Pikkujoululeirin korvikkeeksi on tarjolla etäleiri!

Joulukuun leiri on peruttu koronatilanteen johdosta. Lisätietoa asiasta täältä.
Olemme päivittäneet yhdistyksen verkkopalvelun tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia.

Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme yhdistyksen verkkopalvelun käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta.

Seloste on luettavissa täällä

Olemme myös päivittäneet yhdistyksen verkkosivujen käyttöehdot. Verkkosivuston käyttö edellyttää, että käyttäjä sitoutuu noudattamaan näitä käyttöehtoja. Käyttöehdot muodostavat sitovan sopimuksen sinun ja yhdistyksen välillä.

Tutustu huolellisesti näihin käyttöehtoihin. Käyttämällä verkkosivustoa vahvistat lukeneesi, ymmärtäneesi ja hyväksyneesi käyttöehdot sekä antaneesi suostumuksesi käyttöehdoissa kuvattuun henkilötietojen käsittelyyn.

Käyttöehdot ovat luettavissa täällä

[Suurtarhan Talvi] Yleistä

edited June 2013 in Roolipelit
Uusi Tulen ja Jään Laulu kampanja on saanut itselleen Karrivikiin sivun, josta löytyvät kampanjassa esiintyvät suvut ja henkilöt taustoineen:

http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Suurtarhan_Talvi_%28Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu%29

Sodankäyntiä ja linnoja käsittelevät osuus:

http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Sodank%C3%A4ynti_(Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu)
«1

Comments

 • Tossa leiriväsymyksen ollessa päällä en muistanut tarkistaa paria sääntöä, joten korjaanpa ne tähän...

  @Kenkkis

  Jälkikäteen muisteltuna taidettiin pelata Axe Fighter I sääntöä väärin. Se bonusnopista tuleva extra damage ei siis tule aseen base damagen lisäksi, vaan tulee vastustajalle seuraavan vuoron alussa. Eli siis jos Ser Morien käyttää 3B Axe Fighter I:llä lisädamageen tekee isku edelleen vain kirveen normaali Athletics+3 vauriota (+kertoimet) ja seuraavalla vuorolla vastustaja saa 3 lisädamaa vuoron alussa ilman, että haarniska suojaa. Ei olisi kyllä vaikuttanut turnajaisten lopputulokseen ainakaan Jasen Rollingsforda vastaan, koska muistelen, että se sun voittoisku oli sen verran kova, eikä Jasen kuitenkaan olisi ollut ottamassa injureita tällaisissa piirikunnan tason turnajaisissa... ;)

  @Bonkki

  Tikareista "left-hand dagger" on siis Braavosilainen kaksintaisteluase, johon tosiaan vaaditaan se Fencing +1B. Sun hahmon tikari on tavan "dagger", joka ei vaadi mitään erikoista. Eroa näillä on sen verran, että tavallisen daggerin defense bonus on vain +1. Muuten kyseessä on sama ase, eli molemmista saa sen off-hand bonuksen. Eli niiltä osin se taistelu linnan muureilla meni ihan oikein.
 • Lakia, oikeutta ja eräitä sopimuksia käsittelevä artikkeli on lisätty Wikiin:

  http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Laki_ja_oikeus_(Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu)

  Tuolta löytyy esimerkinomaisesti melkein kaikki pelissä esiintyneet tapaukset, sekä tarkempaa tietoa erilaisista vasallisopimuksista ja velvoitteista.
 • Viitaten Petskun ja J2K:n kanssa käytyihin keskusteluihin lisäratsuväen värväämisestä.

