Kuten muualla jo kerroin, on tarkoituksenani demota erinomaista Toiseen maailmansotaan sijoittuvaa 15mm ukoilla pelattavaa figupeliä nimeltä Flames of War leireillä tässä lähiaikoina.
Pelin perussäännöt ovat simppelit, mutta erilaiset pikkusäännöt ja joukko-osastojen eroavaisuudet koulutuksessa, moraalissa ja varustuksessa tekevät pelistä kuitenkin sangen monipuolisen. Peli ei ole varsinaisesti realistinen (enemmän korkkaria kuin nenänkaivuuta ja taulukoiden tutkailua), mutta kuitenkin sen verran tolkullinen että jonkinlainen illuusio oikeista taisteluista saadaan aikaiseksi. Eli peli ei sisällä supersankareita, vaikka esim. Rommelin tai Törnin kentälle voikin ottaa jos välttämättä haluaa.
Figujen hinnat ovat kohtuullisia verrattuna Games Workshopiin, hyvänkokoisen tankkiarmeijan saa satasella, jalkaväkiarmeijan kahdella. Toki peliin saa paljonkin rahaa uppoamaan jos välttämättä haluaa omistaa jokaisen option armeijoilleen. Mutta tämä ei siis ole mitenkään pakollista, pelin saa aloitettua huokeasti ja armeijalistat ovat sen verran joustavat (ja niitä on PALJON) että lisäjoukkoja voi aina ostaa halvan perusryhmän päälle.
Peli on jaettu kolmeen eri aikauteen, Early (39-41), Mid (42-43) ja Late (44-45) war. Eri aikakauden armeijat eivät voi pelata keskenään, mutta sääntöjen puolesta mikään ei estä pelaamasta hypoteettisia taisteluita jonkin tietyn aikakauden sisällä. Eli mikään ei estä pelaamasta vaikka suomalaisia Talvisodan joukkoja vastassaan vaikka alkusodan japanilaiset.
Kuten aiemmin mainitsin, erilaisia armeijalistoja on erittäin paljon, jaettuina lukuisiin eri kirjoihin. Jokainen jota vähänkin Toinen maailmansota kiinnostaa löytänee jonkin kiinnostavan joukko-osaston, joita löytyy perus kiväärikomppanioista ties kuinka eksoottisiin (saksalainen sivuvaunumoottoripyöräkomppania, toss!).
Itse erikoistun Mid Wariin ja eritoten Pohjois-afrikan taisteluihin. Tässä on jo osittain hommattu tai olen hommaamassa seuraavat armeijat:
Afrika Schutzenkompanie (saksalainen kiväärikomppania)
US Rifle Company
British Rifle Company
Compagnia Paracadutisti (italialaiset laskuvarjoerikoisjoukot)
Kaikki ryyditettynä muutamalla tankilla, tykistöllä, anti-tankeilla, tiedusteluajoneuvoilla yms. Armeijat on suunniteltu eritoten pelin demoamiseen, periaatteella vähän kaikkea ettei tule tylsää ja oppii pelin kaikki säännöt ja jipot.
Jahka saan vähintään 2 armeijaa kasattua ja vähän teeman ympärille sopivaa maastoa niin ilmestyn Kurryn leireille peliä vähän näyttämään, toivottavasti myös saaden jonkun muunkin pelistä innostumaan.
Tässä muutama satunnainen kuva pelistä:


Comments
Pohjois-Afirkan taisteluissa oli kaikenlaisia kiinnostavia yksiköitä, eli jos innostun pelistä hommaan varmaan jotain siihen sopivaa.
Juurikin näin. Säännöt kieltävät vain eri aikakausien sekoittelun, koska pistemäärät eivät ole yhteensopivat. Muutoin voi pelata ihan millä tahansa miten haluaa. Vaikka Talvisodan Suomella Japania vastaan. Tai vaikka kaksi liittoutuneiden armeijaa toisiaan vastaan, sääntökirjassakin lukee että se on sitten vaan sotaharjoitus tai hypoteettinen taistelu.
Varmasti löytyy! North Africa-kirjassa on n. 50 eri armeijalistaa. Tavalllista jalkaväkeä, motorisoitua jalkaväkeä, erikoisjoukkoja, tankkikomppanioita, tiedustelukomppanioita sun muuta, ja kaikkeen tietysti saa myös tukijoukkoja, listat ovat aika hyvin kustomoitavissa, lista määrää vain muutaman pakollisen joukkueen ja asettaa rajat sille mitä ja kuinka paljon tukijoukkoja voi ottaa . Figujakin löytyy lähes kaikelle.
