Mursumiesten heimot (Tulen ja Jään Laulu)

From Karriviki

Mursumiehiksi kutsutut heimot asuvat Jäätyneellä rannikuolla vuoriston länsipuolella. Sieltä käsin nämä villit tekevät ajoittain ryöstö- ja valloitusretkiä rannikkoa pitkin ja Maitoveden jokea ylös joskus jopa Länsivartiolle ja Muurille asti. Toisinaan kerrotaan myös tarinoita siitä, että yksittäiset Viikatekiven heimon talot tai jopa Länsivartion maiden asukkaat olisivat päässeet sopimukseen Mursumiesten kanssa ja kävisivät tuottavaa vaihtokauppaa erilaisilla jäätyneen rannikon tuotteilla.


Kulttuuri

Ulkoisesti Mursumiehet vaikuttavat hyvin primitiivisiltä. Heidän vaatteensa ja veneensä on tehty nahkoista, eikä heillä juurikaan ole metallia. Aseet, käyttöesineet ja koristeet ovat puusta tai luusta tehtyjä. Heimojen naisia tai lapsia nähdään harvoin. Mursumiesten kieli on kurkkuäänteitä täynnä olevaa murahtelua ja täysin tuntematonta Muurin eteläpuolen ihmisille. Työkalujen ja aseiden koristelujen perusteella koirat ja peurat ovat heidän parissaan erityisen arvostettuja eläimiä. Ihmisen tai eläimen luusta tehtyjen sotanaamioiden lisäksi joillakin korkea-arvoisilla Mursumiehillä on nähty koirannahkaisia tai hirvensarvilla koristeltuja hattuja. Koirankarvaa tai hirven sarvia ei kuitenkaan ole koskaan nähty samassa esineessä.

Yleistä kuvaa Mursumiesten primitiivisyydestä rikkoo kuitenkin heidän ilmiselvä tekninen taitavuutensa erilaisissa käsitöissä. Lähes jokainen Mursumiesten soturi kantaa mukanaan luusta ja puusta taitavasti veistettyä varsijousta, jonka kaari on huolella sarvesta ja jänteistä kasattu. Samalla tavoin myös heidän kanoottinsa on nahkasta ja luusta niin huolella punottuja, että ne kestävät meren rantoja myöten melomista isommallakin aallokolla. Silti kanootit ovat niin kevyitä, että jopa yksinäinen mies voi kantaa päänsä päällä kahdeksan miestä vedellä kantavan sotakanootin.


Kaupankäynti

Kaupankäynti Mursumiesten kanssa on niin harvinaista, että siitä on vaikea saada selkeää kuvaa. Ilmeisesti kuitenkin joissain tapauksissa Mursumiesten kanootit ovat rantautuneet avoimesti ja hyökkäämisen sijasta tarjoutuneet vaihtamaan mursunhampaita ja meripihkaa kankaisiin ja metalliin.


Sodankäynti

Mursumiehet liikkuvat yleensä nahasta punotuilla kanooteilla, joihin mahtuu kolmesta kahdeksaan miestä aseineen. Länsivartion lähialueella tavatut seurueet ovat lähes poikkeuksetta ryöstöretkellä, joten miehillä on mukana hylkeennahkaisten vaatteidensa lisäksi luusta tehtyjä sotanaamioita, luukärkisiä keihäitä, puisia sotanuijia ja taidokkaasti luusta ja puusta tehtyjä varsijousia. Keihäiden ja nuolien kärjet ovat yleensä kapeita ja niihin on veistetty terävä sahalaita, joka vaikeuttaa niiden irrottamista haavasta. Vain harvoilla ja valituilla sotapäälliköillä on metallisia veitsiä tai miekkoja.

Koska Mursumiesten iskujoukot liikkuvat kevytrakenteisilla kanooteilla eivät he kykene kuljettamaan mukanaan karjaa tai muuta raskasta omaisuutta, vaan ryöstäjien tähtäimessä ovat metalliesineet, korut ja kankaat. Tyypillisesti Mursumiehet pyrkivät väijyttämään yksinäisiä liikkujia tai pieniä seurueita. Väijytyksen onnistuessa aikuiset surmataan ja riisutaan kaikesta omaisuudesta. Usein myös ruumiita on häpäisty viiltelemällä niitä ja leikkaamalla ruumiiden raajat irti. Mursumiesten tiedetään vieneen mukaanaan joskus myös eläviä lapsia.