  Vasallisopimuksen löytyvät täältä, erityisesti Ritarin ja Ratsutilallisen sopimukset ovat tässä olennaisia: http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Laki_ja_oikeus_(Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu)

  Erityisesti on syytä huomata se, että nämä kaksi sopimusta ovat merkittävän samansisältöisiä (kyse on käytännössä samasta "veroluokasta", eli 1+ vuotaa viljelysmaata), mutta sillä erolla, että ratsutilallisen velvoitteet molempiin suuntiin ovat pienemmät. Ratsutilallisen tuomia aseita ei ole määritelty niin tarkkaan ja hevosia tulee hänen tuoda vain yksi, eli hyöty lordille on pienempi kuin ritarista, mutta toisaalta kun ritariksi on kerran joku lyöty, niin lordi on velvollinen elättämään ja suojaamaan ritarin perhettä vaikka ritaria ei talosta tulisikaan.

  Raskaan ratsuväen miesten palvelukseen värväämiseen on olemassa lukuisia eri mahdollisuuksia:

  1) Vanhoissa ritarisuvuissa, joita Hyrnen ja Manwoodyn alueella asuu osan vasallisopimus velvoittaa heidät palvelemaan täyin varustettuina ritareina, mutta kaikki näistä eivät kuulu kaartiin. He ovat saapuneet palvelukseen Hyrnen asevoimia koottaessa täysissä varusteissa, mutta heitä on käytetty jalkaväen johtajina tai kotiseudulla huoltoa organisoimaan. Tätä kautta saa kerättyä joitakin ritareita, joilla on varustus, mutta ei kokemusta ratsailla taistelusta muuten kuin harjoituksissa ja turnajaisissa.

  2) Muutamissa isoissa ritarisuvuissa vasallisopimus velvoittaa vain yhden miehen palvelukseen ritarina mutta suvulle on kertynyt poikia ja serkkupoikia sekä aseita vuosisatojen aikana useiden ritarien varustamiseen. Näiltä miehiltä usein puuttuu sotahevonen, mutta joko rahapalkkaa maksamalla tai antamalla heille läänityksen he pystyisivät hyvin täyttämään ritarin vasallivelvoitteen ja ruokkimaan sotahevonsensa.

  3) Hyrnen ja Manwoodyn mailla on ratsutilallisia (yli yhden vuodan maata tai verovapauksia hallitsevia) taloja vähintään kaksikertainen määrä verrattuna siihen mitä Rajakaartissa palvelee. Näitä miehiä on toistaiseksi Hyrnen asevoimia koottaessa käytetty jalkaväen kersantteina ja linnan varusväen tukena. Heistä kuitenkin tulee ihan kelvollista ratsuväkeä jos niin vaaditaan.

  4) Uusia ritareita voi aina lyödä kunhan näille on läänittää riittävästi maata. Laittomassa ja herrattomassa torpparimetsässä on maata, jota läänittää, mutta näin syksyn tultua käytännössä näitä läänityksiä jouduttaisiin rahoittamaan hyvin paljon lordinsa varoista etteivät ne ole heti vuoden parin sisällä vararikossa.

  5) Monilla lordeilla erityisesti Jokimailla, Lännenmailla ja Lohikäärmekivella ei ole pitkään aikaan ollut mahdollisuutta jakaa maita kaikille ritareilleen, joten näissä on hyvin yleisessäkin käytössä järjestelmä jossa raskasta ratsuväkeä pidetään huoneen palveluksessa ”huoneen miehinä” jotka asuvat samalla kartanolla lordinsa kanssa ja saavat ylöspitonsa lordin varoista (vertaa teillä Ser Jasen Rollingsford ja Ser Erryk Pitkäjärvi). Eli rahalla saa nuoria ritareita palvelukseen tälläkin tavalla.

  Halvin ratsuväen yksikkö maksaa 6 Poweria (Green Cavalry, no equipment upgrades). Teillähän on sitomatonta Poweria Hyrnen huoneella 2 pistettä ja Manwoodyn huoneella 5 pistettä. Lisäksi Glorya löytyy Hyrneltä 7 pistettä ja Manwoodylta 3 pistettä eli käyttämättömiä resursseja on. Kyse on enemmänkin siitä miten ja mihin niitä resursseja suunnataan.

