Pässikukkulan Kartano (Tulen ja Jään Laulu)

From Karriviki

Pässikukkulan kartano

Kartanon Yleisrakenne

Rambtonien ainoa linnake, Pässikukkulan torni, on yksinäinen suuri torni, joka on rakennettu siten, että ainoa tie jyrkkärinteisen kukkulan huipulla sijaitsevaan kylään kulkee tornin pihan läpi. Torni itsessään kestää piiritystä pitkään kellarissa olevan kaivon ja varastojen ansiosta, mutta sen suojaan mahtuu vain kourallinen varusväkeä. Pitkällisen piirityksen sattuessa itse Pässikukkulan kylä ei pysty ylläpitämään kovinkaan suurta ihmismäärää ja vaikka kylään hyökkääminen tornin ohi onkin lähes mahdotonta, niin kylän puiset rakennukset ovat silti alttiita tulinuolille.

Kartanontorni

Pässikukkulan kartanontorni on rakennettu poikkeuksellisella tavalla laajaksi tornimaiseksi halliksi, joka on hiukan neliapilan muotoinen. Monista muista samanlaisista kartanoista poiketen Pässikukkulalla ei myöskään ole kattotasannetta, vaan suuri paanuilla peitetty teräväksi huipuksi nouseva katto. Tornin sisäosat koostuvat kolmesta valtavasta ja avoimesta salista.

Passikukkula2.PNG

Ensimmäinen Kerros

1.Keittiösali varastoineen

Keittösali jakaantuu oikeanpuoleiseen keittäjien puoleen ja vasemmanpuoleiseen leipurien puoleen. Molemmilla puolilla on omat tulisijansa, mutta kaivo sijaitsee keittäjien puolella. Salin pohjoispuoli on täynnä varastoja, joista osa on erotettu pääsalista puisin sisäseinin.

Toinen Kerros

2.Suuri Sali

Suuri sali on iso yhtenäinen tila, jossa on kaksi tulisijaa heti ensimmäisen kerroksen tulisijojen yläpuolella. Suuressa salissa tarjoillaan kaikki kartanon ateriat ja siellä työskentelevät päiväsaikaan kehrääjät, kutojat ja ompelijat. Suuressa salissa nukkuvat kaikki korkea-arvoiset palvelijat.

3.Kappelisyvennys

Suuren salin eteläpuoleisessa syvennyksessä on pieni Seitsemälle Jumalalle omistettu alttari, jonne kartanolaiset voivat jättää pieniä lahjoja tai sytyttää kynttilöitä. Viikoittain, palvelusväen lepopäivänä, kartanonväen armolahjat kerätään kappelista ja jaetaan kartanon köyhimmälle väellä ja näiden perheille.

Kolmas Kerros

4.Lordinsali

Korkeaan kattoon huipentuva lordinsali on sekä kartanon suurin ja vaikuttavin tila, mutta myöskin samalla lordin ja hänen perheensä asuintila. Salin neljässä pohjoisimmassa syvennyksissä ovat perheen sängyt ja neljässä eteläisimmässä lähimmän palvelusväen makuusijat. Syvennykset on erotettu muusta salista raskailla verhoilla.

5.Lordin istuin

Lordin istuimen takana olevat lasimaalaukset

Pässikukkulan lordin istuin on lordinsalin eteläpäädyssä sijoitettuna siten, että keskipäivän aikaan valo lankeaa sisään lordin istuimen takana olevista kahdesta ikkunasta. Ikkunat on koristeltu taidokkain lasimaalauksin, jotka on tehty kuvaamaan Isää ja Äitiä.