Olemme päivittäneet yhdistyksen verkkopalvelun tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia.

Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme yhdistyksen verkkopalvelun käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta.

Seloste on luettavissa täällä

Olemme myös päivittäneet yhdistyksen verkkosivujen käyttöehdot. Verkkosivuston käyttö edellyttää, että käyttäjä sitoutuu noudattamaan näitä käyttöehtoja. Käyttöehdot muodostavat sitovan sopimuksen sinun ja yhdistyksen välillä.

Tutustu huolellisesti näihin käyttöehtoihin. Käyttämällä verkkosivustoa vahvistat lukeneesi, ymmärtäneesi ja hyväksyneesi käyttöehdot sekä antaneesi suostumuksesi käyttöehdoissa kuvattuun henkilötietojen käsittelyyn.

Käyttöehdot ovat luettavissa täällä

Crino Gate (Expanse)

edited April 2020 in Roolipelit
Crino Gate on Expansen maailmaan löyhästi liittyvä scifi-kampanja, joka käyttää vastikään ilmestyneen Expanse roolipelin järjestelmää. Kampanjan alku sijoittuu ajallisesti 14 XTE + eli Expanse kirjasarjan osien Cibola Burn ja Nemesis Games välille, mutta kampanjan ympäristö on sen verran irrallaan sarjan tapahtumista, että maailman tuntemus ei ole tarpeen ja mahdolliset spoilerit jäävät vähäisiksi.

Expansen maailmaa käytetään lähinnä siihen, että hahmoilla on selkeä tausta ja historia, joka määrittelee sen keitä ollaan ja mistä ollaan tulossa. Toisin sanottuna en halua suunnitella kokonaista uutta scifi-maailmaa teknologiaa, yhteiskuntajärjestelmiä, historiaa ja politiikkaa myöten pelauttaakseni kampanjaa, joka on sivussa niistä ja keskittyy yhdelle pääosin asumattomalle planeetalle. Valmiin maailman osalta pelaajien kysyessä ei myöskään tarvitse keksiä kaikkea lennosta, vaan voin osoittaa heti lukemaan valmiiksi kirjoitettua pelimateriaalia.

Kampanjan keskiössä ovat uuden ihmissiirtokunnan ensimmäiset asukkaat ja vieraan maailman kolonisaatio. Hahmot tulevat siis olemaan ensimmäisen sukupolven siirtolaisia matkalla uuteen maailmaan ja kampanja alkaa käytännössä siitä, kun alukset ovat matkalla uuden kotimaailman kiertoradalle. Hahmoja voi ideoida hyvissä ajoin etukäteen jos haluaa, mutta kampanja ja pelijärjestelmä mahdollistavat helposti satunnaisten hahmojen tekemisen mukaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Pelaajien toivotaan osallistuvan kampanjamaailman rakentamiseen ja tämä antaa pelaajille myös mahdollisuuden vaikuttaa siihen minkälaisia seikkailuita hahmot uudessa ympäristössä kokevat. Ensimmäisessä vaiheessa tulen erityisesti kyselemään pelaajilta apua siirtokunnan ensimmäisen aallon asukkaiden, eli pelaajahahmojen välittömien naapureiden, ideoinnissa.

Näillä näkymin ensimmäinen pelikerta voisi olla kesäleirillä.
Tagged:

Comments

 • edited July 2019
  Ensimmäisessä vaiheessa pelaajilta toivotaan kontribuutioita siihen millaisia ryhmiä siirtokunnassa tulee asumaan. Ryhmä voi olla esimerkiksi perhe, kaveripiiri tai jotain työtehtävää hoitava työryhmä. Ryhmän kuvauksen ei tarvitse olla kovin pitkä tai yksityiskohtainen, eikä sen tarvitse välttämättä sisältää yhdenkään henkilön kuvausta. Tärkeimmät kysymykset johon ryhmän kuvauksen tulisi vastata ovat:

  Keitä nämä henkilöt ovat?
  Mistä heidät tunnistaa?
  Mitä he tekevät?
  Mitä he eivät tee?
  Miksi he ovat päättäneet aloittaa uuden elämän siirtokunnassa kaukana kaikesta entisestä?

  Pelaajan keksimällä ryhmällä voi olla jotain tekemistä hahmon kanssa, mutta se ei ole tarpeellista. Täysin irtonaisia ryhmiä voi keksiä esimerkiksi tuodakseen jotain teemoja kampanjaan. Jos haluat, että kampanjassa on politiikkaa, niin kehitä puolue. Jos haluat tapella rikollisjengiä vastaan, niin keksi jengi jota haluaisit pelissä kurmuuttaa ja niin edelleen...

  Siirtokunnan ensimmäinen aalto on noin puolensataa kiertoradalle jäävää alusmiehistön jäsentä ja parisataa maan pinnalle matkustavaa varsinaista siirtolaista. Tämä on syytä huomioida ryhmien koon kanssa, eli todennäköisemmin kyse on puolen tusinan tai korkeintaan tusinan hengen ryhmistä.
 • Kolme siirtolaisryhmää tuli heti mieleen. Lisää voin vielä kehittää.
  1. Utopiasiirtolaiset (romanttisia runoilija-filosofeja teosofisten utopiasiirtokuntien tyyliin)
  2. Hitek-maanviljelijät geenitekniikan tutkintoineen
  3. Jännityksen etsijät hakemassa ekstremekokemuksia

 • edited July 2019
  Kenkkis said:
  Kolme siirtolaisryhmää tuli heti mieleen. Lisää voin vielä kehittää.
  1. Utopiasiirtolaiset (romanttisia runoilija-filosofeja teosofisten utopiasiirtokuntien tyyliin)
  2. Hitek-maanviljelijät geenitekniikan tutkintoineen
  3. Jännityksen etsijät hakemassa ekstremekokemuksia

  Kuulostaa täysin konseptiin sopivilta. Näitä voi minun puolesta kehitellä vähän pidemmällekin. Vähän historiaa yllä olevien kysymysten mukaisesti ja lisäksi olisi hyvä määritellä kunkin ryhmän vahvuudet ja heikkoudet, jotta niitä on aikanaan helpompi linkittää muuhun siirtokuntaan. Wikistä löytyy kolme GM:n kirjoittamaa ryhmää esimerkkinä.

  Sitä myöten kuin faktioita ehdotetaan, laitan niitä Wikiin ja sinne voi täydentää suoraan tekstiä. Paikkoja / taustoja, jotka ovat erityisen hyviä faktioille ovat:

  1) Mars. Marsista löytyy paljon osaamista ja halua siirtokuntien perustamiseen ja yhä useampi ei jaksa odottaa Marsin terraformausta, jos parempia paikkoja on tarjolla.

  2) Ganymede. Sodassa tuhoutuneelta asemalta on paennut paljon väkeä etsimään uutta alkua.

  3) Tycho asema. Siirtokuntaa perustava alus on rekisteröity Tycholle.

  4) Callisto. Marsin tukikohta ja satama-alue, josta merkittävä osa siirtokunnan kalustosta on peräisin.

  5) Maa. Koska sieltä löytyy mitä vain ja kaikkea.
 • edited August 2019
  Crinon kartat

  Ensimmäisellä pelikerralla käytössä olleet kartat on luotu Planet Map Generatorilla, joka löytyy täältä: https://topps.diku.dk/torbenm/maps.msp

  Planeetan Seed on 5417269 ja Water Line -0.05

  Esimerkiksi hyvän koko planeetan kartan saa seuraaville asetuksilla: 
 • edited August 2019
  Välinäytös ennen seuraavaa pelikertaa

  • Ensimmäisen laskeutumisen (ensimmäisen seikkailun) ja seuraavan pelikerran välillä kuluu kolme viikoa aikaa.
  • Crino on biokemiallisesti peilikuvamaailma. Kaikki siihen mennessä löydetty elämä on perustunut vasemman käden puolelle kiertyviin aminohappoihin, eikä ole suoraan "yhteensopivaa" maasta tulleen elämän kanssa. Hyvä yhdenbsivun "dummies guide" peilikuvamaailmaan löytyy täältä: https://www.dummies.com/education/science/chemistry/organic-chemistry-through-the-looking-glass/
  • Muutamia akiraalisia ravinnonlähteitä on löydetty. Jotkut eläimet ja kävyt varastoivat energiaa triglyseridirasvoina, jotka ovat akiraalisia. Lisäksi ilmakehästä on ajoittain mitattu hyvin pieniä etanolipitoisuuksia, eli planeetalla on jokin elämänmuoto, joka tuottaa akiraalista etanolia. Kumpaakaan ei ole vielä onnistuttu hyödyntämään. 
  • Kävyt ovat "sieniä". Niitä on useita lajeja ja lajista riippuen niiden juurakot / sienirihmastot hajottavat joko maaperässä olevia kuolleiden eliöiden jäännöksiä tai suoraan kiveä. Kaikki tavatut isot "käpysienet" ovat teknisesti jäkäliä, eli elävät symbioosissa paikallisten leväkasvien kanssa, jotka suojautuvat auringolta käpyjen sisään. Kävyt avautuvat öisin jäähdyttämään itseään ja vapauttamaan itiöitä. Samaan aikaan niiden sisällä olevat kasvit keräävät epäsuorasti heijastuvaa valoa.
  • Maan pinnassa olevat pienet sammalemaiset kasvit sietävät auringon suoraa valoa ja kykenevät kestämään sitä, mutta toistaiseksi ei ole nähty kasveja, jotka kasvaisivat korkeammiksi suorassa valossa.
  • Ravintoketjun huipulla vaikuttavat olevan paikalliset linnut, joiden sisäelinten, hermoston ja suun rakenteessa on "matomaisia" piirteitä. Silmiä on aina kaksi tai neljä ja niiden sijoittumisessa on havaittu seuraavanlaista logiikkaa: Yöeläimillä ja ja alhaalla "käpyjen varjossa" elävillä silmät ovat nokan tasossa tai sen yläpuolella. Päiväeläimillä ja "käpyjen latvassa" elävillä silmät ovat nokan alapuolella. 
  • Eläimet välttelevät suoraa auringonvaloa. Arviolta noin 60% eläimistöstä on aktiivisimmillaan aamuisin ja iltaisin, 30% yöaikaan ja vain 10% päivällä. Pilvipeite pidentää aktiivista aikaa.
  • Maalla suurimmat toistaiseksi havaitut eläimet ovat fyysisesti maapallon isojen lintujen kokoluokkaa, mutta hennompirakenteisia. Kiertoradalta otetuissa kuvissa on havaittu merkkejä todella isoista, valaiden kokoluokkaa, olevista eläimistä vedessä.

  Ryhmittymät

  Tällä hetkellä kampanjaan luodut pelaajahahmot ja ryhmittymät kattavat 70 henkeä ensimmäisen laskeutumisen 213 eloonjääneestä. Muutama uusi ryhmittymä mahtuu mukaan vielä hyvin, olemassa olevia ryhmittymiä voi kehittää eteenpäin ja kirjoittaa niihin NPC:itä. Laitoin yksityisviestillä muutamia NPC tarpeita tuleviin seikkailuihin liittyen.

  Siirtokunnassa on pääkylän lisäksi tällä hetkellä kaksi muuta paremmin kartoitettua ja tutkittua paikkaa: Lännenpuolella oleva ylätasanko, johon Whiten perhe laskeutui ja saaristossa oleva ranta, johon Allarcadian perhe laskeutui. Mainitkaa erikseen jos kirjoittamanne uusi ryhmittymä tai jo valmis ryhmittymä muuttaa pääkylästä ensimmäisen kolmen viikon kuluessa jompaan kumpaan näistä.

  Nimet

  Siirtokunnan ensimmäiselle kylälle ja avaruussatamalle, joka muodostui laskeutujien ensimmäisen pudotuksen yhteydessä pitää keksiä nimi. Avaan keskustelun siirtokunnan ensimmäisen asutuksen nimestä. Muista paikoista Whiten perheen ranchin aluetta kutsutaan nimellä "Säänpuoli" / "Weatherside", koska ensimmäisen kolmen viikon aikana tuulet ja sateet tulevat mereltä osuen ensin sinne puolelle niemeä. Allarcadian perheen rantahuvila sijaitseen "Crinosaarilla" / "Crino islands", koska ne olivat ensimmäisiä saaria joihin on ryhdytty tutustumaan paremmin. Avaan keskustelun nimestä.

  Pelaajahahmojen ranchin kartoittaminen

  Jos joku haluaa piirtää kartan hahmojen omasta ranchista, niin laskeutujien läpimitta on yhdeksän metriä (laitteet ja kaapit vievät seiniltä sen verran tilaa, että vapaata lattiaa on 7 metrin halkaisija, yhteensä 38 neliötä), korkeus viisi metriä ja ne ovat ylhäältä katsottuna ympyröitä. Kontit ovat sylinterin muotoisia 3 metriä halkaisijaltaan ja 12 metriä pituudeltaan. Paineteltat ovat ylhäältä katsottuna ympyränmallisia. Ympyrän halkaisija on yhdeksän metriä ja vapaata lattiapintaa on noin 60 neliötä. Laskeutujia teillä oli kaksi (asumus ja voimala), kontteja kaksi (sairaala ja paja) ja painetelttoja kaksi.

  Eliöt

  Pelaajilla on mahdollisuus halutessaan myös kirjoittaa Crinolle eliöitä, joita on opittu tunnistamaan ensimmäisen kolmen viikon aikana. Esimerkiksi:
  • "Käpysienilaji", josta on saatu parasta sahatavaraa rakennuksiin.
  • "Käpysienilaji", joka kasvaa maan pinnalla todella isoksi ja kuollessaan jättää jälkeensä suuria, onttoja rakenteita. 
  • Paikallinen, kaikkein yleisin helposti erottuva tai tunnistettava lintulaji.
  • Paikallinen lintulaji josta on löydetty erityisen paljon triglyseridirasvoja ja jota tutkitaan mahdollisena ravinnonlähteenä.
 • Kampanjan sivuille on nyt saatettu runsaasti uutta kuvamateriaalia Crinon maisemista ja lajeista.