  Keskustelua asiasta voidaan jatkaa tässä ketjussa.
 • Jonkinlainen yhdistelmä vaihtoehdoista 1-3  tuntuisi järkevimmältä. Eli käytettäisiin ensisijaisesti sellaisia miehiä, jotka on jo sidottu valmiiksi omille maille ja Lordi Manwood voisi sitten myöhemmin lyödä kunnostautuneista miehistä uusia ritareita, jos haluaa, ja aika on siihen parempi. Osa yksiköstä olisi näin varsinaisia ritareita ja osa isojen talojen poikia.

  Nuo sitomattomat power-pisteet kannattaa varmasti käyttää ensin, koska glory-pisteethän ovat sikäli arvokkaampia, että niitä voi käyttää muihinkin asioihin. Näkisin siis että uusi osasto tulisi Manwoodin huoneen alaisuuteen.

  Yksi kysymys on toki myös se saako lisäpisteellä tai parilla merkittävää etua verrattuna tuohon kuuden pisteen greeniin yksikköön? Eli paljonko kalliimpi trained-tason yksikkö on tai voiko yksikölle ostaa jotain muita bonuksia ilman, että hinta karkaa käsistä?

  Tarinallisesti olisi ehkä kuitenkin luontevinta ostaa ensin greeni yksikkö ja myöhemmin sitten nostaa sen koulutustasoa, kun se on ollut jonkin aikaa toiminnassa.

 • on 1379257098:


  Yksi kysymys on toki myös se saako lisäpisteellä tai parilla merkittävää etua verrattuna tuohon kuuden pisteen greeniin yksikköön? Eli paljonko kalliimpi trained-tason yksikkö on tai voiko yksikölle ostaa jotain muita bonuksia ilman, että hinta karkaa käsistä?


  Trained Cavalry maksaa 8 pointsia ja on selkeästi parempi, kuin Green, joskaan Cavalryn luontaisten etujen takia ero ei ole niin merkittävä kuin se olisi esimerkiksi jalkaväen yksikössä. Ehkä tärkein etu Trained tason yksikössä olisi se, että sille saa enemmän Healthia, eli se kestää taistelua hiukan pidempäään.

  Varuste upgreideja ei tuoreelle yksikölle yleensä kannata ostaa koska ne maksavat Wealthia ja ne voi menettää aika helposti. Mieluummin jos ylimääräistä Wealthia kertyy, niin sijoittaa sen Kaartin tms ellitti yksikön varusteisiin.
 • Minusta tuohon yksikköön voisi käytää seitsemän vapaana olevaa power-pistettä ja yhden Hyrnen huoneen glory-pisteen, jos voidaan uskottavasti perustella pelissä, että yksikkö on heti trained-tasolla. Muuten siis vain kuuden pisteen greeni yksikkö vapaana olevilla power-pisteillä.
 • Ihan silleen se ei onnistu, koska kaikki pisteet uuteen yksikköön tulee ottaa samalta huoneelta eikä nyt kun Manwoodyn huone on perustettu ja vasallisopimukset ja läänitysrajat laadittu voi Hyrnen huoneelta siirtää suoraan Manwoodylle muuta kuin Wealthia (käytännössä siis rahaa, ruokaa yms.). Wealthin muuttamisessa Poweriksi on sellainen huono puoli tosin, että se muuttuu suhteessa 2 -> 1.

  Trained taso itsessään ei ole ongelma, mutta se miten resursseja peliteknisesti käytetään tulee myös vaikuttamaan siihen miten tarinallisesti homma toimii.

  Peliteknisesti siis vaihtoehdot Trained Cavalryn saamiseksi Manwoodylle ovat:

  1) Manwoodyn huoneen 5 pistettä Poweria + 3 Manwoodyn Glorya. --> Yksikön perustamisaika on 1 kuukausi. Tarinallisesti tämä käytännössä tarkoittaisi sitä, että lordi Manwoody käyttää viimeisimmissä sodissa ja aikaisemmissa turnajaisissa saamaansa mainetta ja kunniaa hyväksi houkutellakseen miehiä palvelukseensa omien maidensa ulkopuolelta (esim juuri Hyrnen vanhoista ritarisuvuista).

