Noiden molempien brittilistojen perustankkia (Honey Stuart I tai III) saa myös Honey Stuart Platoon-pakkauksissa, sisältää 5kpl Honey Stuart-tankkia ja maksaa 42€. Eivät kyllä maksa pisteissä paljon, eli voi tulla rahallisesti kalliiksi.


  Divisional Cavalry Squadron voi kyllä olla aika tylsä lista, niillä on aika vähän optioita.
 • Nopealla haulla löytyi myös :http://www.peterpig.co.uk/british.htm

  Noilla nättti ainakin 8th armyyn olevan figuja, joten luulisi että sopivat mid wariin.

 • on 1421147640:  Voi vittu mitkä sivut. En löydä tuolta mitään.
 • Juu hiukka sekavat sivut. Plus, mun makuun FoW:n omat figut on nätempiä.  Plastic Soldier Companyn tankit olivat kyllä hyvännäköisiä. FoW:n omat figuthan ovat vähän GW-tyyliin liioiteltuja jotta ne olisi helpompia maalata ja näyttäisivät pelikentällä paremmilta.
 • Jos on pari tuntia aikaa ja kiinnostusta (ja kestää katsella huonoryhtisiä nörttejä sotilasuniformuissa), niin nämä FoW-videot kannattaa tsekata, niissä käydään läpi pelin säännöt selkeästi ja yksinkertaisesti.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLMAqo-ZiJZPS9ufi-kgQ89ibgIpLqdKu3
 • Ymmärsinkö nyt oikein, että jos haluaisi aloittaa oman MW Afrikakorps armeijan, niin sille ei ole olemassa 3rd edikan sääntöjä, ja kakkosedikankin kirja on loppuunmyyty? Vähän hankaloittaa projektia jos näin on.

 • on 1421246193:


  Ymmärsinkö nyt oikein, että jos haluaisi aloittaa oman MW Afrikakorps armeijan, niin sille ei ole olemassa 3rd edikan sääntöjä, ja kakkosedikankin kirja on loppuunmyyty? Vähän hankaloittaa projektia jos näin on.


  Tarvittaessa löytyy PDF:nä toi North-Africa kirja kyl.  ;)

 • on 1421246193:


  Ymmärsinkö nyt oikein, että jos haluaisi aloittaa oman MW Afrikakorps armeijan, niin sille ei ole olemassa 3rd edikan sääntöjä, ja kakkosedikankin kirja on loppuunmyyty? Vähän hankaloittaa projektia jos näin on.


  Kakkosedikan armeijakirjat ovat yhteensopivia kolmosedikan kanssa armeijoiden koostumusten ja pistemäärien suhteen.

  Fantsusta löytyy vielä 1kpl North Africa-kirjaa. Lisäksi on joku mid-war compendium, joka sisältää North African ja yhden toisen MW-kirjan.

  Ne pienet sääntöerot mitä löytyy (nopealla selauksella motskareille on jotain omia sääntöjä ja joillain aseilla on uusi attribuutti breakthrough gun) päivittyvät mid warin osalta tällä erratalla:

  http://www.flamesofwar.com/Portals/0/Documents/Briefings/Mid-war/Mid-War-Arsenals-V3.pdf

  Kakkos- ja kolmosedikan erot ovat aika pieniä, eikä kolmonen ole tehnyt vanhoista kakkosedikan armeijakirjoista turhia vaan ne ovat edelleen käypää valuuttaa, virallisissa turnauksissakin.

  Voin tarvittaessa skannata North Africa-kirjasta sivut mitä tarvitsette. Vaihtoehtoisesti netistä voi "löytää" noita kirjoja ilmaiseksi.

 • ^ No noinhan se on periaatteessa GW:lläkin, että erratoilla voi pelata vanhemmillakin Codexeilla ja Armybookeilla, mutta aika käkistelyä se tuppaa sääntöjen puolesta olemaan (vai mitä mikko?  ;) ).