Tokikin juuri näin. Siksi itsekin erikoistun noihin Afrikka-hommiin, että saan demottua peliä niin että se tuntuu järkevältä ja hommaan/teen sopivat maastot.
Pitäisi itsekin ostaa se uusin edikka, tyhmänä n00bina ostin tokan edikan säännöt pari kuukautta ennen kuin kolmosedikka ilmestyi. Ei noissa tosin käsittääkseni suurta eroa ole, armeijakirjatkin ovat yhteensopivia.
LRDG:lle löytyy figuja kyllä, mutta ainakaan tuossa mun North Africa-kirjassa ei ole niille armeijalistaa, jostain kumman syystä. Pelin ykkösedikalle löytyy armeijalista netistä, mutta se ei taida olla yhteensopiva kakkos- ja kolmosedikan kanssa.
North Africa-kirja on muuten OOP, siitä on tulossa lähitulevaisuudessa uusi edikka jossa on paranneltu historiallista tarkkuutta ja editoitu pistemäärät täsmälleen kolmosedikalle sopiviksi. Fantsusta kyllä löytyy 1 kpl tuota vanhempaa painosta.
Edit: Tutkailin tuossa vähän asiaa ja nähtävästi mid war-periodille ei ole LRDG-joukkoja missään kirjassa. Early war-periodille löytyisi vissiin Desert War-kirjasta. Eli joutunet joko odottelemaan uutta mid war Afrikka-kirjaa, tai sitten vaihtamaan armeijaa!
Tällä hetkellä oikea ja täysin sääntöjen mukainen kirja on omistamani North Africa-kirja. Painos on vain loppu, mutta kyllä kirjaa vielä saa, esim. Fantsusta. Uusi versio pienellä hienosäädöllä tulee jossain välissä. En tiedä aikataulusta, MW on noita aikakausista vähiten suosituin, mutta ei siitä montaakaan päivää ole kun joku firman edustaja sanoi että MW:tä ei tod. ole unohdettu ja uutta matskua on tulossa, kunhan kerkiävät muilta kiireiltä sitä tehdä.
En tiedä tarkalleen kakkos- ja kolmosedikan eroja (siihen tosin on olemassa errata, jolla kakkosen voi updeitata kolmoseksi, mutta mulla ei ole tuota errataa), mutta erot ovat pienehköjä hienosäätöjä, ei totaalisia sääntomuutoksia.
Venaas vartti, naputtelen ne tähän.
German Forces in North Africa:
Panzerkompanie
Afrika Schutzenkompanie
Panzerpionierkompanie
Panzerspähkompanie
German Forces in Tunisia and Italy:
Schwere Panzerkompanie
Panzerkompanie
Panzergrenadierkompanie
Gepanzerte Panzergrenadierkompanie
Panzerspähkompanie
Grenadierkompanie
Italia
Compangnia Carri
Battaglione Bersaglieri
Squadrone Esplorante
Battaglione Fucilieri - Africa
Battaglione Fucilieri - Sicily & Italy
Compangnia Paracadutisti
Britannia
8th army in Africa:
Heavy Armoured Squadron
Light Armoured Squadron
Infantry Tank Company
Motor Company
Rifle Company
Divisional Cavalry Squadron
Armoured Car Squadron
First army in Tunisia
Death or Glory Squadron
Armoured Squadron
Infantry Tank Company
Motor Company
Rifle Company
Armoured Car Squadron
Recce Squadron
8th army in Italy
Armoured Squadron
Motor Company
Rifle Company
Armoured Car Squadron
Recce Squadron
Commando
Parachute Company
USA
Tank Company
Armored Rifle Company
Armored Recon Company
Rifle Company
Ranger Battalion
Parachute Rifle Company
Kursivoin ne mitkä minulla on tai tulee olemaan.
No vaikka LRDG:lle ei sääntöjä löytyisikään, niin ainakin vähän vastaavaa kevyttä motorisoitua yksikköä, kuten panssariautokomppaniaa, löytyy useampaakin vaihtoehtoa.
Järjestän asian niin.
Itseä kiinostais armeijoista eniten Late war Saksa, eli jos nyt päätän tähän FoW hommaan mukaan lähteä, niin eiköhän näillä armeijoilla matsia aikaiseksi saataisi.
Erittäin hyvä vaihtoehto. Late war-Saksalle löytyyy eniten erilaisia armeijalistoja, eniten figuja, eniten peliseuraa (koska late war on selkeästi suosituin aikakausi) jne.
