WhatsAppin
käyttäjäehtojen muutos on saanut monet harkitsemaan WhatsAppista luopumista,
mutta mikä tilalle ja mistä oikein on kyse? Alla käyn läpi vähän syitä miksi WhatsAppista
halutaan luopua, ja mikä voisi olla korvaava vaihtoehto. Pitkän viestin
lopussa on TL;DR-tiivistelmä (”Too long, didn’t read” eli ”liian pitkä teksti,
en jaksanut lukea”) kiireisille.
Facebook osti WhatsAppin vuonna 2014. Facbookilla oli jo tuolloin vähän karu maine kuluttajien tietosuojan suhteen, eikä ihme. Kun palvelun käytöstä ei maksa rahalla, Facebook tekee miljardituloksensa myymällä tietojasi melkein miten vain joku niitä haluaa ostaa. Räikeimpiin ”väärinkäytöksiin” kuten Cambridge Analytican tapaus (jossa yksityinen firma leikkisän appin kautta keräsi käyttäjien FB-tiedot ja myi niitä eteenpäin) puututaan kun ne nousevat julkisuuteen ja/tai uhkaavat FB:n omaa bisnestä, vähäisemmät lakaistaan maton alle. FB on myös jäänyt useaan kertaan kiinni suorasta valehtelusta, tai tehtyjen lupausten rikkomisesta.
Kilpailuviranomaiset hyväksyivät WhatsAppin ostamisen kun FB lupasi, että WhatsAppin dataa ei koskaan yhdistetä Facebookiin/Messengeriin. 8 helmikuuta 2021 voimaan astuvat uudet käyttäjäehdot kuitenkin tekevät juuri niin. Sen lisäksi WhatsApp joka on markkinoinut itseään turvallisena lupaamalla ”päästä päähän salausta” on viimeistään uusissa dokumenteissaan tehnyt selväksi että salaus ei ole aito päätelaitteelta päätelaitteelle, vaan WhatsAppilla/FB:llä on tilaisuus nähdä viestin sisältö matkalla. Messengerin kautta lähetettyjä viestejä FB on jo myöntänytkin lukevansa.
Vaikka ”minulla ei ole mitään salattavaa”, tämä päästä päähän salaus on tärkeä ominaisuus kuluttajan kannalta. Ilman sitä luotat palvelua tuottavaan yritykseen että viestiesi sisältöä ei lueta ja käytetä sinun luokitteluusi. Nyt voi tuntua siltä, että yksityisyys ei ole kovin tärkeää, mutta se johtuu siitä että elämme yhteiskunnassa jossa se on jo laeissa aika hyvin suojattu. Jos tulevaisuudessa poliittinen kehitys Suomessa tai EUssa menee vaikkapa ”Amerikan malliin” esimerkiksi Kiinasta tai Venäjästä nyt puhumattakaan, voi meilläkin olla toisenlainen tarve pitää asioita yksityisinä. Ja data joka on kerran kerätty on jo poissa käsistäsi, eli yksityisyyttä tarvitset ennen kuin tiedät sitä tarvitsevasi. Jo pelkkä markkinointidata voi olla vaarallista, ehkäpä tulevaisuudessa FB:stä ja WhatsApp-viesteistäsi ilmi käyvä kuntoilemattomuutesi nostaa terveysvakuutuksesi hintaa?
Tavallista käyttäjää kiinnostaa se, että viestiapilla voi viestiä monipuolisesti. Yksinkertaisimmillaan viestintä on kahdenvälistä ja pelkkää tekstiä, mutta aika moni meistä käyttää ryhmäviestejä, hymiöitä, liikkuvia GIFejä tai vaikkapa ääniviestejä. Joskus on tarpeen myös jakaa vaikkapa omaa sijaintia (”Olen ihan kohta siellä”) tai jopa dokumentteja (”Tässä meidän hotellivaraus”).