 • Sienipuu taimivaiheessa


  Takasiipilintu


  Kuorikala
 • edited October 2019
  Viimeksi pelatun seikkailun jälkeen tulevina viikkoina tapahtunutta:
  • Osasto 13 ja Rakennustyöläisten Liiton kilpailu jatkuu, mutta johtajien tarkemmassa kontrollissa ja tappeluilta vältytään.

  • Marisol hylkää Pepitan. Utopistit keräävät hänet takaisin huomaansa ja muuttavat Crinosaarille, koska haluavat välttää Kylän moraalittomat houkutukset.

  • Dawa Sin vaikuttaa siirtyneen eteenpäin ja keskittyy pitämään parturin liikettä, sekä pystyttämään kasteenkeräimiä Viinamäelle baarin tarpeita varten.

  • Xantenin perheen tuhoutuneen laskeutujan ympärillä palaneiden käpypuiden hiilestä alkaa itämään maaperäisiä kasveja, joiden siemeniä oli ehtinyt kulkeutua maastoon laskeutujista ihmisten mukana. Tämä osoittaa sen, että maan kasvit voivat näissä olosuhteissa itää poltetusta maasta ja kaskiviljely on mahdollista.

  • Kamaria Ariadne kertoo, että hänen vaimonsa Nour Laqab on raskaana ja odottaa siis todennäköisesti ensimmäistä syntyperäistä crinolaista.

  • Snail Oil Co. tuotanto keskittyy kiinteään etanavoihin ja kalkkiin, joille molemmille on runsasta menekkiä. Etanavoin erotteluprosessin sivutuotteena syntyy myös massaa, josta voidaan keittää eräänlaista liimaa. Etanoiden käsittelyprosessi koostuu neljästä vaiheesta: murskaaminen, kuorten erottelu, voin puristaminen lämmitetystä massasta ja liiman keittäminen jätemassasta. Etanapopulaatio on toistaiseksi pysynyt samoilla alueilla ja riittävän suurena.

  • Beratna Lumber Co. on saanut ensimmäisen talonsa, baarin, rakennettua. Tilauskirjoissa on useita taloja: Parturinliike Dawa Sinille, asuintalo Ariadne-kollektiiville, kirkko IHO:lle ja kasvihuone-testilaboratorio Palkokasviosuuskunnalle.

  • Baarissa myydään edelleen Whiten perheen tuottamaa ”Käpykiljua”, mutta suositummiksi juomiksi ovat muodostuneet ”Korkattu Käpy”, jota tehdään baarissa sekoittamalla whitenkävyistä kerättyä mahlaa ja ”Käpykiljua” keskenään, jolloin tuloksena on noin 4-5% alkoholia sisältävää vaaleansinertävää juomaa, mikä on myöskin huomattavasti paremman makuista kuin raaka 7-10% "Käpykilju". Toinen suosittu tuote on ”Viinamäen Henkäys”, jota tuotetaan tislaamalla Dawa Sinin kasteenkeräimistä saatavaa Viinamäen uloshengitys ilmaa. Tämä on osoittautunut helposti 50% tilavuusprosenttiin tislattavaksi ja siinä on erittäin omaperäinen, mukava maku.

  • Niemen keskeltä, Viinamäen toiselta puolen, löytyy koeporausten perusteella magnetiittia (Fe3O4 rautamalmia). Säänpuolen rannikolta, samoin kuin Crinosaarten rannikolta, löytyy hematiittia hiekan seasta. 

  • Crinosaarilla hematiittipitoista hiekkaa löytyy siinä määrin, että levänviljelyä voidaan edelleen jatkaa kun tuotantotapoja hiukan muutetaan. Utopistien kanssa Allarcadian perhe perustaa Algaestics Osuuskunnan ja leväntuontanto organisoidaan uudestaan. Osa viljelystä vaihdetaan toiseen levälajiin, josta valmistetaan pehmeitä biomuoveja siirtokunnan käyttöön. 


 • Palaan tähän vielä muokattuani. 
 • Viimeksi leirillä pelatun seikkailun ja seuraavan seikkailun välissä kuluu kaksi kuukautta, eli seuraava pelikerta alkaa siirtokunnan 151. päivästä. Väliaikana tapahtuu muun muassa seuraavia: 

  • Myrskyn aikana katoaa kolme henkilöä: Oszkár Kárpáti kylästä ja Adriano, sekä Giovanno Allarcadia Crinosaarilta. Oszkár Kárpátin ruumis löytyy kuukauden päästä katoamisesta huuhtoutuneena järven rannalle. Vammoista päätellen hän on pudonnut aamuyöstä Kylän reunalla olevalta jyrkänteeltä alas. Adriano ja Giovanno Allarcadia olivat merellä myrskyn alkaessa. Heidän veneensä löytyy myöhemmin satelliittien avulla tyhjänä ja heidän epäillään hukkuneen.

  •  Palkokasviosuuskunnan suunnitelma suurten alueiden tulvittamisesta onnistui ja suunnitelmat isomman alueen maankaltaistamiselle jatkuvat. Kaskiviljely-yritelmät yksinkertaisilla menetelmillä Kylän lähistöllä epäonnistuvat poikkeuksetta seuraavien kuukausien aikana toistuvien sateiden vuoksi, joka huuhtoo hedelmällisen pintamaan pois. Pienemmät, kivillä rajatut ”hiili-istutukset” sen sijaan toimivat ja kylään alkaa syntyä omia kotipuutarhoja. 

  • Säänpuolella rakennetaan rikkoutuneita suojia uudelleen, joten tilausta rakennusmateriaalille on ja Beratna Lumber saa ostettua ”Käpykiljua” varsin hyvissä määrin. Säänpuolen rannikolla Whiten perhe onnistuu kaskeamaan kohtalaisen laajoja alueita ja saa ruohon kasvaamaan niillä. Zhaon perhe myy laskeutujansa Kylässä huutokaupalla ja muuttaa Säänpuolen rannikolle Whiten karjatilalle töihin.

  • Crinosaarilla suurin osa leväaltaista on huuhtoutunut mereen. Allaracadian perheen vanhempien menehdyttyä katoaa myös melkoinen määrä tietotaitoa ja Utopistit yrittävät parhaansa mukaan uudelleen käynnistää levätuotantoa.

  • Papupisteiden” käynnistämisvaiheessa joudutaan tekemään useita ”diilejä”. Damien Castlelle korvataan varaosia takautuvasti, jossa yhteydessä myös Palkokasviosuuskunnalle ja Ariadne-kollektiiville päätetään korvata takautuvasti siirtokunnan yhteiseen käyttöön mennyttä materiaalia. Tämän jälkeen päästään sopimukseen takautuvien korvausten päättymisestä, mutta järjestelmän ongelmat eivät siihen lopu. Inflaatioon, yhteisten palveluiden tuotteiden jakeluhintaan ja ”verotukseen” liittyvät ongelmat jatkuvat ja ”pavun” arvo on välillä hyvinkin epävarma.

  • Beratna Lumber saa rakennettua parturinliikkeen Dawa Sinille, asuintalon Ariadne-kollektiiville, kirkon IHO:lle, kasvihuone-testilaboratorio Palkokasviosuuskunnalle ja Snail Oil Co. pääkonttorin. Baaritoiminnan pyörittämisen ohella aikaa alkoholihankinnoille jää entistä vähemmän, joten viinan toimitusketju on pitkälti Whiten perheen ja Dawa Sinin varassa. Dawa Sin tislaa Viinamäen Henkäystä ja pyörittää sivubisneksiään (muun muassa parturintuoli) Beratnan baarin ohessa työkaverinaan Mackie Tom -niminen nuori beltterinainen.

  • Snail Oil Co. palkkaa lisätyövoimaa kotiloiden keräämiseen ja tuotteiden pakkaamiseen. Myllyjen pitäminen pyörimässä vaatii myös jonkun verran kuluvien osien vaihtamista, jossa tosin kyse on onneksi mekaanisesti yksinkertaisista osista, joita voidaan kierrättää valimolla.

  • Nour Ariadnen raskaus etenee hyvin. ”Ensimmäisen crinolaisen” odotus yhdistää koko siirtokuntaa. Godiva Honda joutuu välillä tiukkaan sävyyn kieltäytymään terveystietojen luovuttamisesta ulkopuolisille.

  • Y Que ryhtyy tutkimaan niemestä itään olevia vuoria ja julistaa tavoitteekseen Crinon korkeimman vuoren valloittamisen. Tutkimusretkien päivitysten seuraaminen CrinoNetissä on yleinen harrastus.

  • Palkokasviosuuskunnan maankaltaistamisprojektin jatkosuunnitelmat julkaistaan. Suunnitelmissa on noin kahden neliökilometrin kokoinen julkinen puutarha, johon on tarkoitus kasvattaa metsää ja erilaisia hedelmäpuita. 

  • Ariadne-kollektiivi julkaisee tutkimustuloksensa, jonka mukaan Crinon biosfäärissä on huomattavasti tavanomaista suurempia määriä hapen raskaampia (17O ja 18O) isotooppeja veteen sitoutuneen. ”Happiraskas vesi” on ensimmäinen Crinolta löydetty materiaali, jota voidaan varmasti myydä Crinolta muualle. Tämä on hyvä uutinen, sillä siirtokunta tulee todennäköisesti tarvitsemaan tai haluamaan materiaaleja muualta. 

 • edited November 2019
  Ja tiedoksi kaikille pelaajille, että tarkoitukseni on jakaa hahmokohtaista tietoa ja selvitellä privana muutamia tarkentavia kysymyksiä hahmojen suunnitelmista hyvissä ajoin ennen seuraavaa peliä. Tätä varten laitoin tänään kaikille (joko toisen pelaajan kanssa yhdessä tai ihan yksin ja erikseen) viestiä muutamista jutuista. Vastailkaa kun ehditte ja lisäkysymyksiä saa esittää. En tiedä pelataanko pikkujoululeirillä, mutta jos kyllä, niin olisi hyvä saada tarkennukset muutamiin juttuihin hyvissä ajoin.
 • edited December 2019
  S1E05 päättyi siirtokunnan 156. päivän paikkeilla ja seuraavalla pelikerralla varsinainen seikkailu alkaa suunnilleen siirtokunnan 240. päivästä. Välissä kuluneen vajaan noin kolmen kuukauden aikana tapahtunutta voidaan käsitellä täällä foorumilla, priva-viesteinä ja loput sitten pelikerran alussa.

  Niille, jotka tutustuivat tässä vaiheessa tarkemmin Ariadne-kollektiivin ideologiaan ja historiaan, niin alla hiukan pureksittavaa:
  • Ariadne-kollektiivi lukeutuu OPA:n radikaalimpiin elementteihin. He ovat ideologisesti militantteja postgender transhumanisteja. Kamaria Ariadnen hahmotteleman ideologian mukaisesti koska nykyisin käytössä oleva lisääntymislääketieteellinen teknologia mahdollistaa hedelmöittämisen suoralla kromosomiyhdistelyllä voi ihmiskunta siirtyä postgenderismin aikaan valikoimalla lisääntyessään XX-kromosomipareja, jolloin tarpeettomaksi ja vaaralliseksi käynyt Y-kromosomi saadaan poistettua ihmiskunnan geenistöstä.
  • Poliittisesti Ariadne kollektiivi kannattaa perheyksiköiden pitkälle vietyä suvereniteettia, jossa perheyksiköt muodostavat laajemman anarko-kolektivistisen poliittisen järjestelmän perustan.
  • Kamaria Ariadnen radikaallilla ideologialla ei ole laajaa kannatusta edes Ariadne-kollektiivin omassa kulttuuripiirissä beltillä. Käytännön poliittista toimintaa ei ole ja koko historiansa ajan kollektiivi on näyttänyt keskittyvän pääasiassa pysymään omissa oloissaan. 
  • Ariadne-kollektiivin epäillään osallistuneen OPA:n muiden militanttien sirpaleryhmien kanssa useiden avaruusalusten kaappaamisiin. Nämä iskut ovat olleet kohteidensa ja mittakaavansa osalta sellaisia, että kyse on ollut todennäköisesti OPA:n poliittisen hallinnon pidemmän ajan suunnitelmiin liittyvästä sotilaallisesta toiminnasta, jonka kärkeen on laitettu kaikkein radikaalimpia tahoja, jotta Fred Johnsson pystyy tarvittaessa sanoutumaan niistä julkisuudessa irti ja syyttämään muita.
  • Heitä epäillään tämän lisäksi kolmesta itsenäisestä iskusta, jotka ovat kohdistuneet kahdessa tapauksessa Yacht-Poolin vakuutusyhtiöön ja yhdessä tapauksessa (väitetysti) UN asevoimiin. Näissä iskuissa on kuollut yhteensä viisi henkilöä, joista kaksi oli Yacht-Poolin vakuutusetsiviä, kaksi (väitetysti) UN asevoimien siviiliasussa liikkuneita Marine Reconin henkilöstöä ja yksi ilmeisesti Yacht-Poolin vakuutusetsivän naisystävä. UN asevoimiin väitetysti kohdistetun iskun osalta UN asevoimien virallisten lähteiden mukaan kyse oli yksityisessä siviilikuljetusaluksessa sattuneesta onnettomuudesta, jossa kuoli kaksi siviiliä. Marsin hallinnon mukaan kyse oli kahdesta Marsin hallinnassa olevalla vyöhykkeellä laittomasti operoivasta UN vakoojasta, jotka kuolivat onnettomuudessa. Kaikki nämä Ariadne-kollektiivin itsenäiset iskut ovat tapahtuneet heidän omalla kotiasteroidillaan tai sen välittömässä läheisyydessä.  
  Maximillian Giganten "epävirallisen onnettomuustutkinnan" (lue: Dawa Sinin) porautuessa syvemmälle aluksen dataan selviää seuraavia asioita:
  • Törmäystutkaan vaikuttaneen AI-viruksen aktivointisignaali tuli yhdestä Crinoa kiertäneestä satelliitista.
  • Törmäystutka, hätälähetin, aluksen paineistuksen ohjausprotokollat ja muut ns. "Emergency Protocol -järjestelmät" olivat omassa lohkossaan aluksen verkkoa, johon AI-virus pääsi. AI-viruksella ei näytä olleen pääsyä muihin verkon lohkoihin.
  • AI-viruksen tehtävä näyttää olleen "mahdollistaa" seuraava luonnolliselta näyttävä onnettomuus, eli asteroidiin törmäys törmäystutkaan vaikuttamalla. AI-viruksella ei kuitenkaan ollut käytössä riittävää analyysidataa arvioida törmäyksen vaikutusta ennalta. Eli se, että törmäys oli koko alukselle tuhoisa oli osittain sattumaa, AI-virus olisi päästänyt läpi paljon pienemmänkin kappaleen, joka ei olisi välttämättä aiheuttanut kuin aluksen vaurioitumisen.
  • AI-viruksella oli riittävä pääsy järjestelmiin, joilla se olisi voinut helposti rampauttaa aluksen ja tappaa koko aluksen miehistön esimerkiksi kytkemällä lämmön pois ja dumppaamalla kerralla sekä sisäilman, että fuusiovoimalan coren ulos, jolloin aluksen miehistö olisi jäänyt nopeasti kylmenevään tyhjiöön pelkkien akkusähköjen varaan.  