Aion kyllä itsekin jossain välissä Late war-armeijan tehdä. Neuvostoliittolainen tankkiarmeija hiukka houkuttelisi.
Tämä näkyy muuten aika selkeästi 3rd edikan sääntökirjassa. Kun pääsin "kansallisiin erikoissääntöihin" asti rupesi ihan hämmästyttämään, että onko nää kansalliset säännöt nyt oikeasti kirjoitettu puhtaasti vuosiin 1944-45. Sen verran siellä vilisi sellaista kalustoa ja taktiikoita, jotka tulivat käyttöön vasta 1944 ja olivat oikeasti laajassa käytössä vasta sodan viime metreillä.
Karkeasti arvioiden LW tuntuu käsittävän 70% pelatuista peleistä, EW 20% ja MW 10%. Ymmärrän toki viehätyksen, onhan LW:ssä isoimmat ja tuhovoimaisimmat tankit, ajatus pantterikomppaniasta saa moneltakin ihmiseltä housut märiksi. Toki myös jalkaväen panssarintorjuntaaseistus kehittyy sodan kuluessa.
Itsellä MW:n ja EW:n viehätys perustuu nimenomaan siihen että kalusto on vielä aika alkeellista. Tankit eivät voi päsmäröidä miten vaan luottaen siihen panssarointiinsa. Kevyeämmälläkin aseistuksella on mahdollista tuhota tankkeja, varsinkin jos pääsee ampumaan muualta kuin edestä. Taktikointi on suuremmassa merkityksessä kun toimiva taktiikka ei olekaan "Laitetaan nyt tähän keskellä kenttää parit supertankit". En tosin oikeasti tiedä toimiiko se taktiikka LW:ssakaan, suht helposti pieni määrä tankkeja joutunee savutetuksi ja tuhotuksi kun ne ympäröidään ja jalkaväki hoitaa ne lähitaistelussa tai joku ampuu kyljestä onnenkantamoisen sisään.
Peliin soveltuvista taktiikoista meitsi ei kyllä oikeasti hirveästi tiedä, en ole pelannut peliä vielä ihmisiä vastaan kertaakaan, ainoastaan testaillut sääntöjä yksinäni. Mitä olen foorumeilta lukenut, niin monenlaisilla taktiikoilla ja armeijoilla on kyllä mahdollisuus pärjätä, peli on ilmeisesti aika hyvin tasapainossa, eikä pelkkä armeijalistan valinta määrää valtaosaa voiton todennäköisyydestä, kuten joissain muissa peleissä.
MW Afrikka organisaatioista meikäläistä kiinnostaa eniten Panzerspähkompanie, koska ajatus konetykillä varustetuista panssariautoista aavikolla on vaan niin kiva.
LW Euroopan tai Tyynen Valtameren yksiköihin en ole pelin osalta vielä tutustunut. Ainakin LW Eurooppaan saisi niitä Neuvostoliittolaisia.
Tämä on kyllä mitä hienoin valinta! Näyttää hyvältä, saattaa olla todella kiusallinen vastustajalle ja saa paljon erilaisia tukijoukkoja.
Miinuksena suht tyyris hinta rahassa mitattuna. Panssariautot ovat suht halpoja pisteissä, joten niitä on armeijassa paljon. Perus 1500:n pisteen armeijaan mennee jotain 200 euroa. Edelleenkin toki halpaa fabaan tai nelkyttonniseen verrattuina.
Riippuu tietysti monesta seikasta kuten pelikentän koosta, pistemääristä, pelaajien sääntötuntemuksen tasosta, armeijoiden koostumuksesta (armeija kun voi olla vaikka vaan 8 tankkia tai sitten 50+ standia jalkaväkeä) yms.
Yleisesti ottaen kyllä aika nopea peli, olettaen että edes toinen pelaajista osaa säännöt.
Anyway, totuushan on se, että en minä tätä peliä tulisi koskaan pelaamaan kuin muiden kurryläisten kanssa, ja jos lähes kaikilla muilla on EW/MW armeijat, niin taitaisi jäädä LW-armeija jokatapauksessa hyllyyn koristukseksi.
Mikäli oikein siis käsitin, niin nämä EW/MW/LW ovat vähän niinkuin eri pelit, eli ei voi pelata armeijoilla toisiaan vastaan, niin järkevintä olisi melkein sopia (jos siis porukka pelistä nyt testauksen jälkeen innostuu), että mitä periodia aletaan kurryssä pelata. Tai toinen (enemmän rahaa ja aikaa vievä) vaihtoehto olisi kasata yksi armeija jokaiselle periodille.