  2) Muutetaan x pistettä Hyrnen Glorya Wealthiksi, siirretään Wealth Manwoodylle ja sen jälkeen käytetään riittävästi Wealthia ja Glorya Poweriksi muuntamiseen. --> Yksikön perustamisaika on 3 kuukautta. Tarinallisesti tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että edellisistä sodista Hyrnen saamia sotasaalis- ja lunnasvaroja lahjoitetaan Manwoodylle uusien sotureiden varustamiseksi.

  3) Annetaan kuukausittaisia bonuksia Manwoodyn houselle oman Housen sijaan ja otetaan ne Powerina aina kun pystyy. Sen jälkeen käytetään Manwoodyn poweria normaalisti. --> Yksikön perustamisaika 3-4 kuukautta riippuen miten eventtiheitto (yks pakollinen tulossa) menee. Tarinallisesti tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Manwoodyn huoneessa kartoitetaan tilat ja tehdään mahdollisesti tiloilla maan verotusarvon uudelleen arviointeja ja ehkä raivataan uuttaa maata läheisestä metsästä. Käytännössä keskitytään saamaan väkeä palvelukseen enemmän maa- ja veroetujen kautta.

  Tarinallisesti siis jonkun sortin yhdistelmä edellisistä ja siten pidempi perustamisaika sopisi aika hyvin.
 • Näin äkkiseltää kustannustehokkaimmalta ratkaisulta tuntuisi perustaa yksikkö ensiksi greeniksi Manwoodyn viidellä vapaalla power-pisteellä ja yhdellä glory-pisteelllä ja päivittää taso trainediksi myöhemmin, kun toivon mukaan on saatu ensin power/glory-pisteitä, jotka on voitu ohjata suoraan Manwoodyn huoneelle. Näin toimiessa pisteitä ei menisi hukkaan konversiossa ja Manwoodyn glory-pisteet eivät myöskään menisi missään vaiheessa nollaan vaan niitä olisi käytettäväksi hätätilanteessa.

  Mutta muutkin pelaajat toki kertokoon mielipiteensä.
 • Mielestäni tarinallisesti toimivat nuo vaihtoehdot 1-3, mutta myös 4 pitää ottaa huomioon. Suunnitelmissa oli että kotiinpaluujuhlien kilpailuissa menestyviä ja sodassa kunnostautuneita lyötäisiin ritareiksi ja heille läänitettäisiin sitä hunajamaiden viereistä metsää "villien" torpparien rauhoittamiseksi ja tuomiseksi Hyrnen talon suojiin. Samalla vapaaratsastajia voisi täydentää hyvillä jousimiehillä tarjoamalla palkinnoiksi maata jotta heillä on varaa kustantaa hevonen.

  Yksikön voisi sitten perustaa green cavalryksi ja sitä myöten kun on varaa ostaa poweria nostettasiin trainediksi. Parempaa varustusta voi sitten ihmetellä kun sodan kulku selviää ja näkyy mihin varoja riittää käytettäväksi (linnoitteisiin jos päädytään puolustamaan tai muuten odottelemaan, varusteisiin jos pitää lähteä hyökkäilemän).
 • Eli peliteknisesti sidotaan ne Manwoodyn huoneen 5 poweria ja käytetään 1 glory poweriksi ja perustetaan Green Cavalry sillä ajatuksella, että sitä voidaan myöhemmin kouluttaa/varustaa lisää.