 • edited December 2019

  Seuraavan kolmen kuukauden aikana tapahtunutta:

  • Niukkuuden aika on ohi. Maximillian Giganten purkamisen seurauksena siirtokunnan teollinen kapasiteetti moninkertaistui. Tukirankojen ansiosta sekä raakamateriaalien kerääminen, että rakennustyöt nopeutuvat huomattavasti. Aluksen entisen päätietokoneen laskentakapasiteetin ansiosta planeetan tutkimus- ja analyysityö nopeutuu. Varastoista saadaan lääkkeitä useiksi kuukausiksi. Sadat uudet akut ja mikrosirut mahdollistavat uusien ajoneuvojen ja luotaimien rakentamisen. Mikäli onnettomuudessa ei olisi menehtynyt ja loukkaantunut niin monia, siitä puhuttaisiin avoimesti huikeana onnenpotkuna siirtokunnalle. 

  • Maximillian Giganten rikkaus ei jakaudu tasan. Suurin osa saaliista päätyy Beratnan, Snail Oil Co., Kaivoksen, Osasto 13:n ja Ariadne Plant & Waterin käyttöön. Maximillian Giganten miehistö asettuu pääosin Crinosaarille, mutta heidän joukostaan on saatavissa työvoimaa myös muualle. Osasto 13 merkitys julkisen infrastruktuurin, kuten sähkön- ja vedenjalkeluverkon ylläpidossa ja rakentamisessa kasvaa.

  • Maximillian Giganten miehistöstä saatavan lisätyövoiman ja ammattitaidon avulla Algaestics cooperative saa levänkasvattamot jälleen pyörimään. Ruokalevää ja levämuoveja on jälleen saatavilla yltäkylläisesti.

  • CrinoNetissä alkaa kiertelemään epäilyksiä ja salaliittoteorioita koskien tiettyjä belteriryhmiä ja viimeaikaisia tapahtumia. Mielikuvituksellisimpien salaliittoteorioiden mukaan Ariadne-kollektiivin, Beratnan ja Osasto 13:n muodostama salaliitto suunnittelee OPA:n vallankaappausta, sekä maasta ja marsista kotoisin olevien siirtokuntalaisten sulkemista pakkotyöleireille. 

  • Kylän alueen rakentaminen jatkuu. Beratna Lumberin rakennuksia nousee entistä enemmän asuinkäyttöön ja laskeutujat jäävät pääsääntöisesti kasvihuoneiksi ja aurinkosähkön tuotantoon. Laskeutujien vedensuodattimia ja akkuja puretaan tarpeettomina ja kierrätetään muuhun käyttöön.

  • Beratnan Baarista on muodostunut Kylän sosiaalisen elämän keskus. Alkoholia saadaan Dawa Sinin B&B:n kosteudenkeräimistä riittävästi ja alkuperäisen reseptin mukainen Käpykilju korvataan uudella reseptillä. Kyseessä on Long Drink-tyyppinen sekoitus, jossa soodavesi värjätään ja maustetaan Beratna Lumberin sahalta ylijäävällä käpymassalla ja alkoholi saadaan lantraamalla sekaan Viinamäen Henkäystä. Tätä uutta Käpykiljua voidaan tuottaa B&B ja Beratna Lumberin toimin itse ilman, että Whiten perhettä tarvitaan. Vastikään Kylään perustetusta lasipajasta Beratnan Baariin saadaan oikeita laseja. 

  • Snail Oil Co. toiminta jatkuu, joskin kevään edetessä kotiloiden määrä rannalla vähenee. Tutkimuksien mukaan ilmeisesti olosuhteet rannalla alkavat olla liian kuumia kotiloille, jotka pakenevat syvemmälle mereen etsiessään viileää vettä. Pintaveden lämmetessä levät alkavat kukkimaan meressä ja eläinplanktonin määrä lisääntyy räjähdysmäisesti houkutellen suuria, rasvaisia panssarikaloja laiduntamaan lahdelle.

  • Kaivoksen ja terästehtaan toimintaprosessit saadaan hiottua kuntoon. Tuotannon laajentamisessa vastaan tulee teräksen 3D printtaus- ja työstökapasiteetti, johon on käytettävissä vain yksi konttiyksikkö. Louhinta- ja sulatusprosessi tuottaa edelleen valtavia vuoria silikaattia, mutta sillekin alkaa olla kysyntää Kylässä pohjamateriaaliksi rakentamisessa, sekä betonin ja lasin raaka-aineiksi. 

  • Nour Ariadnen raskaus on kuudennella kuulla ja etenee hyvin. Tytön syntymää odotetaan kovasti ja CrinotNetissä on käynnissä vedonlyöntejä, arvailua ja jopa epävirallisia äänestyksiä tytön nimestä. Yleisön nimisuosikkeja ovat Callidice, Celaeno ja tietysti Crino.

  • Y Que pystyttää tutkimusretkiensä yhteydessä vuoristoon ja rannikoille maahan ankkuroituja heliumpallojen kannattamia välitysantenneja, joiden avulla CrinoNet saadaan jälleen kattamaan Crinon asutetut alueet vaikka satelliittiverkko onkin tuhoutunut.

 • edited December 2019
  Ja henkilökohtaiset PM:t on lähetetty tänään. Huomatkaa, että ette näe niitä, ennen kuin olette kirjautuneena foorumille (kuten eräät huomasivat viime viikolla).

  Hahmojen salaiset ja omat projektit PM:inä minulle. Julkista keskustelua asioista, jotka kaikki hahmot tietävät voidaan käydä tässä ketjussa.
 • Siltä varalta, että maaliskuun leirillä saataisiin Expanse taas pyörähtämään haluaisin lyhyet vastaukset pariin kysymykseen joilla voi olla pidemmälle johtavia seurauksia kampanjan kannalta. Taustaksi summataan taas:
  • Viime pelikerran lopulla Kauhasen hahmolla oli epäilyjä Ariadne kollektiivin tulevaisuuden suunnitelmista, motiiveista ja toiminnasta. Teidän hahmoilla on tietoa, jonka perusteella muodostuu vahva epäily siitä, että Maximillian Giganten törmääminen jääasteroidiin oli ainakin osittain tarkoituksella aiheuttettu. Tällä hetkellä hakkeri Dawa Sin on ainoa, joka pystyy käytännössä hakemaan ja analysoimaan tietoa Maximillian Giganten datapankeista, eli todisteet siitä mitä on tapahtunut ja mitä ei ovat käytännössä hänen takanaan.
  • Epäselvää teidän hahmoille ei ole se, etteikö Ariadne kollektiivin taustalla olisi hyvin radikaali transhumanistinen ideologia, jonka nimissä Ariadne kollektiivi on syyllistynyt terrori-iskuihin UN viranomaisia ja yksityisyritys Yacht-Poolia vastaan. Toisaalta näistä seikoista huolimatta OPA ei ole virallisesti tai epävirallisesti koskaan tuominnut Ariadne-kollektiivin toimintaa.
  • Epäselvää teidän hahmoille ei myöskään ole se, etteikö kaikkien käyttämä CrinoNet olisi hakkeroitavissa. Etuportti CrinoNetin järjestelmiin löytyy Ariadne-kollektiivilta ja todistetusti Dawa Sin on pystynyt murtautumaan verkossa yksityisiin laitteisiin melko tehokkaasti.
  Kysymykset:
  • Aiotteko ottaa edellä mainittuja asioita puheiksi muiden kuin pelaajahahmojen kesken tässä noin kolmen kuukauden "downtime" aikana?
  • Jos kyllä, niin miltä osin ja keiden?
  • Ryhdyttekö valmistautumaan johonkin konfliktiin esimerkiksi hankkimalla aseita, linnoittamalla jotain kohteita tai irrottamalla jotain laitteita CrinoNetistä?
  • Jos kyllä, niin miten meinasitte kommentoida jos joku asiasta kysyy?
  Kysymyksiin saa vastata avoimesti tässä ketjussa, jos oletettavasti ei yritä suurin vaivoin asioita muilta pelaajahahmoilta salata tai privana jos yrittää.

 • edited March 2020
  Edellisellä pelikerralla tapahtunutta:
  • Crinolle saapui Lutins Kuxaku -ryhmän omistama pelastus- ja evakuointialus Nain Blanche joka oli lähetetty selvittämään mitä Maximillian Gigantelle tapahtui. Löydettyää aluksen rungon ja miehistön, sekä saatuaan jonkin selityksen Lutins totesi, että heille maksettiin miehistön evakuoinnista ja aluksen tilanteen arvioimisesta. Onnettomuustutkinta ei ole heidän rastinsa.
  • Lutins lupasi evakuoida ne miehistön jäsenet, jotka haluavat lähteä ja palata sen jälkeen takaisin. He kuljettavat mielellään Crinolle ulkopuolelta tarvikkeita, jos joku haluaa jotain tilata (maksua vastaan, totta kai). 
  • Maasta saatiin tietoa siitä, että Pur'N'Kleen suuryritykselle on myönnetty UN Charter Crinon (tai Theano IV:n, kuten nimi UN:n mukaan on), luonnonvarojen tutkimiseen ja hyödyntämiseen. Oletettavasti Pur'N'Kleenin alus on pian, ellei jo nyt, matkalla.
  • Beltin suunnalta saatiin tietoa myös siitä, että Lua Saturni -niminen yksityinen turvallisuusyritys (lue : PMC) palkkaa veteraaneja ja väkivallan ammattilaisia keikkatöihin uusiin siirtokuntiin. Vahva epäily on olemassa siitä, että Crino / Theano IV saattaisi olla yksi näistä keikkapaikoista.
  • Maximillian Giganten miehistön kapteeni, försti ja navigaattori linnoittautuivat Allarcadian orpolasten landeriin aseiden kanssa. Navigaattori vaati päästä tapaamaan evakuointialuksen kapteenia yksin. Panttivankitilanne ratkaistiin kun Annabelle ampui navigaattoria jalkaan ja Toma löi kapteenilta tajun taskuun. Kävi ilmi, että försti oli kuollut ilmeisesti vahingossa kapteenin ja förstin välisessä tappelussa. Tämän jälkeen navigaattori oli seonnut vainoharhoissaan ja päättänyt kaapata lapset panttivangeiksi, jotta "terroristit ei voita".
  • Kaikkien ryhmien edustajat koottiin oikeudenkäyntiä varten ja tuomiosta äänestettiin siten, että jokaisella ryhmällä oli yksi ääni. Kapteenin osalta todettiin, että koska kyseessä oli kuoleman tuottamus, ei tahallinen tappo, hän joutuu sovittamaan sen työllä siirtokunnan hyväksi. Navigaattorin osalta todettiin, että lasten kaappaaminen aseella uhaten on sen verran törkeä rikos, että siitä saa kuolemantuomion, joka pantiin täytäntöön heti kun sopiva laite kuolemantuomion täytäntöönpanoon saatiin rakennettua.
  • Ennen kuin Nain Blanche lähti evakuoimaan muutamia kotiin haluavia miehistön jäseniä, kapteeni nauhoitti Maximillian Giganten omistajayritykselle lausunnon, jossa pääsyy alukselle sattuneesta onnettomuudesta sysättiin teloitetulle navigaattorille. Tämä koira (ja pari muuta) päätettiin haudata ja siistiä historiankirjoituksesta siirtokunnan yhteisen hyvän vuoksi.
  Ensimmäinen palaute, jota haluaisin pelaajilta on "ostoslistaa" eli mitä hahmot haluavat mahdollisesti (varallisuutensa puitteissa) tilata seuraavan huoltokuljetuksen mukana? Samoin, jos siirtokunnan yhteiseen käyttöön haluttaisiin tilata nyt jotain, niin ehdottakaa ja mietitään löytyykö sille riittävää joukkorahoitusta siirtokuntalaisten joukosta.
 • Tiedoksi: Olen rakentamassa Crino Gate -kampanjaa myös etäpelattavaksi versioksi Rolld20 -alustalle. Lisätietoja seuraa projektin edetessä.
 • edited April 2020
  "Crino Gate by Rolld20" etenee hyvää vauhtia. Jos ja kun teillä oli hahmoistanne kuvia, niin laittakaas vaikka sähköpostilla mulle.