Kuten yllä todettiin, päästä päähän salaus on edellytys sille, että emme joudu vain luottamaan vieraan (palvelua ylläpitävän yrityksen) hyväntahtoisuuteen. Itse haluan lisäksi ymmärtää palvelun tulorakenteen ja mieluiten maksaa siitä rahalla varmistaakseni että datani ei ole kauppatavaraa, mutta se lienee jo epäsuositumpi mielipide. Onneksi ilmaisiakin vaihtoehtoja on. Esittelen tässä ”short list”:in kolmesta mielestäni parhaasta ja niiden hyvät/huonot puolet.
Kaikista löytyy tekstiviestit ja hymiöt, animoidut GIFit ja ryhmäkeskustelut sekä videopuhelut ja ääniviestit. Kaikissa kolmessa on aito päästä päähän salaus (eivät voisi lukea viestejäsi vaikka haluaisivat), palvelu kertoo läpinäkyvästi teknologiastaan ja esim. taustarahoituksestaan, ja kaikki kolme teettävät tietoturva-tarkastuksia riippumattomalla taholla.
Tietoturvaltaan tiukin ja läpinäkyvin mutta ominaisuuksiltaan karuin Signal on se sovellus, jolla tietoturva-alan ammattilaiset viestivät. Perusominaisuudet löytyvät, mutta kokemus on vähän karumpi. Hyvänä puolena tietosi ovat varmasti salattuja.
Sveitsissä toimiva ja sikäläisen tunnetusti tiukan lainsäädännön alainen yritys jonka rahoitus tulee maksullisesta apista (3,99€) ja hyväntekeväisyysjärjestöltä. Threeman merkittävin etu kilpailijoihin on täysi anonyymius, käyttäjän ei ole tarpeen antaa palvelulle mitään tietoja itsestään. Sitten saa kontaktit toki syötellä käsin.
Perusominaisuuksien lisäksi Threema mahdollistaa tiedostojen jakamisen ryhmään, sekä esim. eri vaihtoehtojen välillä äänestämisen.
Wire toimii Threeman lailla Sveitsissä, ja sen rahoitus tulee maksullisesta yrityksille tarjotusta ”Pro”-mallista. Palveluun onkin mahdollista tehdä useampia profiileja, esim. yritysprofiili ja vapaa-ajan profiili.
Perusominaisuuksien lisäksi Wiressä on mahdollisuus piirtää ruudulle ja jakaa tiedostoja, myös ruudun jako onnistuu.
Telegramin perustivat ”Venäjän Facebookin” vKontakten perustajat, ja vielä tänäkin päivänä sen taustalla olevat yritysjärjestelyt eivät ole erityisen selvät tai läpinäkyvät. Tämä ei olisi välttämättä ongelma, mutta yritys ei muutenkaan kerro läpinäkyvästi toiminnastaan, ja esim. yleisesti hyväksi tunnettujen salausmenetelmien sijasta käyttää omatekemäänsä menetelmää, jota ei ole ulkopuolisilla ollut tilaisuutta arvioida. Käytännössä Telegram pyytää käyttäjiä luottamaan siihen, että sovelluksen taustalla olevilla tuntemattomilla tahoilla on puhtaat jauhot pussissa.
Threeman äänestämisominaisuudelle voisi joskus olla mielipiteitä kartoittaessa käyttöä, ja ajatus täydestä anomyymiudesta houkuttelee. Threemassa on myös mahdollista salasanasuojata yksittäisiä keskusteluja. Apin maksullisuus kuitenkin karkoittanee käyttäjiä, ja viestiapin ollessa kyseessä on tärkeää että myös se henkilö, jolle haluan viestiä, käyttää sitä.
Wiren ruudunjako-ominaisuus voi olla hyödyllinen, ja sovellus on yksityiskäytössä maksuton. Lisäksi se löytyy kaikille yleisille alustoille, ja sitä voi käyttä useassa laitteessa samaan aikaan. Tekstiä voi myös vaikka lihavoida tai kursivoida.
Luovu WhatsAppista koska se vakoilee sinua, asenna tilalle Wire koska siinä on samat ominaisuudet ja se ei voisi vakoilla sinua vaikka haluaisi.
https://www.securemessagingapps.com/
It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Comments
Ja depilin kanssa viestitellessä keybasea?
You do. Keep up the good work!