  Tarinallisesti kotiinpaluun kunniaksi Linnamäellä järjestettävissä juhlissa, joissa on rahvaille hääohjelmaa ja kisoja, kutsutaan Manwoodyn läänityksen ritarit ja ratsutilalliset katselmukseen (jossa todetaan erityisesti miten on hevosten laita). Näistä parhaat nimetään uuteen osastoon ja katsotaan, että heillä on taisteluun soveltuvat hevoset, sekä tarvittaessa jaetaan jotain pieniä verotusoikeuksia heille sotahevosen ruokkimiseksi. Lisäksi muutamia viime sodissa parhaiten palvelleita lyödään ritariksi. Seuraavina kuukausina sitten ryhdytään hakemaan läänityksiä metsästä, eli järjestetään jonkin sortin maan mittaus ja verotusarvon arviointioretki sinne, mutta se saattaa olla sellainen setti jota joudutaan hiukan pelaamaan.
 • Suurtarhan Talven wiki-sivut on uudistettu kokonaan siten, että liian massiiviseksi paisunut kampanjan yleissivu on nyt vain portaali muihin sivuihin:

  http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Suurtarhan_Talvi_(Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu)

  Uutena piirteenä on nyt se, että onnistuin vihdoin wikikoodaamaan sukupuiden rakentelun ja nyt siis Hyrnen, Rambtonin, Manningin ja Harten suvuille on piirretty sukupuut... Erityisesti Hyrnen osalta alkoi olla jo aikakin, vai mitäs olette mieltä?

  http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Hyrnen_huone_(Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu)#Hyrnen_suku
 • Joo, noista on varmasti hyötyä. Toinen asia mistä olisi hyötyä olisi aikajana kampanjan tapahtumista. Kun pelissä hypitään aina välissä pidempiäkin pätkiä eteenpäin, on itselläni ainakin hämärtynyt pahasti kuinka paljon mistäkin tapahtumasta on kulunut aikaa.
 • Katsotaan mitä asialle voi tehdä. En ole tarkoituksellisesti koskaan laittanut pelin kalenteria täysin viikko - kuukausitarkkuudella lukkoon. Tähän on useampiakin syitä, joista osa johtuu lähdemateriaalista, mutta suurin osa on puhtaasti dramaturgisia. Kampanjan alussa oli muutama mittavampi aikahyppy, tapahtumien myöhemmin tiivistyessä sitten aikaakin on tiivistetty.

  Vuositarkkuudella aikajärjestykseen kirjoitetut tapahtumat löytyvät täältä:

  http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Hyrnen_historia_%28Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu%29

 • Pitkäjouset ovat olleet pääosassa aika monessa Suurtarhan Talven käänteessä, joten ohessa yksi parhaita dokumentteja, joita olen asiasta löytänyt.

  Weapons That Made Britain - E02 - Longbow

  Erityisen hyviä pointteja, joista osa on tullut pelissäkin esille:

  - Pitkäjousi ei läpäisen levyhaarniskaa kovin hyvin. Kaverit testaavat 150 paunan jousen suoraa osumaa ns. "munitions grade" rintahaarniskaan (eli pehmeää terästä) ja läpäisy saavutetaan vasta 20 metrin päästä. Hiukan heikompi jousi, kalliimpi haarniska tai alle 90 asteen kulmassa tuleva osuma ja edes vierestä ammuttu nuoli ei tule läpi.

  - Tarinat siitä, että englantilaisella pitkäjousella ei voi ampua hevosen selästä ovat puppua. Kuten dokumentissa näytettiin, niin se on täysin mahdollista ja esimerkiksi Mustan Prinssin armeijassa noin 1/3 jousimiehistä oli varakkaita ratsutilallisia, jotka liikkuivat sodassa hevosella. Itse asiassa satavuotisen sodan alussa hevosilla oli tärkeä rooli jousimiesten toiminnassa, kun nämä kävivät polttelemassa ranskalaisia kyliä.