  Samoin kaikki mahdolliset pohjapiirrustukset, kartat ynnä muu visuaalinen materiaali josta voisi olla iloa.
 • edited April 2020
  Just dropping in. 
  Näköjään toi vanha kovalevy hajoamassa, kartat ja yms crino materiaalit mitä ollut tarkoitus käsitellä kuralla. Alkuperäiset hahmokuvat sentään selvisi. Nyt vaan siirtämään dataa toiselle levylle ja katsomaan että mitä muuta meni.
 • Yritän saada vappuviikonlopun aikana loputkin hahmolomakkeet lyötyä järjestelmään. Hahmon kuva uupuu vielä Kauhasen, Bonkin ja Koffelin hahmoilta. Muun materiaalin osalta kaikki kuvat, pohjapiirrustukset ja kartat kelpaa, joskaan eivät ole välttämättömiä, koska niitä minulla on omastakin takaa.
 • Kahden kuukauden aikana:

  • Maximillian Giganten miehistö yhdessä Lutins Kuxakun kanssa alkaa rankentaa aluksen runkoon kiertoratasiirtokuntaa. Noin kuukauden jälkeen pysyvä datalinkkiyhteys Medina-asemalle ja siitä eteenpäin saadaan pystyyn. Viive Medina-asemalle on neljä tuntia, beltille reilut seitsemän tuntia ja maahan kahdeksan tuntia. 

  • Nain Blanche aloittaa paluumatkansa hyvin lyhyen uudelleen lastauksen jälkeen, koska Crino-Portin ja Crinon radat ovat lähestymässä toisiaan ja tämä on hyvä aika tehdä nopeaa matkustaja- ja rahtiliikennettä Crinon ja Medinan välillä. He ovat ottaneet kyytiin 32 matkustajaa ja kaksi ilmakehäsukkulaa. Matkustajaluettelon mukaan kyydissä on Utopistien ryhmä (5 henkeä), Kaksi IHO:n perhettä (11 henkeä), kolme marsilaista perhettä ja joukko muita marsilaisia (12 henkeä), sekä neljä muuta henkilöä.

  • Pur'N'Kleenin omistama kuljetusalus Uffington White Horse on myös tulossa järjestelmään ja heillä on voimassa oleva UN charter Crinon hyödyntämiseen. 

  • Uusia yrityksiä perustetaan. Ariadne Heavy Oxygen pumppuasema ryhtyy erottelemaan raskashappista vettä Kylän normaalista vedenkierrosta. Chippers ryhtyy massatulostamaan älysiruja. Kinrui to hone valmistaa astioita ja huonekaluja käpypuusta ja panssarikalanluusta. Paitaas tuottaa erilaisia levämuovikankaita, telttoja ja ilmalaivoja. 

  • Beratna Lumber on saanut Ariadne-kollektiivilta tilauksen uudesta kasvihuoneesta, josta on tarkoitus tehdä sisäpuutarhamainen tila jossa kasvatetaan hedelmäpuita, mutta joka halutaan rakentaa pääosin luonnonmateriaaleista. Baari menestyy hyvin ja erityisesti lämpiminä iltoina terassilla on väkeä, kun iltaisin Kylän asukkaat kokoontuvat usein viereiselle torille.

  • Snail Oil Co. ryhtyy kalastamaan panssarikaloja. Yhden tai kahden kalan viikkovauhdilla materiaalia on silti enemmän, kuin jalostuskapasiteettia, jota taas on puolestaan laajennettava. Puristusjätettä on alkanut syntymään niin paljon, että siitä eroon pääsemiseksi jätettä poltetaan tuhkaksi, joka kierrätetään.

  • Zuí Hao Steel & Concreten järjestelmät saadaan pääsääntöisesti eristettyä CrinoNetistä. Erilaisille teräsrakenteille ja koneen osille riittää kysyntää, mutta toistaiseksi betonirakenteilla ei ole erityisen paljon menekkiä.

  • Palkokasviosuuskunta ja Ariadne Plant & Water tutkivat maissin kasvattamista avomaa-olosuhteissa Crinolla. Ensimmäinen Crinon avomaaolosuhteisiin muokatun maissin koesato kasvihuoneista on tulollaan. 

  • Nour Ariadnen raskausaika alkaa olla lopullaan ja epävirallinen äänestys tytön nimestä vaikuttaa muodostuvan monille tärkeäksi. Lopulta Kamaria ja Nour Ariadne ilmoittavat, että virallinen äänestys järjestetään ja sen tulos huomioidaan lapsen synnyttyä.

  • Y Que löytää tutkimusretkillään kauan sitten kuolleen labyrintin vuoristosta. Tutkimusten perusteella labyrinttien sisällä oleva ekosysteemi ja labyrintti itse voi kuolla, jos vesivarat vähenevät, mutta labyrintin kivinen ”runko” säilyy vuosituhansien ajan.


 • Seuraava seikkailu on nyt tunkattu Rolld20:een ja pelauttamisvalmis. Kauhasesta ei ole tosin kuulunut mitään, mutta voidaan silti sopia etäpelipäivä jos kiinnostaa.
 • Periaatteessa helatorstaina (21.5.) minulla olisi mahdollisuus pelauttaa jos saan rittävän määrän pelaajia.
 • Käy hyvin.
 • Mä vielä koskettelen tilannetta. Mutta luultavasti onnistunee.
 • edited May 2020
  Torstai 21.5. pelaajatilanne:

  Bonkki: Tulossa
  Kari: Tulossa
  Kauhanen: Tulossa
  Koffeli: Tulossa
  Petsku: Ei ole tulossa
  Kenkkilä: Ei ole tulossa
 • Nyt on kosketeltu, sain perjantain vapaaksi niin eiköhän sitä pääse pelaamaan.
 • edited May 2020
  Hyvin kosketeltu. Pyritään aloittamaan peli kello 14:00.

  Pelijärjestelyt: Puheyhteys Discordilla, muu skenaarion materiaali Rolld20. Kampanjalle on olemassa melko laajat Karriviki -sivut joita kehoitan käyttämään myös hyväksi. Hahmolomakkeet löytyy Rolld20:stä Feattien kuvauksia myöten. Hahmolomakkeet sisältävät riittävät macrot, että perusheitot onnistuu pelkällä Statin tai Focuksen klikkauksella. Hahmojen tokenit on ohjelmoitu näyttämään Armor+Toughness, Fortune ja Defence. Jos omistatte Expansen peruskirjan jossain muodossa, niin pitäkää saatavilla lähinnä Stunt -taulukoiden osalta.  
 • Seuraavan pelikerran alkutilanne

  Edellisen pelikerran lopputaistelusta on kulunut vuorokauden verran aikaa. Sinä aikana on tapahtunut seuraavia asioita:
  • Peräännyttyään baarista ensimmäisen yhteenoton jälkeen Yhtiön väki perääntyi sukkulalleen Kylän laskeutumistsanteelle, eikä heitä ole näkynyt kylän alueella. Damien miehineen on vetäytynyt omille taloilleen, eikä heitä ole näkynyt kylän keskustan alueella. Yhtiön apualusten moottorien valot on kuitenkin nähty Viinamäellä ja Crinonetissä leviää satelliittien ja yksittäisten harrastajien ilmapallodronejen ottamaa videokuvaa siitä, kun materiaalia ja rakennusmiehiä tuodaan Viinamäen alueelle sotilaiden ja dronejen pitäessä vahtia.

  • Dropship Cassilda's Song on varustettu ja kätketty etelään, lähemmäs vuoristoa. Samassa kätkössä ovat Ariadne-kollektiivin aseet, ruokaa, vettä ja lääkintätarvikkeita. Snail Oil Co. päämajan läheisyyteen rannikon louhikoiden sekaan on kätketty yksi harppuunalaukaisin ja kaksitoista kranaattiharppuunaa, sekä valoraketteja ja ilmapallodrone varusteineen. 

  • Pur'n'Kleen julkaisee tiedotteen, jonka mukaan Theano IV:n (Pur'N'Kleenin käyttämä nimi Crinosta) siirtokunnnassa on sattunut välikohtaus, jossa yrityksen lainvalvojaa ja tätä avustaneita paikallisia yhteistyötahoja vastaan on hyökätty siirtokunnassa olevien ”radikaalien elementtien” toimesta. Yksi yrityksen henkilöstöstä loukkaantui lievästi ja kaksi hänen apunaan toiminutta paikallista miestä on otettu panttivangeiksi. Maan ja Medina Aseman uutisten versiot tapahtumien tulkinnasta poikkeavat toisistaan. Maan versiossa näytetään PoliisiDronen kuvaa Harrietista potkimassa maassa makaavaa miestä ja Petyasta raahaamassa tajtonta Androsia takahuoneeseen. Sopivalla leikkauksella jopa se kuinka Toma auttaa Dawa Sinia pois tappelusta on saatu näyttämään hiukan siltä kuin Toma retuuttaisi hätääntynyttä tyttöä jonnekin vastoin tahtoaan. Medinan uutisissa yhtiön videosta näytetään vain pätkä missä Toma selkeästi auttaa Dawa Siniä pois tilanteesta ja Petya käy rauhoittamassa Harrietia ja tainnuttaa Vilmoksen taserilla, kun tämä yrittää nousta.

  • Siirtokunnassa Pur'N'Kleen julkistaa ”etsintäkuulutuksen”, jonka mukaan Annabelle Ariadne (os. Lee), Harriet Zwerbach ja Wen Yu on etsintäkuulutettu yhtiön valvonta-osaston toimesta epäiltynä Maximillian Giganten navigaattori Sami Wojcikin murhasta. Ariadne-kollektiivi ja IHO:n päämies Diego Xanten ilmoittavat, että eivät aio kunnioittaa Pur'N'Kleenin siirtokuntacharteria ja pitävät Yhtiön toimintaa Crinon suvereenin siirtokunnan vastaisena laittomana vallankaappausyrityksenä.

  • Harriet on järkyttynyt ja vihainen siitä, miten Damien päätti heittää hänet susille ja kertoo itkuraivareiden ja seinän hakkaamisen välisessä omat tietonsa Annabellen katoamisesta. Annabellen katoamisiltana Yann, Nicholas, Andros ja Vilmos olivat jättäneet puhelimensa yhteismajoitukseen ja Damien oli käskenyt Harrietin pysymään majoituksessa ”vahdissa” kertomatta tarkemmin mitä on tapahtumassa. Myöhään yöllä porukka oli tullut takaisin ja majoituksessa oli käyty kiivasta sananvaihtoa. Harriet ei kuullut kuin pätkiä, mutta Andros ja Vilmos olivat vihaisia siitä, että Yann oli mennyt pilaamaan siistin ja hyvin suunnittellun keikan ”sikailullaan” ja he syyttivät, että Damienin porukka on ”pelkkiä harrastelijoita, joista oli enemmän haittaa kuin hyötyä”. Damienin onnistui rauhoittaa tilanne, mutta Harrietille jäi sellainen kuva, että Damien ei ollut tyytyväinen lopputulokseen. Aamulla kun tietoa Annabellen katoamisesta tuli CrinoNetiin Harriet arvasi, että Yann, Nicholas, Andros ja Vilmos ovat olleet asialla. Hän halusi lähteä etsimään Annabelleä, mutta ei uskaltanut lopulta puhua tai lähteä etsintäpartion matkaan, koska pelkäsi mitä Ariadne-kollektiivi tekee jos Annabelle löytyy.

  • Medina-asemalta lähetetty koodattu viesti saavuttaa Toman ja Petyan huomattavan pitkän odotuksen jälkeen. Tuttu datankaivaja kertoo, että hän oli ehtinyt kaivaa pyydetyt perustiedot latvialaisveljeksistä ja oli valmistelemassa lähetystä, kun Pur'N'Kleenin tiedote saavutti Beltin. Hyvin pian sen jälkeen OPA:n äärisiipeen kuuluva kapteeni Michio Pa lähetti datadumpin Crinoon lähetettäväksi, joka sisälsi huomattavasti laajempia tietoja latvialaisista. Oheen liitetyssä lyhyessä videoviestissä kapteeni Michio Pa kertoo, että ”useat toimijat” tukevat Crinon siirtokunnan itsenäisyyttä, eivätkä hyväksy Fred Johnsonin ja virallisen OPA:n puolueettomuuspolitiikkaa Crinon suhteen.

  • Datankaivajan tietojen mukaan Andros ja Vilmos esiintyvät omilla nimillään ja heillä on hyvin puhtaat paperit. Michio Pan lähettämien Star Helixiltä saatujen ”epäiltyjen rekisterin” tietojen mukaan he kuuluvat militanttiin ja rasistiseen beltterienvastaiseen ääriliikkeeseen ja ovat sekaantuneet järjestäytyneen rikollisuuden pyörittämään ihmiskauppaan.

  • Andros ja Vilmos eivät kerro kuulusteluissa mitään, vaan suhtautuvat uhmakkaasti kuulusteluyrityksiin.

  Alustavana ajatuksena seuraavan pelikerran teemoista minulla oli mielessä siirtokunnan muiden ryhmien reaktiot tapahtumiin, Annabellen etsintöjen jatkaminen ja Yhtiön toimintojen tiedustelu. Jos pelaajilla on lisää ideoita teidän seuraavista toimista, niitä kirjoittakaa tänne tai privana.
 • Minun arvion mukaan saisin seuraavan skenan rakennettua Rolld20:lle juhannusviikonloppuun mennessä. Silloin tai sen jälkeen olisi mahdollisuus jatkaa jos riittävä määrä pelaajia saadaan kasaan.
 • Tällä hetkellä vahvin kannatus olisi seuraavaksi päiväksi oli juhannusaatto, eli perjantai 19.6. Alustavasti ilmoittautuneet Bonkki, Kari, J2K, Kauhanen ja Koffeli. Varatkaa päivä alustavasti jos voitte ja laittakaa varmistusviestiä tähän ketjuun lähempänä k.o ajankohtaa.
 • Seuraava peli juhannusaattona, perjantai 19.6. kello 16:00 alkaen. Samat järjestelyt kuin viimeksi (Discord + Rolld20).
 • edited June 2020
  Ja tosiaan lvl 4 tulee niille, jotka olivat viime kerralla paikalla. Rolld20 Handouteista (Journal -> Handouts -> Advancement) löytyy ohjeet levelin nostoon ja kaikki Focus, Talent ja Specialization säännöt. Jos ehditte tehdä etukäteen kokonaan tai edes osittain, niin se helpottaa aloitusta perjantaina.
 • edited June 2020
  Seuraavalla pelikerralla jatketaan samaa seikkailua siitä mihin viimeksi jäätiin, eli Y Quen luolalta, josta Annabelle löytyi. Lähistöllä kuumottelee Lua Saturnin kuolemanpartio touhuamassa jotain Crinon yhteiseen omaisuuteen kuuluvan ilmapallon kanssa.