  Mitä nyt Flames of Warin virallisia sivuja katsoin, niin kaikista tällähetkellä myynnissä olevista kirjoista vain yksi on MW (eli Eastern Front). Suurin osa kirjoista oli LW ja jokunen EW. Eli jos tässä 2015 nyt on oikeasti isompi porukka kurryssä hyppäämässä peliin mukaan ja aloittamassa uusia armeijoita, niin onkohan tuo MW ja vielä rajattuna Afrikkaan silloin oikeasti järkevin valinta? Toisaalta, kyllähän se DAK kiinnostaa, vaikka sitten vanhemmillakin sännöillä, mutta onko järkevää vai ei...
 • Mielestäni pienen porukan sisällä voi erittäin hyvin rajata pelin johonkin tiettyyn kirjaan. Siitä on tiettyjä etuja (pelin tasapaino on parhaimmillaan, taistelut ovat suht realistisin vastustajin, maastoa on helppo ostaa tai tehdä kun ei tarvitse ihmetellä miksi suomalaiset lumi-baseilla taistelevat vaikka Ranskalaisessa pikkukaupungissa kesällä, pelin fiilis on parhain jne)

  Se, että LW on turnauksissa suosituin aikakausi ei hirveästi paina vaakakupissa jos peliä ei Kurrylaisten ulkopuolella juurikaan pelaa.

  Itse joka tapauksessa olen noita Afrikka-joukkoja kasaamassa mutta kuten sanoin, kyllä minä myös LW/EW-joukotkin teen jollain aikataululla, jos muutkin sellaiset tekevät.

  Katsotaan nyt joka tapauksessa miltä peli tuntuu ensin, ennen kuin lyödään mitään lukkoon. Jos ei maailma kaadu niskaan, niin minulta lähtee tässä lähiaikoina tilaukseen jenkkiarmeijastani puuttuvat ukot + koko saksalainen jalkaväkiarmeija, molemmat North Africa-kirjasta. Pelaillaan parit testipelit (jahka saan ukot kasattua ja vähän aavikkomaastoa tehtyä), funtsaillaan ja suunnitellaan.
 • Vaikka siltä näyttääkin, ei mid waria ole unohdettu mihinkään. Flames of Warin edustajan sanoin, niillä on ollut kovasti kiireitä kun ensin oli iso EW-pusku ja sen jälkeen noita spin-off-tuotteita (WWI, Vietnam ja Arab/Israeli), joihin on mennyt kaikki firman resurssit. Uusia MW-kirjoja ja figuja on tulossa jossain välissä.

  Ja North Africaan saa jo ennestäänkin figuina 95% kirjan sisällöstä. Ja on musta muutenkin erittäin mielenkiintoinen sotanäyttämö, joka on musta aika hemmetin tärkeää FoW:ssa. Armeijaa johonkin EVVK-tason taisteluun ei välttämättä jaksa tehdä samalla innolla kuin kiinnostavaan.

  Meitsi nyt joka tapauksessa kasaa North Africa-kirjan mukaisia MW-armeijoita. Mikäli joku muukin peliä kokeiltuaan kiinnostuu, niin voimme toki sopia jonkin toisenkin aikakauden ja/tai sotanäyttämön. Mieluiten kuitenkin niin, että kaikki tekevät sitten samasta kirjasta armeijat ja figut basetetaan ja maastot tehdään teemaan sopiviksi. Late Warista esim. Normandian maihinnousu ja niillä suunnilla käydyt taistelut voisivat kiinnostaa.

  Ja kuten on pariinkin kertaan jo todettu, tankkiarmeija on halpa ostaa ja nopea maalata (sopiva spray pohjalle, vähän highlightia plus päälle vähän yksityiskohtia, armeijan maalaa helposti viikossa), joten ei se ne kovin iso projekti ole hypätä mihinkään pelimuotoon mukaan.

 • on 1421310955:

  Mieluiten kuitenkin niin, että kaikki tekevät sitten samasta kirjasta armeijat ja figut basetetaan ja maastot tehdään teemaan sopiviksi.


  Jos porukka nyt en masse lähtee messiin (toiveajattelua toki), niin eihän yhdessä kirjassa edes riitä kaikille omaa armeijaa.

  Anyway, kiitos mikon, pääsin vähän noihin Afrikakorps-listoihin tutustumaan, ja kyllä nyt kutkuttais aikalailla joku panzerhomma kasaan rykäistä. 1500pts siis ilmeisesti on ne sinun Afrikka MW armeijat, eli siihen kannattanee tähdätä kun alkaa tota pakettia suunnitella?

 • on 1421319875:


  on 1421310955:

  Mieluiten kuitenkin niin, että kaikki tekevät sitten samasta kirjasta armeijat ja figut basetetaan ja maastot tehdään teemaan sopiviksi.