  - Alussa näytetään hyvin mitkä ovat pitkäjousella aseistetun sotilaan tärkeimpiä taitoja: Lukea maastoa ja etäisyyksiä niin, että pystyy ampumaan nuolen oikealle etäisyydelle, sekä ladata ja ampua komennosta yhdenaikaisesti. Lopussa tätä vielä testataan ja huvittavasti sinänsä vaikka itse dokumentissä ei asiaa suoraan sanotakaan, niin kaverit ampuvat ratsumies maaleja juuri niin kuin pitääkin - eli sivulta, ei edestä.
 • Kyllähän tuossa pst:n perusteet on päteneet.  Ylläristä kylkeen ja/tai telakoneistoon ja sitten kikeen.
 • Kampanjan jatkosta:

  Pohdin tässä aamulla eilisiä muistiinpanoja kirjoittaessani sitä miten jatko muodostuu. Selkeää on, että kaukana kuninkaita tekemässä olleet Petkun ja Macin hahmot palaavat kotiin heti seuraavalla pelikerralla ja siten ryhmä on taas vähän tiiviimmin kasassa. Toisaalta kuitenkin ryhmä saattaa olla kuitenkin hajaantuneena välillä kahdessa eri hovissa (Pitkäjärvi ja Linnamäki), joten osalla pelaajista vara/kakkoshahmo ei välttämättä ole huono vaihtoehto jotta pääsee aktiivisemmin mukaan peliin silloin, kun toiminta keskittyy mahdollisesti juuri siihen toiseen hoviin. Näin ollen jos erityisesti jomman kumman hovin vakioasukkaista (lähinnä pelaajista Petsku, Kenkkis, Taija ja mahdollisesti Mac) haluaa tehdä itselleen toisenkin hahmon, niin se sopii loistavasti. Muutkin toki saavat tehdä varahahmoja, jos haluavat. Korkean statuksen paikat on tietysti jo varattu, mutta toisaalta suvun lähipiiristä löytyy ritariperheen tasoista vipeltäjää vaikka kuinka paljon. Laittakaa ajatuksia ja ehdotuksia tähän ketjuun, niin juonitaan.


  Bonkille:

  Erryk Pitkäjärven poistuttua kuvioista (Game of Thrones: You will be killed without a warning at the end of season 1) täytyy viritellä uutta matoa koukkuun. Paikkoja on vapaana molemmissa hoveissa ja osa NPC:istä on muutettavissa pelaajahahmoiksi jos näin halutaan. Esimerkkejä sellaisista NPC:istä, jotka joko on jo nähty:

  - Ondrew Hyrne, lordi Rambtonin entinen aseenkantaja ja Kuninkaan Sodan nuori veteraani. Kuusitoistavuotias, vahvarakenteinen jässikkä.
  - Ser Ruben Huntshome, metsästä Linnamäen hoviin tiensä löytänyt puskaritari, jonka perheellä on muinaista taustaa suuntaa ja toiseenkin. Pienikokoinen, mutta sisukas puurtaja.
  - Ser Talltree, Hunajamaiden ainoa kokeneempi ritari.

  Jos täysin omaa taustaa haluaa rakennella, niin konseptitasolla mahdollisia ideoita:

  - Kuninkaan Sodasta Hyrnen joukkojen mukana palaava Linnamäen ratsutilallinen.
  - Tai jos ulkomaalaista verta halutaan, niin Dornesta voi aina Manwoodyn läänitykselle vaeltaa joku ritarinalku tai onnensoturi uusia mahdollisuuksia etsimään.

  Laita viestiä tähän ketjuun, niin juonitaan joku sopiva sankari valmiiksi.
 • Voisin askarrella Pitkäjärven hoviin jonkin vähemmän taistelupainotteisen hahmon, jopa naisen. Pitää käydä läpi mitä nakkeja siellä on jaossa, joku sellainen tarpeellinen support-hahmo sopisi myös.

 • on 1390134766:


  Voisin askarrella Pitkäjärven hoviin jonkin vähemmän taistelupainotteisen hahmon, jopa naisen. Pitää käydä läpi mitä nakkeja siellä on jaossa, joku sellainen tarpeellinen support-hahmo sopisi myös.


  Täältä löytyy pelaajahahmokelpoisia NPC:eitä, sukupuut, ynnä muuta mistä voit arvella mitä kannattaa lähteä virittelemään:

  http://www.kurry.fi/viki/index.php?title=Hyrnen_huone_%28Tulen_ja_J%C3%A4%C3%A4n_Laulu%29
Sign In or Register to comment.