  Ennen seuraavaa pelikertaa haluaisin kaikille hahmoille yhteensä yhdestä kolmeen tasoa Relationshippejä. Suositeltavaa olisi ainakin kaksi erillistä (yksi lvl1 ja toinen lvl 1 tai 2). Paitsi jos olette epäsosiaalisia luonteelta, jolloin yksi (lvl 1-2) riittää. Halutessaan voi myös ottaa kolme lvl 1:n relationshippiä.

  Relationshipit kohdistuvat yleensä yksittäiseen henkilöön. Poikkeuksena ovat pienet, pitkään yhdessä toimineet ja kovia kokeneet kiinteät ryhmät. Relationship olisi hyvä kuvata yhdellä tai muutamalla lauseella, joista kirja antaa seuraavia esimerkkejä:
  • "I would risk my life for you"
  • "I won't stop until you are dead"
  • "We've gone through hell together"
  • "I trust you to be my conscience"
  • "You are someone i love and respect, but we can never be together the way I want"
  Suhde voi olla ystävällismielinen, vihamielinen, sekä-että tai monimutkainen ja hankala. GM:lle mieleen tulevia parin edellisen pelikerran tapahtumiin liittyen mahdollisia voisi olla vaikka:

  • Valvoja Grimdaara Edin "I want you and your people off my planet!" (tms.)
  • Damien Castelle "You've betrayed Crino and I will make sure you'll never have any power or authority here." 
  • Yann Abel Magyar "I want to hurt you / make you suffer / kill you for what you have done" (esim. liittyen Annabellen kaappaamiseen tai aikaisempiin sekoiluihin)
  • Kamaria Ariadne "We may not always agree, but we have a common cause I believe in." (tms.)
  • Annabelle Ariadne "I know you are a sick puppy, but I trust you to keep my back and will make sure you don't go too far."
  Voitte myös ottaa relationshippejä vähemmän näkyviin ja harvemmin tavattuihin henkilöihin (nimiä ja kuvia toimitetaan pyynnöstä). Maailma on vapaa siinä mielessä, että jos haluatte relationshipiksi salaisin ihastuksen tai murjomanne kyttä herätti tunnereaktioita suuntaan tai toiseen niin mulle käy. Esimerkiksi roolipelauksen kannalta mielenkiintoinen olisi vihollinen, jota vastaan toimitaan, mutta sitä ei haluta tappaa, mikä saattaa olla mielenkiintoinen tilanne jos konflikti eskaloituu (koet tyypin olevan väärällä puolella, mutta joka ei ole tehnyt mitään niin pahaa tai on väärällä puolella vain ammatillisista syistä, joten et halua että se tapetaan). Temaattisesti tässä kampanjassa olennaista on se, että Crinolla on pienet piirit ja lopulta kasvottomia tai nimettömiä ei ole edes vihollisen puolella. 

  Voin tehdä Rolld20:lle teidän relationshipeistä kullekin handoutit, joista voi tarkastaa mistä olikaan kyse.
 • "Antaisin kaikkeni suojellakseni sinua rakkaani, oi suuri Viinamäki"
 • depili said:
  "Antaisin kaikkeni suojellakseni sinua rakkaani, oi suuri Viinamäki"
   :D 
 • Seuraavan pelikerran alkutilanne

  320. päivä Ensimmäisen Laskeutumisen jälkeen. Edellisen pelikerran lopun tilanteesta on kulunut noin kaksi viikkoa. Sinä aikana:
  • Nour Ariadne on vangittu ja syytettynä tietomurrosta ja tietoliikenteen häiritsemisestä. Synnytyksen aika on lähellä. Kamaria Ariadnea painostetaan olemaan puuttumatta Pur'N'Kleenin toimiin ja olemaan innostamatta väkeä kapinaan yhtiötä vastaan. Annabelle ja Miranda Ariadne ovat poissa verkosta, perustamassa vastarinnalle uutta turvapaikkaa vuoristosta löydetyllä ”Kuolleelle Labyrintille”.

  • Nour Ariadnen ja syntymättömän Crino-tytön vangitseminen on saanut IHO ja Osasto 13 pääosat raivoihinsa ja nämä ryhmät ovat nyt selkeästi sitoutuneet vastarintaan. Myös Y Quen ryhmästä yhä useammat ovat kääntymässä kannattamaan aktiivista vastarintaa. Kylän väkeä kokoontuu useina päivinä kasvihuoneille osoittamaan tukeaan Ariadne-kollektiiville.

  • Pur'N'Kleen poliisin suuri operaatio suojaa Rakennustyöläisten liiton henkilöstön ja omaisuuden evakuoinnin Crinosaarille. Virallisesti asia esitetään pidempiaikaisena rakennuskontrahtina, mutta ilmassa on selvästi aistittavissa se, että Rakennustyöläiset haluavat turvaan Kylästä. Kylän väkeä osallistuu mielenosoituksiin ja kaikki Rakennustyöläisten liiton jälkeen jäänyt omaisuus ryöstetään tai tuhotaan seuranneissa mellakoissa.

  • Leväkuljetukset Kylään ja Whiten Ranchille on keskeytetty. Ihmiset ja eläimet joutuvat säännöstelemään ravintoa. Pur'N'Kleenin valvonta-osaston Grimdaara Edin ilmoittaa julkisesti, että ei voi taata ruokakuljetuksia kylään niin pitkään, kuin ”laittomuuden ilmapiiri” vallitsee kylässä. Lua Saturnin Andreea Nurghadan kautta on saatu epävirallinen uhkavaatimus siitä, että murhaoikeudenkäynnin toteuttaminen Yann Abelia, Androsta ja Vilmosta vastaan tulee johtamaan ”pidätettynä olevien vankien aseman muuttumiseen” ja ”rajoitustoimiin, joilla on vaikutuksia koko väestöön”. Beltterit osaavat lukea rivien välistä, miten tässä käytetään vanhaa UN Navyn ja Marsin pelikirjaa: ”Vapauttakaa panttivangit jos ette halua vesi/ruoka/happi-pulaa ja teidän väkeä terroristioikeudenkäynteihin.”

  • UN tukee virallisesti Pur'N'Kleenin mandaattia, OPA taas Ariadne-kollektiivin mandaattia. Marsin hallinto pelaa mahdollisuuksia molempiin suuntiin lopettamalla virallisesti Ariadne-kollektiivia vastaan tehdyt tutkimukset.

  • Palkokasviosuuskunta ja omalta osaltaan Whiten perhe törmäävät ongelmaan nimeltä ”Ultravioletti-indeksi”, eli alkuperäisessä tutkimusdatassa ollut arvio Crinon kesän aikana päiväntasaajalla maahan kohdistuvan säteilyn intensiteetistä on pahasti pielessä ja mikään maasta tuotu bakteeri, sieni tai kasvikanta ei tunnu kestävän Crinon kesää paistumatta hengiltä.

  • Dawa Sin on puuhastellut CrinoNetin parissa ja tällä hetkellä verkko vaikuttaisi olevan täysin Lua Saturnin valvonnassa ja kontrollissa. Hänellä on kuitenkin muutamia alustavia ajatuksia siitä, mitä asialle voitaisiin tehdä ja lupaa palata asiaan heti, kun hänellä on esitellä joku toteuttamiskelpoinen suunnitelma.

  • Merimehiläiset, yhä useampi käyttää niistä myös nimeä Purkajat, ovat useammassakin paikassa osoittaneet omituista käytöstä... Snail Oil Co. kotiloiden ja kalojen puhdistuksessa, puristamisessa ja jauhamisessa syntyvistä lajittelupinoista on kadonnut proteiinia ja niihin on ilmestynyt rasvaa ja kuorijauhetta. Käsittelemättä jääneiden etanoiden pino on kadonnut ja mehiläiset ovat käytännössä ”siivonneet” paikalta myös kaiken pienemmän crinoperäisen jätteen. Palkokasviosuuskunta on joutunut kamppailemaan muiden ongelmien kanssa, mutta Puiston alue on säilynyt puhtaana crinoperäisistä eliöistä, koska mehiläiset puhdistavat sitä säännöllisesti.

  • Rautakaivoksella on havaittu samankaltainen ilmiö merimehiläisten toiminnassa. Joskus ne ovat ”siivonneet” tehtaan suurempien koneiden jälkeen jättämää maastoon jäänyttä rautajauhetta ja teräksen työstämisestä ylijäävää silppua omiin pinoihinsa. 

  • Kylään erinäisistä lähteistä vuotaneiden tietojen mukaan Viinamäen rakennusprojekti keskeytettiin päivänä 317. toistaiseksi (”on-hold”), koska merimehiläiset ovat ottaneet Viinamäen labyrintin haltuunsa ja Pur'N'Kleenin rakennusosaston kartoittaja nimeltä Ranbir Jain on kuollut mehiläisten pistoihin.

 • edited September 2020
  Seuraavan pelikerran alkutilanne

  Päivä on 330. Ensimmäisen Laskeutumisen jälkeen. Xylobium Ariadnen ampumisesta on kulunut seitsemän päivää, joiden aikana:

  • Dawa Sin on selvittänyt Pur'N'Kleenin expedition kokoonpanon. Suuri rahtialus Uffington White Horse on suoraan yhtiöjohdon alaisuudessa toimiva alus, jonka miehistö on noin 250 henkeä. Sen tehtävänä on kartoittaa Theanon aurinkokunnan muita planeettoja ja asteroidivyöhykkeitä. Sen kyydissä tuli kaksi apualusta ja Crinolle laskeutunut tutkimusretkikunta. Crinolle laskeutunut yhtiön osasto on valvonta-osaston johtajan Grimdaara Edinin johdossa, joka vastaa suoraan yhtiönjohdolle. Tämän osaston koko on 90 henkeä, mukaan lukien kevyt kuljetusalus Dover. Alihankkijana palkattua Lua Saturnin iskuosastoa johtaa Andreea Nugraha, joka vastaa oman yrityksensä johdolle sopimuksen toteuttamisesta. Iskuosaston koko on nyt 15 henkeä, mukaan lukien kevyt fregatti  Medway

  • Hyökkäys ja Xylobium Ariadnen kuolema vaikuttaa koko Kylään. Tukea sataa niin Ariadne kollektiiville, kuin myös Crinon vastarintataistelijoille. Hautajaisiin odotetaan osallistuvan käytännössä koko kylän. Hyökkäyksen seurauksena Kylän laskeutumis- ja kiertorata telemetria on poissa käytöstä, joten lentokentän toiminta ja sukkuloiden (omien ja muiden) seuraaminen rajoittuu näköhavaintoihin.

  • Daniel Setiawanin kuolema herättää pelkoa ja huolta Pur'N'Kleenin väessä. Pur'N'Kleenin työntekijöiden viestien tarkkailun perusteella pystytään tunnistamaan ryhmänjohtaja Bogdan Leen johtama neljän hengen ryhmä, johon Daniel Setiawan kuului. Näiden tietojen ja Petyan havaintojen perusteella kuolettavan laukauksen ampui ryhmän tarkka-ampuja Yeona Susilo, taistelupelastaja Daniel Setiawanin toimiessa tarkka-ampujan taisteluparina. Samaan ryhmään (Terminus Team) kuulunut Daniel Setiawanin veli Tudor Setiawan vannoo nyt kostoa veljensä surmaamisen takia.

  • Pur'N'Kleen julkaisee materiaalia tapauksesta, jonka yhteydessä Daniel Setiawan ammuttiin. Tapaus tuomitaan separatistiseksi terrorismiksi ja ilmoituksen mukaan Daniel Setiwanin ampuja on tunnistettu ja etsintäkuulutettu rikollinen. 

  • Tapaus on herättänyt huolta myös Crinon ulkopuolella. OPA on ilmoittanut, että ei anna Pur'N'Kleenin alusten siirtyä Crinolta Maahan ennen kuin Xylobiumin murhaajat on saatu vastuuseen ja Pur'N'Kleen lupaa kunnioittaa Ariadne kollektiivin mandaattia Crinolla. UN puolestaan antaa Wen Yusta etsintäkuulutuksen ja jäädyttää tämän pankkitilit ja muun varallisuuden Maassa.

  • Viinamäen Koekaivoksen toiminta lakkaa ja Pur'N'Kleen evakuoi alueella olleen henkilöstönsä Crinosaarille. Evakuoinnin jäljiltä alueelle jää runsaasti laitteistoa ja materiaalia, jota ei, ainakaan toistaiseksi, ole ehditty siirtää pois. 

  • Nour Ariadne on edelleen vankina Crinosaarilla olevassa Pur'N'Kleenin tukikohdassa. CrinoNetistä saatujen tietojen perusteella hänelle on varattu yksi kontti alueelta ja hän saa liikkua melko vapaasti, joskin aina yhden poliiseista seuratessa mukana. Viinamäen evakuoinnin jälkeen Pel Teafyr on yksi Nour Ariadnea vartioivista poliiseista, mutta häneen on vaikea pitää yhteyttä Crinosaarilla.

  • Ruokatilanne Kylässä on vielä tyydyttävä. Ariadne kollektiivin kasvihuoneet tuottavat edelleen melko runsaasti tomaatteja, retiisejä, nauriita, pinaattia, porkkanoita, kurkkuja, kaalia ja papuja. Ruoka on kuitenkin yksinkertaista ja melko yksipuolista. Koska jokainen palanen pitää käyttää ja sadonkorjuiden yhteydessä säilöä pidempiaikaisesti alkaa Ariadne kollektiivi tuottamaan kasviksista jauhettuja ja puristettuja patukoita. Tällä hetkellä niitä tulee jakeluun kolmea makua: Chili-kasvis, sitruuna-kasvis ja kotiloöljy-kasvis. 