  Jos porukka nyt en masse lähtee messiin (toiveajattelua toki), niin eihän yhdessä kirjassa edes riitä kaikille omaa armeijaa.

  Anyway, kiitos mikon, pääsin vähän noihin Afrikakorps-listoihin tutustumaan, ja kyllä nyt kutkuttais aikalailla joku panzerhomma kasaan rykäistä. 1500pts siis ilmeisesti on ne sinun Afrikka MW armeijat, eli siihen kannattanee tähdätä kun alkaa tota pakettia suunnitella?


  1500 MW:llä on mielestäni hyvä pistemäärä kun sillä saa sopivasti mutta ei liikaa kalustoa ja armeijalistaa tehdessä on pakko vähän miettiäkin. Tuota pienemmällä pistemäärällä ei saa joillain listoilla juuri pakollisia joukkoja enempää ja tuota isommalla pistemäärällä taas saa aivan kaiken mitä haluaa. 2 ensimmäistä omaa armeijaani (Schutzenkompanie ja US Rifle Company) on tehty 1500:aa pistettä varten. Ei ole tässä mitenkään loputtomasti rahaa käytettävissä tällä hetkellä, joten teen 1500:n pisteen armeijat ensin ja mietin myöhemmin niiden laajentamista.
 • North Afrika -kirjan nimi on siinä mielessä hämäävä, että se sisältää Afrikan (Egypti, Libya ja Tunisia) taisteluiden lisäksi myös Sisilian ja Italian maihinnousut, sekä Italian operaatiot vuoden 1943 loppuun saakka. Kirjan armeijalistoistakin löytyy monista yksiköistä kaksi versiota sen mukaan onko joukkokokoonpano vuoden 1941-1942 vai 1942-1943 taistelujärjestyksen mukainen. Sotanäyttämö on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että kahdella siellä operoineella valtiolla (Ranska ja Italia) oli joukkoja molemmilla puolilla. Tosin Ranskalaisille ei taida olla sääntöjä, mutta ainakin Italian armeijan yksiköt voivat olla tarkasta ajankohdasta riippuen joko akselivaltojen tai liittoutuneiden puolella.
 • Kirjan koko nimihän The Complete Intelligence Handbook for Forces in North Africa and the Mediterranean 1942-1943.

 • Jos nyt ei kuitenkaan lähdetä enää yhden kirjan sisällä enempää rajaamaan, vaan Afrikat, Tunisiat ja Sisiliat sulassa sovussa MW meiningillä kiitos, muuten alkaa mennä jo vähän liian rajatuksi meininki.
 • Samaa mieltä Peisan kanssa. Kaikki armeijat North Africa-kirjan sisältä sallittuja, ettei nyt ihan täysin realisminatseiluksi mene.
 • Kyllä. Todellisessakin maailmassa nuo kirjassa olevat organisaatiot ja kalustot olivat olemassa samoihin aikoihin ja joskus jopa päällekkäin.
 • Joo. Tässä ei kumminkaan ollut varmaankaan pelata mitään historiaa orjallisesti noudattavaa kampanjaa jossa ilmakuvien pohjalta laadituilla kentillä yritetään historian kulku muuttaa.

 • on 1421326379:


  Joo. Tässä ei kumminkaan ollut varmaankaan pelata mitään historiaa orjallisesti noudattavaa kampanjaa jossa ilmakuvien pohjalta laadituilla kentillä yritetään historian kulku muuttaa.


  Mitä nyt kuitenkin tuo ilmakuvien käyttö voisi olla aika makea idea maastoa rakentaessa... Näkisi vähän värimaailmaa ja sitä kuinka kivistä jokin maasto on.
 • Google Earthiin ja hakusanaksi El Alamein?  :P

  Hiekkaista näyttäs olevan.
 • Juu, maaston teko ainakin on helppoa ja nopeaa! Joku hiekanvärinen kangas alle vaan ja that's it.

  On mulla tuossa kyllä juuri kukkulaa, kivimuodostelmaa sun muuta rakenteilla plus tilannen yhdeltä valmistajalta sellaisen autiomaakaupungin ("kaupunki" eli pari rakennusta ja muutama kiviseinä) osat, jotta tulee vähän vaihtelua.
 • Sain juuri vastauksen koskien LRDG-armeijaa ja ilmeisesti ne sijaitsevat kirjassa nimeltä Burning Empires. Tämä on siis Early War-kirja, mutta ilmeisesti sisältää siis myös MW-armeijalistan LRDG:lle.

