Pitkäjärven Kartano (Tulen ja Jään Laulu)

From Karriviki

Pitkäjärven kartano
Kartanon etupiha ja ovea suojaavat linnoitteet

Kartanon yleisrakenne

Pitkäjärven linna on Hyrnen suvulle pitkään kuulunut linnake, joka on rakennettu kiviselle niemelle Pitkäjärven itärannalle. Linna muodostuu esilinnasta, joka on käytännössä niemen poikki etelä-pohjois suunnassa rakennettu kivinen sakaramuuri, joka rajoittuu idässä niemen poikki kaivettuu vallihautaan ja yhtyy etelässä kartanon seiniin. Kartanon länsiseinä alapuolelta alkaa suoraan jyrkkä kivikko, joka putoaa järveen. Luoteispuolella kartanon ja järven väliin jää pieni veneranta, jonne pääsee luoteispuolella olevasta pikkuportista. Esilinnan sisäpuolisella linnan pienellä pihalla on sepän paja ja joukko talleja. Kukkulalle rakennetussa kivisessä kartanontornissa sijaitsevat Hyrnen huoneen aatelisten asuin ja edustustilat, sekä suurin osa linnan varastoista.

Palveluskunta

Kartanon palveluskunnalla on oma tarkka hierarkiansa, jonka ylimpänä on linnanvouti. Muita tärkeitä virkoja ovat kamariherran ja tallimestarin virat. Palveluskunnan arvojärjestys on seuraava:

Palveluskunnan johtajat:

Linnanvouti (Koko linnan ylin virkailija)
Kamariherra (Vastaa linnansalista ja ruokavarastoista)
Tallimestari (Vastaa talleista)
Ylin juomanlaskija (Vastaa viinikellarista)

Ylin palvelusväki:

Lordi Hyrnen aseenkantaja
Lady Hyrnen kamarineiti
Ser Lawrencen aseenkantaja
Lady Falysen kamarineiti
Lordin juomanlaskija

Kartanon palveluskunta:

Vaatemestari (Vastaa vaatekomeroista)
Kynttiläntekijä (Vastaa valaistuksesta)
Kokki (Vastaa keittiöstä)
Linnanvoudin palvelija
Kamariherran palvelija
Tallimestarin palvelija
Juomanlaskijat
Tallipojat
Kutojat
Kehrääjät
Kynttiläntekijän apurit
Kokin apurit
Kyökkipiiat
Pyykkärit

Kartanontorni

Pitkäjärven kartanontornin poikkileikkaus

Kartanontorni on rakenteeltaan ristinmuotoinen ja sama pohjapiirros toistuu kaikissa kolmessa pääkerroksessa. Pääovi aukeaa pohjoiseen ja pääoven tasan alapuolella sijaitsevat kellarit, joista löytyy varastotiloja, sekä pieni järveen johtava tunneli, josta voidaan ottaa vettä suoraan kartanontornin sisälle. Kolmannessa kerroksessa sijaitsevat linnanherran, Lordi Hyrnen, omat tilat ja Yläsaliksi kutsuttu linnansali, jossa järjestetään pienempiä ja yksityisempiä vastaanottoja, sotaneuvotteluita ja muita yksityisempiä tilaisuuksia. Ensimmäisessä kerroksessa on pääosin ritareiden tiloja, sekä Alasali, jossa julkiset juhlatilaisuudet ja vastaanotot järjestetään. Porraskuiluja on kaksi: Koillisessa kulmassa olevat Pääportaat ja lounaiskulmassa olevat Eteläportaat. Eteläportaista on suora reitti keittiöstä toisen ja kolmannen kerokseen isoihin asuintiloihin ja sitä käyttävät lähinnä Hyrnen perheen henkilökohtaiset palvelijat. Pohjoisportaita käytetään muuhun liikenteeseen kerrosten välillä. Neljäs kerros on kattotasanne. Kartanontornin katolle, sakaroiden väleihin on rakennettu puinen viides kerros, joka koostuu neljästä erillisestä pienestä puutornista katolla.

Hyrne Hall4.PNG

Ensimmäinen kerros

1. Eteinen

Alakerran vahdilla on täällä penkit ja pieni asehuone. Yöaikaan osa linnanvartijoista lepää täällä.