  • Ariadne-kollektiivi on aloittanut kokeilun maissin ja sienien kasvattamiseksi Kuolleessa Labyrintissä. Samaan aikaan Snail Oil Co. yrittää pyydystää entistä enemmän panssarikaloja, mutta räjähdeharppuunat alkavat olla lopussa. Mikäli maissin istutus siten, että taimet saavat riittävästi valoa, mutta ei liikaa UV-säteilyä onnistuu ja Snail Oil Co. saavat tehostettua meren-elävien pyydystystä on Kylällä mahdollisuus saavuttaa omavaraisuus uudestaan noin 80 – 120 vuorokauden kuluessa.

  • Snail Oil Co. jalostuksen ympärillä pyörivät merimehiläiset ovat jatkaneet materiaalin tuomista kuori- ja rasvapinoihin. Kun pyydystetyt panssarikalat on siivottu ja jätetty kuivamaan työntekijät ovat havainneet, että mehiläiset ovat ensimmäisenä siivonneet teurasjätteet ja sen jälkeen ryhtyvät purkamaan kuivamassa olevaa kalaa. Aikaisemmin jätteenpolttoon päätyneet, crinolaista proteiinia sisältävät osat, mehiläiset kuljettavat pois alueelta, mutta jättävät kaiken rasvan ja kitiinin siististi niille varattuihin pinoihin Snail Oil Co. pihalle.

 • Tiedoksi: Seuraava seikkailu (kauden finaali) on nyt pelautuskelpoinen ja Roll d20:llä. Voidaan pelata yhtä hyvin etä- kuin lähipelinä.

 • Päivämäärä on 334. päivä ensimmäisen laskeutumisen jälkeen ja seuraava päivä Medwayn valtauksen ja Crinosaarten taistelun jälkeen:
  • Dennis Reinhardt haavoittui saatuaan luodin oikeaan lonkkaansa nivusten lähelle. Luoti ja sen sirpaleita on edelleen jalan sisällä, mutta veren vuoto on pysähtynyt.

  • Medwayn kapteeni Lucas Barbu menehtyi otsaan osuneeseen pistoolin laukaukseen. Apupilotti Gabriela Kim on vammautunut oikeaan reiteen osuneeseen pistoolin laukaukseen. Verenvuoto on pysähtynyt. Konemestari Ahmad Nugraha ja konemies Fernanda Bucur ovat vankeina ilman suurempia vammoja.

  • Medwayn reaktorin todetaan vuotavan plasmaa reaktoritilaan ja lähiavaruuteen. Aluksen itsetuhojärjestelmä oli aktivoitunut ja rakennetietojen mukaan sen olisi pitänyt avata reaktorin magneettisuojat, jolloin alus olisi räjähtänyt lähes välittömästi reaktoriplasman päästessä aluksen sisään. Jostain syystä näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan reaktori vuotaa huomattavasti hitaammin. Alusta ei voitu pelastaa, mutta siitä saatiin talteen muun muassa asevaraston sisältö, lääkintäkannen varastot ja molemmat hoitosängyt, sekä lastiruuman koko sisältö.

  • Vuorokauden kuluttua Medwayn runko on edelleen kiertoradalla, mutta vuotava plasma on tähän mennessä polttanut sisätilat ja kuumentanut koko rungon punahehkuiseksi. 

  • Crinosaarien taistelusta on runsaasti videomateriaalia. Heti siirtokuntalaisten joukkojen lähestyessä tukikohtaa heitä aletaan ampumaan tainnutuskranaateilla lukuisista droneista ja osa joukoista lähtee perääntymään jo ensimmäisten laukausten aikana. Philomene Kuol saa osuman ensimmäisenä. Luoti osuu kasvoihin, mutta Hady Wolff saa vedettyä hänet suojaan. IHO:n Burry-Herathin perhe suojaa haavoittuneen eavkuointia, kunnes Kossi Burry-Herath saa osuman päähän. Tässä vaiheessa myös jäljelle jääneet IHO:n ja Osasto 13 väki lähtee perääntymään. Annabelle Ariadne lähtee pelastamaan Kossi Burry-Herathia ja ainoastaan Mackie Tom, Tsiory Jones, Harriet Zwerbach ja Weslan Zaire ovat enää suojaamassa häntä. Muiden peräännyttyä pois taistelusta nämä kuusi jatkavat taistelua vetäytyen. Mackie Tom saa osuman luodista kaulaan ja Tsiory Jones jää auttamaan, jolloin molemmat jäävät vangiksi. Annabelle, Kossi Burry-Herath, Harriet Zwerbach ja Weslan Zaire katoavat Crinosaaren metsiin. 

  • Lopputuloksena yksi haavoittunut sairaalahoidossa, kaksi vankina (toinen haavoittunut) ja neljä kateissa (joista yksi haavoittunut).

  • CrinoNetistä saatujen tietojen mukaan kaksi Pur'N'Kleenin poliiseista Elel Abrul ja Valeabia Oadapho haavoittuivat vakavasti ja ovat nyt sairaalahoidossa Pur'N'Kleenin tukikohdassa. Samojen tietojen mukaan myös vangiksi jäänyt Mackie Tom on sairaalahoidossa.

  • CrinoNetin keskusteluiden perusteella suurin osa Crinon asukkaista on järkyttyneitä ja epäuskoisia väkivaltaisesta yhteenotosta ja tappioista. Grimdaara Edin puhuttelee suoraan Kamaria Ariadnea ja Kylän muita johtajia julkisessa puheessa ja esittää tulitaukoa.


 • Tiedoksi: Seuraava seikkailu (seuraavan kauden avaus) on nyt pelautuskelpoinen ja Roll d20:llä. Esimerkiksi peruuntuneen marrasleirin lauantaina 14.11. voisin pelauttaa.
 • Edellisen ja tulevan episodin välissä kuluu kolme viikkoa, joiden aikana hahmot voivat touhuta omiaan. Kirjoitan jokaiselle vielä erikseen muutaman rivin privaviestin hahmojen yksityisistä asioista. Omia projekteja voidaan käydä sähköpostilla tai privana. Seuraavan episodin alkaessa on 357. päivä ensimmäisen laskeutumisen jälkeen ja kolme viikkoa rauhansopimuksen jälkeen: 

  • Rauhansopimuksen jälkeen Grimdaara Edinin valvontaosasto hajoaa. Kolme henkilöä evakuoidaan Uffington White Horse -alukselle ja kaksi muuta irtisanoutuu liittyäkseen Rakennustyöläisten Liittoon. Grimdaara Edin, Pel Teafyr, Strukro Oziibri, Nid Costa ja Buj Ussetuj ottavat Doverin haltuunsa laskeutuvat sillä Kylän satamaan jääden toistaiseksi avustamaan rauhansopimuksen täytäntöönpanossa. 

  • Pur'N'Kleenin muista työntekijöistä suurin osa evakuoidaan Uffington White Horsen kyytiin. Yhteensä 24 henkilöä jäättää eroilmoituksensa ja jää crinosaarille asumaan. Suurin osa näistä on pumppuaseman rakennustyöläisiä ja moni hengailee Rakennustyöläisten Liiton kanssa. 

  • IHO:n toiseksi vaikutusvaltaisin perhe, Burry-Herathi, hajoaa. Ruwan perustaa yhdessä Osasto 13 kuuluneen Yannick Molokon kanssa ryhmän Feri unte Mayo fo Crino (”Vapaus ja Kunnia Crinolle”). Sachi lähtee omille teilleen etsimään töitä muualta.

  • Ariadne-kollektiivikaan ei selviä ilman ehjänä. Pian Crino-tytön onnellisen syntymän jälkeen siirtokuntaa järkyttää Crinonetissä leviävä kuvakaappaus siitä, kun Annabelle Ariadne on muuttanut suhdestatuksensa ”sinkku, avoin neuvottelulle”. Pian tämän jälkeen hän muuttaa pois Ariadne-kollektiivista.

  • Pur'N'Kleenin pääkonttori sanoo irti Lua Saturnin sopimuksen Crinolla ja aloittaa oikeustoimet UN:n oikeusistuimissa vaatien Ariadne-kollektiivi mandaatin virallista kumoamista ja oikeusapua UN:ltä Crinon laittoman siirtokunnan poistamiseksi planeetalta. Ariadne-kollektiivi vaatii puolestaan oman mandaattinsa vahvistamista ja korvauksia Pur'N'Kleenin laittomista toimista Crinolla.

  • Pur'N'Kleenistä eronnut kartoittaja ja paikkatietoasiantuntija ryhtyy laatimaan tarkempia fyysisiä karttoja ja asukastilastoja. Etsiessään nimiä paikoille hän keksii Crinonetissä levinneestä ”Petja puhuu Urbis Crinon senaatille” -meemistä Kylälle nimen Urbis, joka saa välittömästi suosiota ja jää käyttöön puhekielessä. Tästä innostuneina Crinosaarten asukkaat päättävät nimetä oman kylänsä perustajaperhettä kunnioittaen Arcadiaksi ja Säänpuolen rannikon ranchin asukkaat paikan Whitecliff. Kamaria Ariadnen ehdotuksesta nimet ”virallistetaan” Kyläkokouksen päätöksellä. Parempaa nimeä Kyläkokoukselle etsitään.

  • Crinon kesän ja sadekauden alkaessa kunnolla päivän keskimääräinen lämpötila vaihtelee 20 ja 30 celsiusasteen välillä. Ilman kosteus on korkea ja trooppisia sateita esiintyy lähes poikkeuksetta joka iltapäivä ja yö. Crinon luonto muuttaa taas väriään. Kasvien lehdet tummuvat tumman sinisen ja violetin väreihin. Yöllä aikaisemmin sinistä valoa loistaneet hyönteiset ja osa sienistä alkaa hohtamaan punertavampana antaen öiselle maisemalle violetin sävyn.

  • Urbisin kadut on sateiden takia katettu tai joissain tapauksissa ne on korvattu kokonaan talojen katettujen ”pihojen” välille viritetyillä muovisilla hätätelakointiputkilla, tehden keskustasta ”sisätilamaisemman”. Ariadne-kollektiivin kasvihuoneilta saatavien ruoka-annosten lisäksi yksityisten ihmisten kasvattamaa ja keräilemää ruokaa voi ostaa torilta. Ruuasta on jatkuvasti puutetta ja se näkyy asukkaiden terveydentilassa lisääntyvänä sairasteluna. Tunnelma on toistaiseksi pysynyt rauhallisena, mutta vanhojen faktioiden jakaantumiset, uusien muodostuminen ja yleinen epävarmuus kytee pinnan alla.

  • Jatkuvien sateiden aikana osa Whitecliffin niityistä on jälleen alkanut vihertämään. Vaikka ruohon kasvaa kituliaasti ja suurin osa lajeista on kuollut loppukevään aikana sekin, että edes jotkin ruoholajit ovat selvinneet tuo uutta toivoa ja Whiten karja on, ainakin toistaiseksi, pelastettu. Whitecliffin ruokatilanne on tyydyttävä vaikka aikaisemmin karjan rehuksi kerättyjä levävarastoja on jouduttu käyttämään ihmisravintona. 

  • Arcadia on suurissa ongelmissa leväviljelmien kuoltua. Pur'N'Kleenin evakuoituessa Arcadian asukkaat ryntäsivät ottamaan haltuun kaiken, mitä jälkeen jäi. Useamman vuorokauden jatkuneessa kaaoksessa kukaan ei pystynyt kontrolloimaan mitä tukikohdasta vietiin. Saaliiksi jäi runsaasti elintarvikkeita, mutta ne eivät ole jakaantuneet tasan, eivätkä tule riittämään enää pitkään. Asutuksen infrastruktuuri ei kestä jatkuvia sateita ja kukaan ei tällä hetkellä pidä järjestystä mudaksi luhistuvilla kaduilla.

 • En lupaa seuraavaan(kaan) skenaan mitään hienoa dynamista valaistusta ja näkölinjoja, mutta soviteltuani pyöreitä taloja erilaisille kartoille lupaan ainakin, että kartat ovat taas hiukan entistä parempia...

  P.S: Olis kiva, jos kerkeisitte lukemaan ja ehkä jopa vastaamaan hahmoja koskeviin juttuihin ennen ensi pelikertaa.
 • Seuraava pelikerta alkaa tilanteesta noin kolme viikkoa viime pelikerran tapahtumien jälkeen. On 384. päivä ensimmäisen laskeutumisen jälkeen ja seitsemän viikkoa rauhansopimuksen jälkeen:
  • Arcadian oikeudenkäynnissä todetaan, että Elkipank Niostran kuoleman aiheuttaneita vammoja ei kyetä osoittamaan varmuudella kenenkään tekemiksi. Koska kuolema ei ollut välitön, on myöskin epävarmaa oliko Elkipank Niostra vielä elossa, kun häntä raahattiin metsään. Arief Cruz ja Guss Del Rosario tuomitaan kidnappauksen suunnittelusta, mellakoinnista, kuolemantuottamuksesta ja hautarauhan rikkomisesta kymmeneksi vuodeksi pakkotyöhön leväfarmeilla. 

  • Oikeudenkäynnin jälkeen Arcadiassa puhkeaa mellakoita, jotka tukahdutetaan nopeasti ja tehokkaasti. Useita mellakoitsijoita tuomitaan pikaisesti pitkiin pakkotyötuomioihin ja tilanne rauhoittuu ainakin ulkoisesti. Feri unte Mayo fo Crino (FMC) väittää Arcadian tilannetta maalaisten hirmuvallaksi ja beltterien alistamiseksi, jatkaen värväystä Urbisissa ja siirtokunnan hallinnon, erityisesti Kamaria Ariadnen, painostamista Rakennustyöläisten Liiton syrjäyttämiseksi aseellisesti.

  • Valvontaosasto luovuttaa Doverin Urbisin hallinnolle. Grimdaara Edin, Pel Teafyr, Strukro Oziibri, Nid Costa ja Buj Ussetuj perustavat etsivätoimiston, joka palkataan Urbisin siirtokuntahallinnon toimesta jatkamaan konfliktin jälkiselvittelyitä muun muassa evakuoinnin, Pur'N'Kleeniltä jääneen omaisuuden ja Lua Saturnin henkilöstön olinpaikkojen osalta. Rakennustyöläisten Liitto lupautuu avustamaan muun muassa luovuttamalla Pur'N'Kleenin tukikohdasta löydettyjä varasto- ja valvontatietoja, sekä listan heidän hallussaan olevista aseista. 