  Käväissen tässä fantsussa lähipäivinä ja varmistan asian.

  Vaihtoehtoisesti joku voi "löytää" kyseisen kirjan Internetistä, jos ei parin sivun sääntöjen vuoksi halua maksaa 24:ää euroa.
 • ^ Toihan muodostaa yhdessä Hellfire & Backin kanssa kolmosedikan EW Afrikka-kokonaisuuden (ja molemmat saa yksiin kansiin sidottuna nimellä Desert War: 1940-41). Jos saat tietoosi, että ko. kirjoissa olisi mahdollisesti muutakin MW tauhkaa mukana, niin ilmoittele ihmeessä.

 • on 1421329827:


  Google Earthiin ja hakusanaksi El Alamein?  :P

  Hiekkaista näyttäs olevan.


  Tai Tobruk. Edelleen hiekkaista.

  Tai Kasserine Pass. Vieläkin hiekkaista, mutta myös puita ja pensaita.
 • Lisäsin äänestyksen.

 • on 1421330352:


  Sain juuri vastauksen koskien LRDG-armeijaa ja ilmeisesti ne sijaitsevat kirjassa nimeltä Burning Empires. Tämä on siis Early War-kirja, mutta ilmeisesti sisältää siis myös MW-armeijalistan LRDG:lle.


  Säästän sulta matkan: "an LRDG patrol is bothan early war and mid war force".  Löytyy siis toi pdf jos joku haluaa vilkaista..
 • Sain tuossa myytyä yhden laitteen, joten lähtee lähipäivinä 400:n euron FoW-tilaus. It's on!
 • Mitä olen nyt noita katsellut niin taidan brittejä lähteä kasailemaan, joko para tai kommandoja. Ainakin osa noista listoista löytyy ihan tuolta virallisilta fowin sivuilta, briteille löytyi ainakin tällainen:
  http://www.flamesofwar.com/Portals/0/Documents/Briefings/Mid-war/MidWarBritishTunisia.pdf
 • Onkos kenties jo ensi leirillä mahkut demota peliä? Itse pääsisin tsägällä paikalle perjantaiksi ja olis kiva päästä testaan mahd. pian ennen kuin alan kotona selittelemään miksi on taas visa vinkunut muovinpaloja ostellessa..

  Ja tosiaan jos peli irl yhtään nappaa ni brittejä varmaan aluksi tähän afrikka-teemaN hankkisin. Ehkä Desert rats motor company tai sit jos jotain saa viritettyaä sieltä LRDGstä..

  Sit vielä tärkein kysymys: imperial vai metrics? :)

 • on 1421442680:


  Sit vielä tärkein kysymys: imperial vai metrics? :)


  :o

  Samaan kiinnitin huomiota. "Ei se niin millintarkkaa ole..." eli metrics?  :P

 • on 1421442680:


  Sit vielä tärkein kysymys: imperial vai metrics? :)


  Pelin perussääntökirjassa etäisyydet ilmoitetaan molemmilla. Esimerkiksi: "Vehicle machinegun has a range of 16"/40cm"

 • on 1421442680:


  Onkos kenties jo ensi leirillä mahkut demota peliä?


  Ei onnistu mitenkään. Sitä seuraavalla leirillä (millä ei ole 40k-turnausta) todennäköisesti.
  Sit vielä tärkein kysymys: imperial vai metrics? :)


  Metrics IMO.

 • on 1421476841:


  on 1421442680:


  Sit vielä tärkein kysymys: imperial vai metrics? :)


  Pelin perussääntökirjassa etäisyydet ilmoitetaan molemmilla. Esimerkiksi: "Vehicle machinegun has a range of 16"/40cm"


  Siksipä kysyinkin, toki en täydin vakavissani sillä toki kai millimetrit? On ainakin jotain mistä syyttää mahdollisen brittiarmeijani tappioita. ;)

 • on 1421476841:


  on 1421442680:


  Sit vielä tärkein kysymys: imperial vai metrics? :)


  Pelin perussääntökirjassa etäisyydet ilmoitetaan molemmilla. Esimerkiksi: "Vehicle machinegun has a range of 16"/40cm"


  Juu, mutta ennen peliä pitää päättää kumpaa käytetään. Se kun on ihan mahdollista että aseen kantomatka riittäisi 40cm:iin, mutta ei 16:sta tuumaan.