2. Alasali

Linnan suuri sali, jossa aamuruoka ja illallinen tarjoillaan ja jossa julkiset juhlatilaisuudet ja vastaanotot järjestetään. Salissa olevat pöydät on järjestetty hevosenkengän muotoon siten, että niiden väliin jää tilaa soittajia tai tanssia varten. Hyrnen perheeseen kuuluvat ja tärkeimmät vasallit ja vieraat ruokailevat ison pöydän pitkällä sivulla, muut vieraat, sekä linnanvouti, tallimestari, asemestari ja kamariherra perheineen lyhyillä sivuilla. Muu palveluskunta ruokailee salia reunustavilla penkeillä. Illallisen päätyttyä pöydät siivotaan ja yöllä täällä majoittuu suurin osa palvelusväestä tarkan hierarkian mukaan: Penkeillä saavat nukkua vain kynttiläntekijä, ylin juomanlaskija, pappi ja vaatemestari. Seuraavaksi tärkein palveluskunta, juomanlaskijat, kynttiläntekijän ja papin apurit sekä kamariherran ja tallimestarin henkilökohtaiset palvelijat saavat nukkua pöytien alla. Pyykkärit joutuvat nukkumaan joko kaakkoiskulman ampuma-aukoissa tai peräseinän vieressä.

3. Keittiö

Linnan pääkeittiö, jonka alapuolella kellarissa sijaitsevat viinikellari, kylmävarasto ja ruokakomero. Kokki, kokin apurit ja kyökkipiiat nukkuvat täällä. Keittiön pohjoisnurkassa sijaitsevat kynttiläntekijöiden rasvapadat ja valmiita kynttilöitä kuivatetaan usein keittiön pohjoispään ikkunasyvennyksissä roikkuen.

4. Kaartintupa

Kaartin tuvassa on neljä makuulaveria, sekä haarniska- ja asetelineitä, joissa vahtivuorossa olevat kaartilaiset voivat säilyttää varusteitaan. Kulloinkin palvelusvuorossa olevat kaartin ritarit ja mahdollisesti myös heidän aseenkantajansa majoittuvat täällä silloin, kun eivät ole vartiopalveluksessa. Vahtipäällikölle varatun laverin alla olevassa arkussa säilytetään Kaartin käyttämiä tunnusmitaleita: Pienillä verikivillä koristeltu suuri hopeamitali on lordin mukana kulkevan vartijan tunnus, pienempi koristelematon hopeamitali ladyn mukana kulkevan vartijan tunnus ja pieni kultainen mitali perillisen vartijan tunnus.

Kaartin tuvassa on myös osa linnan varusväelle ja palvelijoille tarkoitetuista aseista. Makuulavereiden alla olevissa arkuissa säilytetään varusväellä varattuja nuolia ja jousia. "Nuolien kääntäminen" on yleensä vuorossa olevien ritarien aseenkantajien tehtävä, joka suoritetaan kerran viikossa aina vuoron alkaessa. Yleensä arkuissa on vähintään kaksitoista pitkäjousta ja useita satoja nuolia.

5. Kamariherran (Chamberlain) huone

Kamariherran huone sijaitsee keittiön takana ja mahdollistaa siten kamariherralle ja hänen vaimolleen mahdollisuuden valvoa keittiöhenkilökunnan toimintaa hiukan helpommin. Kamariherran huoneessa asuu koko hänen perheensä. Lisäksi siellä säilytetään kaikkein arvokkaimpia astiastoja ja kynttelikköjä.

6. Tallimestarin (Marshal) huone

Tallimestarin huoneessa asuu tallimestari perheineen. Koska huoneessa ei ole tarvetta työpöydille tai muille paljon tilaa vieville työskentelytiloille säilytetään siellä myös vartioston aseiksi varattuja sataa keihästä varsineen. Osa keihäistä on jatkuvasti valmiina telineissä ja osa taas isoissa nipuissa sänkyjen alla. Sänkyjen alla säilytettävistä keihäsnipuista johtuen huoneeseen liittyy taikausko, jonka mukaan yksikään näissä sängyissä nukkuva neito ei pysy neitsyenä kovin pitkään. Liekö taikauskossa perää vai ei, mutta nykyisen tallimestarin kaikki kolme tytärtä ovat menneet naimisiin hyvin nuorina.

Toinen kerros

7. Kirjastosali

Tänne on sijoitettu kirjaston ja linnan arkisto. Lisäksi sali toimii työskentelytilana linnanvoudille ja muille. Yöaikaan täällä majoittuvat linnanvoudin apulaiset, sekä Lordi Hyrnen ja Ser Lawrencen aseenkantajat.

8. Ser Lawrence Hyrnen perheen huone

Huone toimii Ser Lawrencen perheen olohuoneena, jossa lapset opettelevat lukemista, soittoa ja käsitöitä ja jossa perhe voi viettää yhteistä aikaa. Huoneessa on verhoilla eriteltyjä makuusoppeja, joissa yöpyvät lasten lisäksi myös Lady Falysen kamarineiti, sekä vanha kotiopettajatar.

9. Ser Lawrence Hyrnen makuuhuone

Täällä nukkuu Ser Lawrence Hyrne vaimoineen. Tarvittaessa se toimii myös rauhallisena työskentelytilana Ser Lawrencelle ja Lady Falyselle.

10. Mya Hyrnen huone

Hyrnen perheen tyttären yksityinen huone.