  • Evakuoinnin ja Pur'N'Kleenin tukikohdan ryöstön jälkiselvittelyissä käy ilmi, että aslunperin 92:sta Crinolla olleesta Pur'N'Kleenin työntekijästä 24 jäi vapaaehtoisesti jälkeen. Kuusi henkilöä, mukaan lukien poliisit Elkipank Niostra, Valeabio Oadapho ja Elel Abrul, myöhästyivät evakuoinnista oltuaan sairaalahoidossa. Evakuoinnissa auttaneiden sukkuloiden telemetrian mukaan on mahdollista, että näiden lisäksi planeetalle on jäänyt jopa kymmenestä viiteentoista muuta henkilöä, joiden asema on edelleen epäselvä. Damien Castellen toimittaman listan perusteella aseista neljän poliisin varusteet ja kahdeksan poliisidronea aseineen ovat Arcadiaan jääneillä poliiseilla. Kateissa on edelleen kaksikymmentä käsiasetta, neljä konepistoolia, sekä kymmeniä kiloja räjähdysvaarallista materiaalia (ammuksia ja tainnutuskranaatteja).

  • Maximillian Giganten purkaminen kiertoradalla on käynnissä ja raakamateriaalia, sekä kokonaisia aluksen modulaarisia osia on kuljetettu Crinosaarille entisen Pur'N'Kleenin tukikohdan alueelle. Aluksen runko on kuitenkin purkamisen myötä entistä epävakaammalla kiertoradalla ja näyttää väistämättömältä, että se pitää pudottaa hallitusti pinnalle. Wen Yu on laatinut myös suunnitelmia fregatti Medwayn sulaneen metallirungon purkamisesta kiertoradalla tai jopa hallitusta pudottamisesta sellaisenaan Crinon pinnalla purettavaksi. 

  • Annabelle Leen ”Kuolleeseen Labyrinttiin” istuttaman maissin ensimmäinen sato on lähtenyt kasvamaan ja voisi olla syömäkelpoista aikaisintaan kolmesta viiteen viikossa. Kalastus onnistuu edelleen, joskin rasvojen jälkikäsittelyyn ja puhdistukseen joudutaan kiinnittämään entistä enemmän vaivaa mahdollisten levä- ja sienitautien välttämiseksi.

  • Crino-tytön synnyttyä ongelmitta ja terveenä lapsi-uutisia kuuluu CrinoNetissä myös muilta perheiltä. Tiettävästi Ama Burry-Gamath (edesmenneen Kossi Burry-Herathin vaimo) Urbisissa ja sekä Andone White, että Emm Zhao Whitecliffillä ovat olleet jo aikaisemmin raskaina, mutta uskalsivat kertoa asiasta laajemmin vasta nyt. Todennäköisesti Ariadne-kollektiivin esimerkin innostamina vauva-uutisia on tiedossa tulevaisuudessa enemmänkin. 

  • Urbisissa kaikki syövät huonosti ja liian vähän. Ariadnen kasvihuoneiden kasvit, Whiten lehmien maito ja liha, sekä kaikki Snail Oil Co. rasva ja öljy jaetaan, mutta se riittää korkeintaan pitämään väen elossa. Yksityisten, huonekohtaisten kasvihuoneiden tuotannon kansallistamisesta puhutaan jo avoimesti ja FMC esittää julkisia vaatimuksia Arcadiassa olevan Pur'N'Kleenin tukikohdasta saadun omaisuuden kansallistamisesta. Kaduilla on välillä rauhatonta, kun osa väestä yrittää paeta synkkyyttä ja nälkää päihteiden avulla. 

  • Ruokatilanne ei Whitecliffissä ole yhtään parempi, mutta entiset marsilaiset ovat onnistuneet toistaiseksi säilyttämään yhteisen rintaman ja työskentely Säänpuolen ylängön muuttamiseksi ruohotasangoksi jatkuu edelleen. Huhut kertovat, että Whiten perheellä saattaa olla vielä uusi ruokaprojekti suunnitteilla. Urbisissa huhuihin suhtaudutaan henkilöstä riippuen joko toiveikkaasti tai epäilevästi. Kukaan ei tiedä varmasti puuhataanko Whitecliffissä ratkaisua ruokahuollon ongelmiin vai pimitetäänkö siellä osa ruuasta omaan käyttöön?

  • Damien Castellen ja Rakennustyöläisten Liiton johdolla Arcadia on aloittanut leväviljelmien kattamisen ja suurten vedenpuhdistimien rakentamisen. Tätä tarkoitusta varten on haltuunotettu omaisuutta Pur'N'Kleenin tukikohdan lisäksi myös yksityisiltä ihmisiltä. Levottomuudet ja vastustus on hiljennetty nopeasti ja päättäväisesti uuden Arcadian Poliisivoimien toimesta. CrinoNetin tietojen perusteella ainakin osa väestä syö vielä hyvin Pur'N'Kleeniltä haltuunotettujen varastojen antimia. 


 • Seuraava skena on pelautuskelpoinen Rolld20:ssä. Esimerkiksi Kurryn "etäleirin" viikonloppuna voisi jatkaa, jos saa porukan kasaan. Kirjoittelen muutamia hahmokohtaisia "downtime" juttuja tällä viikolla.
 • edited February 2021

  Seuraava pelikerta alkaa 420. päivää ensimmäisen laskeutumisen jälkeen, 12 viikkoa rauhansopimuksen jälkeen ja neljä viikkoa Medwayn putoamisen jälkeen: 

  • Viesti Uffington White Horselle lähetetään, mutta vastausta siihen ei kuulu. Dover käy muutaman kerran kiertoradalla kuuntelemassa viestiliikennettä ja saa kiinni yksittäisiä viestejä Medina-asemalta.

  • Kaapattujen viestien perusteella maan aurinkokunnassa on käynnissä täysimittainen sota Freen Navyn ja UN:n välillä. Virallisissa uutisissa suurin osa käsittelee Maahan kohdistuneita asteroidi-iskuja, joissa kuolonuhrien määrä nousee miljooniin.

  • Seuraavien viikkojen aikana Maximillian Giganten miehistö, yhteensä 42 henkeä, muuttaa Maximillian Gigantenrunkoon. Arcadiaan jäävät ainoastaan viisi siellä pakkotyöhön tuomittua vankia, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä. Ruuantuotantoa käynnistetään Maximillian Giganten kollektiivin vetämänä ja Ariadne-kollektiivin rahallisella tuella.

  • FMC:n väki jatkaa poliittista kampanjointia, jonka tarkoituksena on painostaa Kamaria Ariadnea ottamaan selkeä linjaus Free Navyn puolesta ja UN vastaan. Mielenosoitusten ja CrinoNet-kampanjoiden lisäksi erilaista ilkivaltaa ja uhkailuja esiintyy erityisesti entisiä maan ja marsin asukkaita kohtaan. Muutamia yksittäisiä henkilöitä ja yksi perhe muuttaa Urbisista Arcadiaan mahdollisesti osittain FMC:n painostuksesta ja turvattomuuden tunteesta johtuen.

  • Grimdaara Edinin etsintä Pur'N'Kleenin materiaalin ja henkilöstön osalta löytää kuusi planeetalle jäänyttä Pur'N'Kleenin työntekijää, jotka asuvat nykyisin Arcadiassa. Heiltä saatujen tietojen perusteella Crinolla on kateissa vielä viisi entistä Pur'N'Kleenin työntekijää. Lisäksi on olemassa vahvoja todisteita siitä, että Lua Saturnin jäljellä olevat 14 sotilasta ovat edelleen Crinon pinnalla.

  • Snail Oil Co onnistuu selvittämään, että Crinon kesän tullessa kotilot ovat jättäneet rannat ilmeisesti koska rantavedet ovat muuttuneet liian lämpimiksi. Suurin osa kotiloista on siirtynyt viileämpien vesien perässä suojaan syvemmälle mereen, mutta osa on jäänyt rannikolla oleviin luoliin ja jyrkkien kallioiden varjossa oleviin viileämpiin altaisiin. Tämän tiedon valossa kotiloiden kasvatusta voidaan aloittaa.

  • Kuolleen labyrintin maissintuotanto on käynnissä ja ensimmäinen sato on saatu ulos. Kotilovoi ja grillattu maissi tekee kauppansa, kadoten nopeasti nälkäisten urbislaisten suihin. Hetkellistä onnea varjostaa tieto siitä, että seuraava, isompi sato on korjuukelpoinen vasta kuukauden kuluttua.

  • Urbisin kaduilla kuohuu, kun nälkä ja ketamiini kiristävät ihmisten hermoja. Ruuantuotantoa laajennetaan Snail Oil Co. etanafarmeilla ja Maximillian Giganteen, sekä Kuolleeseen Labyrinttiin rakennettavilla kasvhuoneilla, mutta samaan aikaan väkimäärä on vain lisääntynyt ja omavaraisuus on edelleen kuukausien päässä. Ryhmittymät näkyvät kaduilla, mutta suurin ongelma ovat yksittäiset ihmiset, joilla vain sattuu olemaan paha päivä. Yksittäisiä tappeluita ja pahoinpitelyitä on sattunut entistä enemmän. Monet kantavat aseita mukanaan, mutta toistaiseksi kukaan ei ole kuollut. 

  • Whitecliffin ruokatilanne vaikuttaa olevan edelleen huono, mutta järjestys on säilynyt pienessä yhteisössä ainakin julkisesti. Crinon kesää kestäviä ruoholajikkeita on saatu kasvamaan ja aikaisemmin kuolleet niityt ovat vihertymässä uudelleen. Lehmät ovat selvinneet elossa ja uutena projektina on jänisten kasvattaminen ravinnoksi, käyttäen esiäiteinä kahta lemmikkinä ollutta jänistä, joita on kloonattu. Ruokatilanteeseen karja ja jänikset vaikuttavat hitaasti, mutta niiden lanta on jo nyt hyvää maaperäistä lisälannoitetta niityille ja kasvihuoneille. 

  • Arcadian tilanne säilyy rauhallisena ainakin CrinoNetin perusteella. Laajoja levottomuuksia ei ollut Maximillian Giganten miehistön lähtiessä ja sen jälkeen paikalle ei ole päästetty ketään aiheuttamaan ongelmia. Arcadiasta saatujen tietojen mukaan suurin osa Pur'N'Kleenin varastoista jäi heille ja väkimäärän vähennyttyä ruoka ei ole ongelma. Leväaltaat on saatu katettua uv-suodattavilla muoveilla ja levänviljelyä on kyetty käynnistämään uudelleen.

 • Saisko ne hyvätkin uutiset? =)
 • depili said:
  Saisko ne hyvätkin uutiset? =)
  S02 ensimmäisten kolmen jakson teemat olivat Denial, Anger ja Bargaining. Loogisesti nyt siis vuorossa Depression. Ei liene muuta kysyttävää niistä hyvistä uutisista?
 • Seuraava peli lauantaina 13.3. kello 14:00 alkaen. Erillisiä hahmokohtaisia juttuja ei ole nyt kirjoiteltu, mutta neljän viikon tapahtumat on tarkoitus käydä läpi yhdessä ensi pelikerran aluksi. Erityisiä aiheita sitä varten ovat:
  • Suhtautuminen FMC:n poliittiseen kampanjointiin ja häiriköintiin.
  • Ryhmän yhteinen linja Marco Inaroksen Free Navyn suhteen nyt kun lisätietoa tapahtumista on tullut.
  • Kaikilla teidän ryhmästä on papua keskimääräistä enemmän, joten haluaisin myös tietää vähän miten kuki papunsa käyttää (säästöön, hyväntekeväisyyteen, sijoituksina yhteisiin projekteihin, sijoituksena omiin projekteihin, jonkin resurssin haalimiseen vapailta markkinoilta tms.)
 • Seuraava pelikerta alkaa seuraavana päivänä pelastusretkikunnan laskeutumisen jälkeen. On 434. päivä ensimmäisen laskeutumisen jälkeen, 14 viikkoa rauhansopimuksen jälkeen ja kuusi viikkoa Medwayn putoamisen jälkeen: 
  • Grimdaara Edin osaa kertoa, että avaruudesta pelastettu asemahinaaja Keplers Astronomy, nykyiseltä nimeltään Berkshire, on Novan perheen, eli alukselta löydettyjen lasten vanhempien yksityisesti omistama alus, jonka Pur'N'Kleen palkkasi Uffingtons White Horsen apualukseksi.

  • Lääkärin mukaan alukselta löydetyt lapset Hediche ja Ayshe ovat terveitä ja hyvässä kunnossa kun huomioidaan se, miten pitkään he olivat aluksella ilman apua.

  • Ama Burry-Herath joutui sairaalaan neljätoista päivää sitten, kun lapsi syntyi ennenaikaisesti kuolleena.

  • Crinon asukasluku on 332 henkilö tunnetuissa asutuksissa, 14 Lua Saturnin parissa ja 5 kateissa olevaa.

 • edited March 2021
  Seuraava seikkailu alkaa siitä, kun Dale Jumaa lähdetään hakemaan aamulla kuultavaksi Doverin sabotaasiin liittyen. Voitte jo etukäteen miettiä ja ilmoittaa millä vakavuudella tämä tehdään skaalalla nollasta kymppiin (0 = Reinikainen soittaa että tuus nyt asemalle käymään, 10 = ATF ja FBI lähtee hakemaan David Khoreshia Wacosta).
 • edited April 2021
  Seuraavaa pelikerta alkaa tilanteesta, jossa edellisistä tapahtumista on kulunut noin 70 vuorokautta. Crinon kesä on kääntymässä syksyyn, ruokatilanne on parantunut merkittävästi ja kuljetusalus on tiettävästi jälleen matkalla Crinolle. On siirtokunnan 510. päivä ensimmäisen laskeutumisen jälkeen ja lähes puoli vuotta Pur'N'Kleen konfliktin päättymisen jälkeen:
  • Arcadian poliisi alkaa tutkimaan kolmea murhaa ja seuraavien viikkojen aikana useita FMC:n jäseniä kuulustellaan tapauksesta. Motiiviksi paljastuu Dale Juman suunnitelma kaapata Maximillian Giganten sukkulat ja kätkeä ne muualle myöhempää käyttöä varten. Kaikki neljä kadoksissa ollutta sukkulaa löytyvät ja kuljetetaan Arcadiaan. 