 • on 1421439292:


  Mitä olen nyt noita katsellut niin taidan brittejä lähteä kasailemaan, joko para tai kommandoja. Ainakin osa noista listoista löytyy ihan tuolta virallisilta fowin sivuilta, briteille löytyi ainakin tällainen:
  http://www.flamesofwar.com/Portals/0/Documents/Briefings/Mid-war/MidWarBritishTunisia.pdf


  Nämä molemmat ainakin jalkaväeksi suhteellisen halpoja armeijoita. Esim. British Parachute Company-boksi on 42€ ja siinä on jo kaikilla optioilla yli 800 pistettä.

  Miinuksena noissa molemmissa on optioiden vähyys, verrattuna vaikka peruskiväärikomppaniaan.
 • Kari, mistä tuolta FoW:n sivuilta tuon löysit ja onko siellä muita armeijalistoja?
 • 7 pelaajaa tällä hetkellä, kun optimistisesti ajattelee! Kyllä tästä vielä hyvät geimit saadaan aikaiseksi.

  Iteltä tosiaan lähdössä lähipäivinä tilaukseen loput figut mitkä puuttuvat jenkkiarmeijasta + koko saksalainen jalkaväkiarmeija. Saanen figut ehkä tuossa kuun vaihteessa, sitten pieni hetki että saan kasattua ne.  Vaikka olenkin snadisti maalausnatsi, niin eiköhän parit testipelit voi maalaamattomillakin ottaa, ettei veny aloitus liian pitkälle.
 • Jos joku muuten bongaa jostain hyvännäköisen 120x180cm aavikkoteemaisen pelimaton, joka maksaisi postikuluineen alle satasen niin saa vinkata! Yrittänyt etsiä kissojen ja koirien kanssa, mutta vastaan on tullut vain rumia ja 150-200€ maksavia.

  Tietty mikä tahansa vaaleanruskea kangas (onko Kesärinteellä vielä niitä huopia?) ajaa nyt ainakin alkuun asiansa.
 • Jenkkejä tai Italialaisia tässä pohtinut hommaavani, vähän huonosti vaan löytyy tietoa niistä.

 • on 1421503624:


  Jenkkejä tai Italialaisia tässä pohtinut hommaavani, vähän huonosti vaan löytyy tietoa niistä.


  Minkälaista tietoa puuttuu?

 • on 1421493525:


  Kari, mistä tuolta FoW:n sivuilta tuon löysit ja onko siellä muita armeijalistoja?


  Ihan googlehaun tein, kyseisen firman sivut on yksi sekasotku.

 • on 1421504328:


  on 1421503624:


  Jenkkejä tai Italialaisia tässä pohtinut hommaavani, vähän huonosti vaan löytyy tietoa niistä.


  Minkälaista tietoa puuttuu?


  Jotain armeijalistaa tai vastaavaa, saisi vähän viitettä että olisko isokin rahallinen sijoitus.
 • Noin suurin piirtein, puhdas tankkilista maksaa satasen, tankkilista tukijoukoilla 150€, jalkaväkiarmeija 200€ ja motorisoitu jalkaväki ja tiedusteluarmeija molemmat sellaiset 250-300€. Nämä siis FoW:n omilla figuilla, tankkeja saa puolet halvemmalla ainakin Plastic Soldier Companylta.

  Jenkeillä löytyy 6 armeijalistaa, Tank Company, Armored Rifle Company, Armored Recon Company, Rifle Company, Ranger Battalion ja Parachute Rifle Company.

  Italialle löytyy 5 armeijaa, Compagnia Carri (tankkiarmeija), Squadrone Esplorante (tiedustelu ), Battaglione Bersaglieri (jalkaväki), Battaglione Fucilieri (toinen, vähän huonompi jalkaväki) ja Compagnia Paracadutisti (laskuvarjoerikoisjoukot).

  Jos jokin kiinnostaa eritoten (etkä jaksa "löytää" North Africa-kirjaa netistä), niin voin infota että mitä kiinnostuksen kohteelle on pakko ottaa ja mitkä ovat sen optiot.
 • Jos haluaa lukea mitä isot pojat kirjoittaa pelistä, niin onko suositella jotain foorumia?
Sign In or Register to comment.