11. Linnanvoudin (Steward) huone

Linnanvoudin ja tämän perheen huone.

12. Kamarineitien huone

Huone, jossa suurin osa linnan kamarineideistä majoittuu.

Kolmas kerros

13. Yläsali

Linnansali, jossa järjestetään pienempiä ja yksityisempiä vastaanottoja, sotaneuvotteluita ja muita yksityisempiä tilaisuuksia. Näiden tilaisuuksien ulkopuolella tässä linnansalissa säilytetään rukkeja ja kangaspuita ja siellä työskentelevät linnan emännän valvonnassa linnan kehrääjät ja kutojat, joiden vastuulla on pitää koko kartanon väki vaatetettuina.

14. Lordi Hyrnen perheen huone

Sali, jossa ovat kolmanne kerroksen takat oli aikaisemmin Hyrnen perheen "olohuone", mutta lasten kasvettua huone on nykyisin melko vähäisellä käytöllä. Kyseessä on kuitenkin yksi kartanon yksityisimmistä ja rauhallisimista tiloista, joten se soveltuu hyvin työhuoneeksi tai ajanviettoon silloin, kun ei halua muuta väkeä jatkuvasti ympärilleen. Tilaa käytetään myös kehrääjien ja kutojien tilana sodan tai isompien vierailujen aikana, jolloin yläsali on varattu muuhun käyttöön.

15. Lordi Hyrnen makuuhuone

Lordin makuuhuone on siinä mielessä nykyisen lordin näköinen, että sieltä löytyy vain iso sänky yöpöytineen ja muutama jakkara istuimiksi. Seinät ovat täynnänsä metsästysmuistoja ja aseita ja seinustalla on useita haarniskatelineitä lordin eri haarniskoille.

16.-17. Huoneet

Nämä huoneet on sisustettu ja varattu mahdollisten arvovieraiden makuukamareiksi näiden vieraillessa Pitkäjärven kartanolla.

18. Nymeria Hyrnen huone

Nykyisen lady Hyrnen yksityinen huone on sisustettu avarasti. Suurikokoisen sängyn lisäksi huoneessa on kaappeja ja arkkuja ladyn omaisuuden säilyttämiseen ja sen seinillä on lukuisia Rambtonien mailta mukana tuotuja häälahjoja ja erilaisia villaisia kudoksia. Lattialla on useita paksuja lampaantaljoja.

Kattotornit (5. Kerros)

19. Ladyn Torni

Tämä ulkotorni on kaikkein etäimpänä niistä paikoista, joissa kartanon väkeä normaalisti liikkuu ja siksi se oli jonkin aikaa varattu Lady Sylvien vankilaksi. Vankitornia vartioi aikanaan viisi erityisesti siihen tehtävään värvättyä Hopeasodan ja Kissojen Sodan veteraania, joista vähintään yksi on aina tornin ovella. Lady Sylvien pudottua kuolemaansa tornista alkoi palvelusväki karttaa tornia entistäkin enemmän ja se on ollut siitä asti käyttämättömänä.

20.-21. Kattotornit

Nämä kolme tornia toimivat vartiomiesten tähystyspaikkoina, tarjoavat sääsuojaa vartioväelle ja niistä käsin voidaan lähettää valomerkkejä lyhdyillä tai kuparisilla peileillä. Tätä varten kussakin tornissa on lyhty ja käytössä puhki kuluneesta kuparivadista kiillotettu peili. Muutoin nämä kattotornit ovat pääosin tyhjiä, mutta niissä pidetään kuivia olkia lattialla vartioväen majoittumista varten sota-aikana ja mahdollisten vieraiden palveluskunnan majoittamiseksi.

22. Korppitorni

Pitkäjärven kartanon Korppitornissa pidetään viestejä vieviä korppeja. Suurin osa korpeista tarkoitettu viestien lähettämiseksi takaisin Pitkäjärven Kartanolle ja on siten koulutettu palaamaan takaisin tähän torniin. Näitä korppeja voidaankin pitää vapaina tornissa. Lisäksi tornissa on viime aikoina ollut aina muutamia korppeja jotka on koulutettu palaamaan Luguksen, Harten ja Manningin kartanoihin, sekä Kuninkaansatamaan. Harvinaisempia korppeja tornissa on neljä: Kaksi Rambtonien korppia, jotka osaavat kuljettaa viestejä Pitkäjärven ja Pässikukkulan välillä. Nuori korppi on taas on Nymerian suosikki ja yksi niistä harvinaisista korpeista, joille kyetään opettamaan useiden linnojen nimiä. Vanha korppi on ikänsä puolesta jo hiukan hidas lentäjä, mutta sanotaan, että aikoinaan se osasi lentää käskystä mihin tahansa Hyrnen maiden seitsemästä kylästä. Mikäli tarina pitää paikkansa kyseessä olisi todellakin yksi Westerosin harvinaisimpia lintuja.