  • Arcadiassa pidetyssä oikeudenkäynnissä neljä FMC:n jäsentä tuomitaan sukkuloiden kaappaamisesta, avunannosta murhaan, ruumiiden piilottamisesta ja todistusaineiston hävittämisestä pakkotyörangaistuksiin. Arcadia vaatii tuomittujen luovuttamista pakkotyörangaistuksen täytäntöönpanemiseksi Arcadian leväfarmeilla. 

  • Lua Saturni purkaa leirinsä Etelärannikolla ja muuttaa Arcadiaan. Ariadne-kollektiivi ilmoittaa julkisesti, ettei sillä ole vaatimuksia muita Lua Saturnin väkeä kohtaan pois lukien kadonnut Yeona Susilo.

  • Pel Teafyr liittyy Annabelle Leen ja Harry Zwerbachin Seven Snakes kollektiiviin ja ryhtyy viljelijäksi. Huhut sanovat hänen palaneen loppuun murhatutkinnoissa, toiset kertovat, että Annabelle, Harry ja Pel ovat perustamassa Ariadnen mallin mukaista kolmen naisen perhekollektiivia.

  • Kultakalakollektiiviksi” nimetty riisin- ja kalanviljelyprojekti lähtee käyntiin onnistuneesti Free Navyltä saaduilla siemenillä ja ensimmäistä satoa voidaan odottaa piakkoin.

  • Seven Snakes kollektiivin viimeisimmän maissi- ja papusadon valmistuessa Urbisin ruokatilanne alkaa vihdoin kääntymään positiiviseksi. Ruuan säännöstely on edelleen voimassa, mutta käytännössä kenenkään ei enää tarvitse kärsiä aliravitsemuksesta tai syödä kasvismassasta puristettuja patukoita.

  • Hedichelle ja Ayshelle löydetään uusi perhe Maximillian Giganten miehistöstä. Sam-kissalla on hiukan ongelmia korkean verenpaineen kanssa, mutta muutoin se vaikutta sopeutuneen Crinolle kohtalaisen hyvin. 

  • Siirtokunnan väkiluku kasvaa kahdella, kun Whitecliffillä syntyy siirtokunnan 469. päivänä tyttövauva Nee White ja pian sen jälkeen siirtokunnan 478. päivänä poikavauva Martin Zhao. Crinon asukasluku on nyt tasan 350 henkeä, joista 237 asuu Urbisissa, 87 Arcadiassa ja 26 Whitecliffillä. Raskaana ovat Sora Nakano ja Elicia van Akkeren Arcadiassa, Annasuke Ryu ja Nour Ariadne Urbisissa.

  • Kuljetusalus Nain Blanche on jälleen tulossa järjestelmään. Lastina on pieni joukko uusia siirtokuntalaisia, kontukimalaisia Seven Snakes kollektiiville, riisi, kaloja ja äyriäisiä Kultakalakollektiiville, tonneittain multaa kaikenlaisiin kasvatusprojekteihin ja paljon pienempiä ja isompia tilauksia.

  • Crinon kesä alkaa olla loppumassa. Sää on viilentynyt hiukan ja sateiden määrä on myös hieman vähentynyt. Ultraviolettisäteily ei ole enää niin murhaavaa, mikä on auttanut myös maaperäisten kasvien ja levän kasvatusta. Yöaika on muuttunut hämärämmäksi, kun monet kasvit ja eläimet ovat lopettaneet öisen hehkumisen ja jäljellä olevien ”yövalojen” sävy on muuttunut punaiseksi.

 • edited April 2021
  Kaikille yhteisiä asioita, joihin haluaisin pelaajien hahmokohtaiset palautteet:
  • FMC:n väkivaltaosaston luovuttaminen Arcadiaan: Yleinen mielipide Urbisissa on kääntymässä siihen, että porukan sikailua on katseltu sen verran pitkään, että pitkä kakku leväfarmeilla voisi olla ihan oikein. Osasto 13 ja Maximillian Giganten miehistö puolestaan esittää, että tuomitut suorittaisivat rangaistuksensa Urbisin alueella.
  • Nain Blanchen huoltolento: Kaikilla teistä on mahdollisuus tilata tarvikkeita omiin projekteihinsa, eli jos jotain on mielessä, niin ostoslistaa tekemään. 
  Henkilökohtaisista projekteista laitoin viestit privana.
 • Seuraava pelikerta alkaa siirtokunnan 514. päivänä, eli käytännössä siitä kun Dover palaa takaisin ja ryhdytään katsomaan mitä Urbisissa on tapahtumassa ja minkälaisella retkueella lähdetään takaisin Tharsisin putoamispaikalle.

  Noin muutoin minulla oli tänään tuottelias päivä ja sain kirjoitettua valmiiksi suunnitelman siitä, miten seuraavat neljä pelikertaa toteutetaan ja miten avoinna olevia lankoja vedetään pakettiin.
 • Seuraava pelikerta alkaa siirtokunnan 538. päivänä. Aamulla Lua Saturnin operaattoria hyökkäsivät yhdenaikaisesti sekä Seven Snakes kollektiivin (Annabelle Leen) kotiin, että Ariadne kollektiivin lentokentälle.

  Seven Snakes-kollektiiville hyökkäsi kaksi Lua Saturnin operaattoria ja kaksi dronea. Näiden tarkoituksena oletetaan olleen Annabelle Leen tappaminen. Nämä pakenivat paikalta maastoon jalan yhden dronen ja mönkijän tuhouduttua.

  Ariadne-kollektiivin lentokentälle hyökkäsi kolme Lua Saturnin operaattoria kahdella mönkijällä. Näiden tarkoituksena oletetaan olleen Fernanda Bukurin vapauttaminen ennen kuin tämä ehditään tuomita. Vapautusyritys epäonnistui ja paikalle tulossa ollut sukkula ajettiin pakoon Ariadne-kollektiivin PDC:n tulella. Lua Saturnin operaattorit poistuivat mönkijöillä maastoon.

  Pelaajahahmot ja kaikki Seven Snakes-kollektiivin jäsenet (Annabelle, Harriet ja Pel) ovat varustautuneet ja valmiita takaa-ajoon mönkijöiden kanssa.
 • Seuraavan pelikerran kantava ajatus on Pur'N'Kleenin Francis Wise aluksen valtaaminen / kaappaaminen / tutkiminen ja Pur'N'Kleenin juonien selvittäminen. Pelikerta alkaa siirtokunnan 539. päivän aamulla ja viimeisimmistä tapahtumista on alle vuorokausi aikaa. Ensimmäisen kohtauksen jälkeen suoritetaan useamman viikon aikahyppy, joka pelataan pitkänä tiedonhankinta ja suunnitteluprojektina, jossa joudutaan myös keskustelemaan moraalisista ja poliittisista kysymyksistä. Tämän jälkeen vuorossa on suunnitelman varsinainen toteutus.
 • edited December 2021

  Epilogi: Sovereign Colony

  Avaruudessa käydyn taistelun jälkeen Crinon Pur'N'Kleen luopui UN:n neuvostossa kaikista vaateistaan ja Ariadne kollektiivin mandaatti Crinon siirtokuntaan hyväksytään siirtokunnan 568. päivänä. Pian tämän jälkeen Ariadne kollektiivi ja Annabelle Lee luopuvat yksinoikeudestaan mandaattiin ja se siirretään Crinon siirtokuntaneuvostolle ja sillä hetkellä Crinolla asuville 349:lle siirtokuntalaiselle. Kaikki siirtokuntalaisten mandaatin siirtohetkellä omistamat kiinteistöt ja muu kiinteä omaisuus laillistetaan. UN ja Mars tunnustavat Crinon siirtokunnan suvereniteetin ja hallinnon siirtokunnan 578. päivänä. Free Navyn sodan päätyttyä Crino liittyy osaksi Transport Unionia ensimmäisen liittopresidentti Michio Pan tuella.

  Godiva Honda jatkaa työtään siirtokunnan lääkärinä ja käyttää suuren osan vapaa-ajastaan Crinon lasten koulujen ja hoitojärjestöjen tukemiseen. Myöhempinä vuosina hänet tullaan tuntemaan erityisesti Crionon synnytys- ja lastenlääkärinä.

  Andrei Fedorov johtaa Snail Oilin levä- ja kotiloviljelmiä, sekä Crinon menestyvää lentoyhtiötä. Hän toimii ajoittain Crinon tutkimusalus Francis Wisen päällikkönä, mutta tulee tunnetuksi Crinon diplomaattialus Doverin päällikkönä ja lentäjänä. 

  Brett Kent rakentaa unelmoimansa tutkimuslaivan ja omistaa elämänsä Crinon merien ja ekosysteemin tutkimiseen. Uppoutuminen meritutkimukseen saa hänet lopulta unohtamaan painajaisensa ja Yeona Susilon kalmanvalkea ruumis lakkaa kummittelemasta hänen unissaan. Myöhempinä vuosina hän julkaisee useita laajoja tutkimuksia Crinon merimehiläisistä, niiden yhteiskunnallisesta älykkyydestä ja siitä miten ne ovat muokanneet Crinon ekosysteemiä.

  Piotr Aboah asuu yhdessä entisen Lua Saturnin tiedustelija Julia Kon kanssa ja näille syntyy pian Urbisin ensimmäinen poikavauva. Piotr jatkaa toimintaansa elinkeinoelämän ja politiikan parissa. Hän perustaa Crinon ensimmäisen ravintola-elokuvateatterin ja toimii tulevina vuosina useasti Crinon siirtokuntaneuvoston puheenjohtajan sijaisena. Tarpeian kalliot vierailevat hänen unissaan pitkään, mutta uuden perheensä avulla hän pystyy käsittelemään asiaa.

  Wen Yu rakentaa kartanonsa Urbisin lähistölle ja vetäytyy julkisuudesta ryhtyen tukemaan Crinon siirtokunnan kehitystä varjoista. Erityisesti Crinon ulkopuolella hän saa suorastaan myyttisen maineen ja legendat Crinon "vartijasta varjoissa" tunnetaan Maan ja Marsin lisäksi myös useissa siirtokunnissa. 

  Toma Brankovic asuu yhdessä hakkeri Dawa Sinin kanssa. Sheriffin tehtävät vievät suurimman osan hänen ajastaan, mutta vapaa-aikanaan hän ehtii edelleen toimia Beratnan baaritiskin takana ja veistellä huonekaluja. Crinon siirtokuntaneuvoston puheenjohtajan raskaasta käpysienestä tehty työpöytä on Toman tekemä ja näkyy lähes kaikissa Crinon siirtokuntaneuvoston puheenjohtajan videoiduissa puheissa. Myöhempinä vuosina Toma rakentamista käpysienihuonekaluista tulee haluttuja myös useissa muissa siirtokunnissa.

  Dennis Reinhardt luopuu Crinon militian jäsenyydestään ja keskittyy ruumiinkulttuuriin ja taiteeseen. Hän opettelee myös toimimaan avaruusalusten huoltoteknikkoja ja on tuttu näky Francis Wisen kyydissä, jossa hän työvuorojen ohessa ihailee Crinoa kiertoradalta katsottuna. Yeona Susilo kummittelee hänen unissaan koko hänen elämänsä loppuun asti, mutta taiteen kautta hän pystyy vihdoin käsittelemään asiaa ja pääsee rauhaan sen kanssa. 

  Kamaria Ariadnelle syntyy siirtokunnan 560. päivä tyttövauva, joka saa nimen Dianthus Ariadne. Tämä Urbisin toinen vauva Nour Ariadnen synnyttämä Kamarian ja Xylobiumin geneettinen jälkeläinen. Kamaria jatkaa siirtokuntaneuvoston puheenjohtajana ja valitaan lähes yksimielisestä Crinon siirtokunnan edustajaksi Transport Unionissa. Dover varustetaan Crinon diplomaattialukseksi Transport Unionin edustajan käyttöön. Tulevina vuosina Kamaria viettää paljon aikaa Transport Unionin edustajan tehtävissä ja poissa Crinolta jättäen suurimman osan Crinon siirtokuntaneuvoston puheenjohtajan tehtävistä Petjalle. Crinolle palatessaan hän keskittyy perheensä kanssa olemiseen.

  Annabelle Lee tekee rauhan Kamarian kanssa ja vaikka hän ei koskaan palaakaan Ariadne kollektiiviin hänet nähdään tulevina vuosina useasti Ariadnen kollektiivin ja Kamarian seurassa. Myöhempinä vuosina Nour Ariadne synnyttää tyttövauva Zea Ariadne-Leen joka on Kamarian ja Annabellen geneettinen jälkeläinen. Annabelle Leen keskittyy kollektiivinsa kanssa ruokatuotantoon ja Crinon olosuhteisiin muokattu maissi nimetään hänen mukaansa Annabelle-maissiksi, eli Zea Mays x Annabelle. Kollektiivin tilan yhteydessä toimii myöhemmin myös pieni maatilaravintola, joka tulee tunnetuksi tacoistaan.

 • Olipa huikea kampanja, vaikka loppupelissä kaikki mitä tapahtui oli kuitenkin ihmisen mittakaavassa, jäi silti sellainen tunne että tässä rakennetaan uutta maailmaa. Tykkäsin kovasti keskusteluista joissa haettiin Crinon suhtautumista vanhan maailman Maa-Mars-Belt -vastakkainasetteluun, ja joissa pieni pala kerrallaan noustiin tämän ja muiden kiistanaiheiden (esim. Ariadne-kollektiivin menneisyys) yläpuolelle. Helppo matka tämä ei ollut, mutta lopputulos oli erittäin tyydyttävä. 10/10, would play again.
Sign In or Register to comment.